Šport
32 ogledov

Brez pričakovanih kolajn prsačev

Emil Tahirovič je bil prvi tako v predtekmovanju, kot tudi v polfinalu. (Foto: R Žurnal24 main
Na evropskem prvenstvu v plavanju so slovenski plavalci pričakovali kolajno na 50 metrov prsno, a je po nastopih Emila Tahiroviča in Matjaža Markiča niso dočakali. Iz ozadja navdušil Robi Žbogar.
Zelo sem zadovoljen. Tukaj sem pričakoval samo normo za nastop v Dubaju za katerega smo se pripravljali, a izkazalo se je, da sem še veliko hitrejši.
Robi Žbogar

Slovenska plavalna reprezentanca je v soboto ostala brez pričakovane kolajne na 50 m prsno. Triglavan Emil Tahirovič je po prvem mestu v predtekmovanju in polfinalu zasedel peto mesto, Koprčan Matjaž Markič je bil sedmi. Presežek dneva pa je z novim slovenskim rekordom 1:54,91 in petim mestom na 200 delfin uspel Radovljičanu Robiju Žbogarju.

Žbogarjev nastop je ob pričakovanem boju Markiča in Tahiroviča za medaljo sprva kar nekoliko zbledel, a je plavalec Gorenjske banke Radovljice nedvomno prvi junak sobotnih nastopov v slovenskem taboru. Potem, ko se je v dopoldanskem delu s kančkom sreče prebil v finale, je popoldan z obema rokama izkoristil ponujeno priložnost in se z 1:54,91 kot prvi Slovenec v tem slogu na 200 metrski razdalji spustil pod mejo 1:55 minute ter že v prvem finalu v članski kategoriji dokazal, da je še kako željan uspeha in si izjemen izid priplaval na zadnjih 50 metrih.

"Zelo sem zadovoljen. Tukaj sem pričakoval samo normo za nastop v Dubaju za katerega smo se pripravljali, a izkazalo se je, da sem še veliko hitrejši," je po nastopu povedal Žbogar in dodal, da bi danes težko plaval še kaj hitreje, morda je bilo dosegljivo četrto mesto. "Seveda pa imam še veliko za popraviti na obratih, plavanju, tehniki. Za Dubaj je časa premalo, a da se to spremeniti. Lep primer je Peter Mankoč, ki ima naštudirano plavanje. S treningom se da to vse nadoknaditi." Prepričljivo je zmagal Avstrijec Dinko Jukić.

Razočaranja niti ni. Vem, da sem zraven, a škoda, ker bom moral še eno leto počakati, da dokažem, da sem 'top'.
Emil Tahirovič

Pričakovanja so bila usmerjena predvsem v Tahiroviča in Markiča, a je bil končni zmagovalec domačin Robin van Aggele s 26,44 za oba nedosegljiv. Posebej zanesljiv je deloval Tahirovič, ki je v polfinalu s 26,64 dosegel izid, ki bi zadostoval za medaljo, a je bil v finalu dve desetinki sekunde počasnejši. "Suveren sem bil tudi v finalu, a dogajajo se mi velike napake. Na obratu, prihodih v cilj in to me je stalo uvrstitve na stopničke. Razočaranja niti ni. Vem, da sem zraven, a škoda, ker bom moral še eno leto počakati, da dokažem, da sem 'top'," je tekmo ocenil triglavan.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Manj zadovoljen je bil z dosežki Markič: "Ti dosežki tukaj ravno niso bili med mojimi boljšimi. Videlo se je, da nisem v formi. Najprej sem tukaj mislil, da nisem dovolj pripravljen za 100 metrov, a očitno forma ni prava. Danes sem dal vse od sebe, stopnjeval dosežke, a več ni šlo. Za nameček sem imel še nekaj napak, ki pa na 50 prsno niso dovoljene, če želiš na vrh." Koprčan je ob tem še enkrat potrdil, da bo izpustil letošnje decembrsko SP v Dubaju.

Zelo suvereno je v polfinalu deloval tudi svetovni rekorder na 100 mešano Peter Mankoč, ki je zmagal tako v svoji predtekmovalni skupini, kot v popoldanskem nastopu in si prihranil nekaj moči za nedeljo. S 53,43 pa sam meni, da je preveč oddaljen za napad na zmago, saj je bil Nemec Marcus Deibler od njega v prvem polfinalu hitrejši za več kot sekundo.

"Imam še precej rezerve. Delfin se mi ni izšel najlepše, hrbtno sem zaplaval pregloboko, slab je bil prsni obrat in tudi kravl sem spustil. Lahko plavam okrog 53,0, kar je vrhunski dosežek, za zmago pa bo to premalo," pravi 32-letni Ilirijan, ki je opozoril tudi na dejstvo, da so z močmi v polfinalu varčevali še nekateri njegovi drugi tekmeci.

Slovenske nastope sta tretji dan v polfinalu zaokrožili triglavanka Tanja Šmid, petkova srebrna slovenska junakinja na 200 prsno in mlada ilirijanka Tjaša Vozel. Šmidova je potrdila, da je bila tokrat povsem prazna in zato z 1:08,52 zasedla 12. mesto: "Res, kot bi včeraj porabila vso energijo. Tega sploh ne znam razložiti."

Mesto za njo je končala mlada Vozlova z 1:08,79, ki je bila vesela, da se je v sklepnem nastopu na EP vsaj malo znebila treme: "Z dvema polfinaloma sem lahko zelo zadovoljna. Seveda pa me čaka še veliko dela, posebej na posameznih elementih - skoku, obratu in ostalem."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.