Šport
32 ogledov

Brez stopničk Tine: slalom Kirchgasserjevi!

kurent kurenti navijači Kranjska Gora zlata lisica slalom
1/38
Žurnal24 main
Tina Maze je ostala brez stopničk na obeh domačih tekmah v Kranjski Gori. Po 5. mestu na veleslalomu je Črnjanka na nedeljskem slalomu zasedla mesto tik za zmagovalnim odrom. Slavila je Michaela Kirchgasser, zlata lisička pa je v skupnem seštevku postala Tanja Poutiainen, ki je bila na slalomu druga. Tina zavrnila čsetitko Tomaža Lovšeta.

Michaela Kirchgasser je zmagovalka kranjskogorskega slaloma za 48. zlato lisico, potem ko je Avstrijka na tekmi odstopov ubranila prednost iz prve vožnje in slavila pred Finko Tanjo Poutiainen ter Slovakinjo Veroniko Zuzulovo. Poutianenova je v skupnem seštevku sobotnega veleslaloma in nedeljskega slaloma postala zlata lisička za leto 2012. Slovenska šampionka Tina Maze je bila po prvi vožnji četrta in tam ostala tudi po prihodu v cilj na drugi progi, ko ji je v izteku navdušeno ploskal tudi predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše. Vendar idile ni bilo, saj je Mazejeva zavrnila njegovo roko. "Čestitk nekoga, ki pred tekmo, za katero točno ve, kaj pomeni zame in za vso Slovenijo … Čestitke nisem želela sprejeti," je med drugim dejala v intervjuju.

Tina peta na veleslalomu, Massi: "Sramota, da ima take težave v lastni zvezi"
Lovše Mazejevi namenja 212.000 € na sezono
SZS o ekipi Mazejeve: "Interpretirajo, kot jim ustreza"
Massi: "Nekateri delujejo le z denarjem"

"Super je bilo, hvala, da ste navijali. Slišala sem vas vso pot, mogoče celo preveč! Hvala," je po prihodu v cilj povedala Mazejeva. "Seveda bi bila raje na stopničkah, ampak vesela sem teh dveh rezultatov. Borila sem se po najboljših močeh." V pogovoru za TV Slovenija si je Mazejeva po tekmi zaželela tudi neke podpore, ne tiste ob progi, ki spet ni izostala.

"Na žalost mi je zadnji teden bolezen pobrala nekaj moči. Težko je biti v vseh štirih disciplinah vedno v čisti 'špici'," je nadaljevala Mazejeva. "Danes mi je bilo res težko smučati. Bolje je tekmovati, če si stoodstoten, tako da nekega zadovoljstva (po 4. in 5. mestu, op. a.) ne čutim. V vsakem zavoju stisnem vse iz sebe, a dejstvo je, da velikega užitka, ko se tako boriš, ni. Mogoče bi si želela tudi podpore tistih 'ta pravih', ki bi me morali podpirati v širšem smislu. Jaz vem, da so vsi navijači z mano in da me podpirajo."

Mazejeva je bila z zaostankom 42 stotink po prvi vožnji na četrtem mestu. Kirchgasserjeva je vodila pred Zuzulovo pred Zuzulovo (+0,11), katere oče Timotej Zuzula je tudi postavil prvo progo, Poutiainenova pa je bila tretja. Na težki prvi progi je odstopilo kar 26 smučark, na trdi progi pa sta ista vratca zgrešili olimpijska slalomska zmagovalka in branilka velikega kristalnega globusa, Nemka Maria Höfl Riesch, ter letos še nepremagana slalomska specialistka Marlies Schild. "Napravila sem napako, ki se mi običajno ne primeri. Vsaj v tej zimi je bilo tako. V vratca sem prišla s preveliko hitrostjo in zaradi tega, ker sem podcenila težavnost zavoja, sem vratca zgrešila," je povedala Schildova.

Francozinja Tessa Worley, sobotna zmagovalka, je vse možnosti, da bi se vpletla v boj za slalomski vrh in tudi za zmago v seštevku Zlate lisice, zapravila v drugi vožnji, ko je odstopila. Američanka Lindsey Vonn, osma po prvi vožnji, je v finalu pridobila eno mesto (7.) in je ostala na čelu svetovnega pokala. Ima 970 točk, Mazejeva 688, tretjeuvrščena Schildova pa 548. V slalom vodi Schildova (500) pred Mazejevo (337) in Kirchgasserjevo (305).

V finalu se je prva zelo izkazala Avstrijka Kathrin Zettel, skupna zmagovalka prejšnje Zlate lisice leta 2010 (leta 2011 je bila tekma odpovedana). Po šele 17. mestu na prvi progi je na drugi vodila vse do nastopa Mazejeve, svetovne veleslalomske prvakinje. Črnjanka je v tej sezoni najboljša v slalomih in je pred Vitrancem trikrat stopila na zmagovalne stopničke. Drugi mesti je zasedla v Lienzu in Zagrebu, tretje pa v Flachauu. Med prve tri tokat ni posegla, saj so jo ugnale najboljše tri s prve vožnje. Šestindvajsetletna Kirchgasserjeva se je na koncu veselila svoje druge zmage v pokalu po veleslalomskem uspehu v Sierra Nevadi leta 2007, letos pa je bila v slalomih že 9., 4., 6., 10., in 3.

Vonnova podarila poljub in igrala loto!

"Imela sem težave v spodnjem delu, na drugi progi bom dala vse od sebe in videli bomo, kaj se bo zgodilo. Pogoji so bili težki, proga je bila hitra," je o svojem nastopu v prvi vožnji povedala ameriška zvezdnica Lindsey Vonn. Zala Američanka je znova pokazala, da je prvovrstna zabavljačica. Eden od novinarskih kolegov ji je namreč zapel pesem, ob tem pa ji pojasnil, da je sklenil stavo, po kateri bi za njen poljub dobil sto evrov.

Vonn Kranjska Gora zlata lisica slalom | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Lindsey se sicer ni dala takoj prepričati, vendar pa je po nekaj nagovorih le popustila in mu pritisnila poljubček na lice. Vztrajni kolega pa s tem še ni končal in ji podal še listek za loto, ki mu ga je plavolaska izpolnila v upanju, da mu bo ena najboljših smučark na svetu prinesla še zajeten kup evrov.

Ostale Slovenke prepočasne

Po strmini se je spustilo še pet Slovenk, a kljub številnim odstopom (skupno 26 v prvi vožnji) niso uspele priti v finale. Katarina Lavtar je bila 35. (+3,99), Katja Jazbec 38. (+4,40), Ilka Štuhec 42. (+5,34), Nina Katarina Mihovilovič je bila predzadnja, 46. (+6,50) in Ula Hafner pa zadnja, 47. (+7,39). "Prva vožnja je bila vsekakor malce preveč zadržana. Če bi trenirali na taki podlagi, bi vsekakor, vsaj glede na moje smučanje, lahko odpeljala veliko boljše. To pa je vsekakor najboljši trening, ki si ga lahko želimo. Upam na čim več takih tekem," je po nastopu povedala Jazbečeva, Štuhčeva pa pristavila: "Mislim, da se mi je druga vožnja izmuznila povsod malo. Nekateri deli so bili dobri, drugod pa sem naredila kakšno manjšo napako. Zaostanek se je nabiral čez celo progo."

Svetovni pokal, slalom (Ž), rezultati:

1. Michaela Kirchgasser (Avt) 1:47,25 sekunde
2. Tanja Poutiainen (Fin) +0,65
3. Veronika Zuzulova (Svk) +1,34
4. Tina Maze (Slo) +1,66
5. Kathrin Zettel (Avt) +2,28
6. Nicole Hosp (Avt) +2,80
7. Lindsey Vonn (ZDA) 2,89
8. Christina Geiger (Nem) +2,95
9. Nastasia Noens (Fra) +3,27
10. Irene Curtoni +3,45
...
35. Katarina Lavtar (Slo)
38. Katja Jazbec (Slo)
42. Ilka Štuhec (Slo)
46. Nina Katarina Mihovilovič (Slo)
47. Ula Hafner (Slo)

Odstopile: Maria Höfl-Riesch (Nem), Marlies Schild (Avt), Marie-Michelle Gagnon (Kan), Manuela Mölgg (Ita/vse prva vožnja), Tessa Worley (Fra), Nicole Gius (Ita), Therese Borssen (Šve/vse druga vožnja), ...

Svetovni pokal, skupno (po 18 tekmah):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 970 točk
2. Tina Maze (Slo) 688
3. Marlies Schild (Avt) 548
4. Elisabeth Görgl (Avt) 516
5. Maria Höfl-Riesch (Nem) 506
6. Anna Fenninger (Avt) 499
7. Julia Mancuso (ZDA) 422
8. Viktoria Rebensburg (Nem) 416
9. Fabienne Suter (Švi) 389
10. Michaela Kirchgasser (Avt) 354
...
54. Maruša Ferk (Slo) 57
66. Ilka Štuhec (Slo) 43
89. Ana Drev (Slo) 11
...

Svetovni pokal, slalom (po šestih tekmah):

1. Marlies Schild (Avt) 500 točk
2. Tina Maze (Slo) 337
3. Michaela Kirchgasser (Avt) 305
4. Tanja Poutiainen (Fin) 270
5. Kathrin Zettel (Avt) 245
6. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 176
7. Maria Höfl-Riesch (Nem) 169
8. Veronika Zuzulova (Slk) 152
9. Manuela Mölgg (Ita) 152
10. Christina Geiger (Nem) 136
...

Komentarjev 3
  • gec 17:00 22.januar 2012.

    bravo trsten

  • stela 16:05 22.januar 2012.

    Sej ne morem verjet da so taki bedniki na svetu kot ti

  • Trsten 11:38 22.januar 2012.

    Naj gre vozit za makaronarje, zakaj pa ne???Denar je denar.Pa še cuzke jim naj pokaže.