Šport
20 ogledov

Brezhibni Bertoncelj zmagal v Osijeku

Sašo Bertoncelj na konju z ročaji v Birminghamu EPA
Sašo Bertoncelj je slavil zmago na svetovnem pokalu v Osijeku. "Gre za vajo, ki je imela za štiri desetinke nižjo izhodiščno oceno v primerjavi z nekaterimi drugimi telovadci, zato pa je bila izvedba toliko boljša, da mi je prinesla prvo mesto," je bil zadovoljen Bertoncelj.

Sašo Bertoncelj je zmagal na gimnastičnem svetovnem pokalu v Osijeku. V finalu svetovnega pokala v športni gimnastiki serije challenger je za vajo na konju z ročaji prejel najboljšo oceno (15,475) in premagal vso konkurenco. Bertoncelj je v petkovih kvalifikacijah sicer prejel tretjo oceno (15,550).

Belgijec Donna Donny Truyens je zasedel drugo mesto, Ukrajinec Mikola Kuksenkov pa je bil tretji, oba sta za svoji vaji dobila oceno 15,450. Hrvat Filip Ude, vodilni po kvalifikacijah, je bil na koncu šesti z oceno 14,550, drugouvrščeni v kvalifikacijah Britanec Max Whitlock pa je zasedel končno četrto mesto z oceno 15,350.

Škofjeločan, član Športnega društva Narodni dom, ki bo 16. julija dopolnil 28 let, je zmago svetovnega pokala, njegovo že sedmo, vzel tudi kot odlično izhodišče pred evropskim prvenstvom v gimnastiki. Letos je že drugič zmagal. Prvo letošnjo zmago je osvojil na svetovnem pokalu v Dohi, osmi je bil po ponesrečenem nastopu v Cottbusu, ko je padel z orodja, ter tretji v Zibu na Kitajskem, kjer je bil na sporedu sicer edini A-pokal gimnastične sezone.

"Zelo sem vesel, da sem z lažjo vajo lahko popolnoma konkurenčen. Gre za vajo, ki je imela za štiri desetinke nižjo izhodiščno oceno v primerjavi z nekaterimi drugimi telovadci, zato pa je bila izvedba toliko boljša, da mi je prinesla prvo mesto. To je tudi super za EP, predvsem za same kvalifikacije," je bil navdušen Bertoncelj, ki je odlično izpeljal tekmo tudi s taktičnega vidika.

"Danes je bila zelo taktična tekma. Imel sem srečo, da sem šel kot sedmi na orodje in da sem lahko nekoliko taktiziral. Že na ogrevanju in celo med samo tekmo sem lahko natreniral dve vaji, potem sem pa samo razmišljal in gledal, kaj počenja konkurenca. Ocene so padale, na podlagi tega sem ocenil, da lahko nastopim z lažjo vajo, vendar pa sem jo moral izvesti res brezhibno, če sem želel zmagati. Na srečo se mi je to izšlo," je zmagovalno strategijo opisal Bertoncelj. "Vaja, s katero sem zmagal, nikakor ni lahka, je zelo težka vaja, vendar pa je nekoliko lažja kot paradna, ki jo hranim za najtežja tekmovanja."

Presrečen je bil tudi Bertoncljev trener Sebastijan Piletič: "Fantastično. Lahko povem, da sem zelo zadovoljen, ker je Sašo delal lažjo vajo kot sicer in jo je dvakrat naredil tako perfektno in s tako malo odbitka kot nihče drug na tekmi. Sašo je imel sicer nižjo oceno, je pa vseeno premagal vso konkurenco."

Od desetih Slovencev se je v finale Osijeka prebila četverica. Mitja Petkovšek (15,350) se je v finale prebil z drugo oceno kvalifikacij na bradlji, Saša Golob (13,350) je imela peto oceno na parterju, Teja Belak (13,150) pa sedmo na gredi. Preostali slovenski finalisti v Osijeku bodo nastopili v nedeljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.