Šport
15 ogledov

Britancem prekipelo, prijave dežujejo

fanatiki avstralska navijaška skupina navijači wimbledon EPA
Organizatorji turnirja v Wimbledonu so dobili več prijav zaradi neprimernega vedenja avstralske navijaške skupine Fanatiki.

Avstralski tenisači so na prizorišču tretjega Grand Slama sezone deležni tradicionalne podpore s strani navijaške skupine Fanatiki, ki je nastala leta 1997 in iz peščice teniških navdušenecev prerasla v več milijonsko agencijo, ki na vsakem večjem turnirju podpira predstavnike dežele tam spodaj.

Na obračunih se zbere do 30 ''fanatikov'', ki se požvižgajo na stoletno tradicijo tišine in miru, ki sicer prevevata igrišča v Wimbledonu, temveč skrbijo za nogometno vzdušje, kar ni pogodu marsikateremu britanskemu navijaču.

''Med vsakim obračunom prejmemo dve ali tri prijave. Tako od gledalcev na tribunah kot tistih, ki dvoboje spremljajo pred televizijskim ekrani. Za zdaj Fanatikov ne nameravamo ločevati, ne vemo pa, kako bo naprej,'' je povedal predstavnik turnirja v Londonu.



Fanatiki so nastali leta 1997 kot navijaška skupina avstralske teniške reprezentance pod vodstvom takratnega selektorja Johna Newcomba. V zadnjem desetletju je organizacija prerasla svoje prvotne okvirje in postala ena najprepoznavnejših navijaških skupin na svetu.

''Razumemo, da nas nekateri ljudje ne marajo. Za njih je najpomembnejša tradicija in ne želijo si, da jim kdo pokvari njihovo izkušnjo. Toda, če ne morem stati na nogah in podpirati svojih igralcev, kako se bo na dvoboju razvilo kakršnokoli vzdušje?'' je povedal 27-letni Gareth Fletcher, eden od glavnih predstavnikov navijaške skupine.

Med obračunom Rogerja Federerja in Avstralca Sama Grotha so jim organizatorji zagrozili, da bodo morali zapustiti prizorišče, če se ne bodo umirili. Ko so se posedli na svoja mesta, je občinstvo reagiralo z aplavzom, kar več kot očitno kaže na to, da obiskovalci ne podpirajo njihovega vedenja.

Navijači pa niso edini, ki jih Fanatiki spravljajo ob živce. Američan Jack Sock, ki je v prvem krogu izgubil proti Grothu, je na provokacije reagiral tako, da je proti Fanatikom usmeril žogico, zato so ga organizatorji turnirja kaznovali z 2500 dolarji kazni.

fanatiki avstralska navijaška skupina navijači wimbledon | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 1
  • Filipka 10:04 08.julij 2015.

    No, ampak britanci niso nič manj fanatični, ko igrajo njihovi tenisači/ice..