Šport
1889 ogledov

Britanski šampion v otroštvu doživel grozljivo izkušnjo

andy murray Epa
Nekdanji prvi igralec sveta se z grozo spominja dogodka, ki ga je zaznamoval za celo življenje.

Andy Murray, nekoč najboljši teniški igralec na svetu, ki po tvegani operaciji kolka negira pomisleke zdravniške stoke in se uspešno vrača v vode profesionalnega športa, je v otroštvu doživel travmatično izkušnjo.

Murrayju je bilo komaj devet let, ko je takrat 43-letni Thomas Hamilton vstopil v osnovno šolo v škotskem mestecu Dunbalne in v tamkajšnji telovadnici zakrivil največji pokol v zgodovini države.

Hamilton je 16. marca 1996 ubil 16 otrok in učiteljico, nato je sodil še sebi.

andy murray | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
V eni izmed učilnic se je takrat skrival bodoči prvi igralec sveta, nedaleč stran pa tudi njegov leto dni starejši brat Jamie, prav tako profesionalni tenisač. 

Andy je storilca dobro poznal, saj je s prijatelji večkrat obiskal njegov otroški klub. Nekajkrat sta si celo delila avtomobil, zaradi česar je bila celotna izkušnja še bolj travmatična.

Spomin na tragedijo je še vedno živ in boleč, zato Murray tudi 23 let kasneje o dogodku ne mara govoriti. Izjemo je naredil za potrebe dokumentarnega filma Andy Murray - Resurfacing, ki ga je o njem posnel Amazon Prime. Ker se je bal, da pred kamero ne bo mogel krotiti svojih čustev, je režiserki Olivii Cappuccini, zaročenki njegovega svaka Scotta Searsa, izkušnjo zaupal kar prek glasovne pošte.

"Pred časom si me vprašala, zakaj mi tenis toliko pomeni. Imel sem devet let, ko se je zgodila tragedija v Dunblanu. Poznali smo storilca. Obiskovali smo njegov klub. Z nami se je večkrat peljal v avtomobilu. Včasih smo ga odložili za železniški postaji. Kmalu zatem sta se starša ločila. Težko nama je bilo. Približno šest do 12 mesecev kasneje se je brat odselil. Odšel je igrat tenis v Cambridge. Prej sva vse počela skupaj. Ko je odšel, mi je bilo še težje. Več kot eno leto sem se počutil zelo tesnobno, a pri tenisu je vse to izvenelo. Tenis je zame kot nekakšen pobeg. V meni so se nakopičile stvari, o katerih ne govorim. Na igrišču pokažem svojo osebnost. Tenis mi omogoča, da spet postanem otrok, zato mi toliko pomeni," je povedal trikratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Dokumentarni film prikazuje Murrayjeve težave s kronično poškodbo kolka in njegov povratek k tenisu, potem ko je javno že napovedal konec kariere.

Andy Murray je eden najboljših tenisačev vseh časov. V karieri je dobil skoraj 700 obračunov (673-196) in osvojil 46 turnirjev, med njimi tri grand slame in 14 mastersov. Je tudi dvakratni olimpijski prvak (2012, 2016), zmagovalec zaključnega turnirja (2016) in Davisovega pokala (2015) ter številka ena svetovnega tenisa ob koncu sezone (2016).

 | Avtor: Epa Epa
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.