Šport
47 ogledov

Bronzinijeva prvakinja, Batageljeva 44.

Italijanka Giorgia Bronzini je za zlato kolajno dobila ciljni sprint. (Foto: Reu Žurnal24 main
Nova svetovna prvakinja v cestni dirki na kolesarstvem prvenstvu v Avstraliji je Italijanka Giorgia Bronzini. Polona Batagelj je zasedla 44. mesto, za zmagovalko je zaostala devet minut in 39 sekund.
Nedelja bo na SP v Geelongu dan D. Na sporedu bo cestna preizkušnja članov, na kateri bo nastopilo tudi sedem slovenskih mušketirjev. Cilji izbrancev Martina Hvastije se kljub težavam v zadnjem času niso spremenili, želja je, da se nekdo izmed njih uvrsti med najboljših deset. Na papirju imata za to največ možnosti Grega Bole in Borut Božič, ki sta sicer sprinterja, a znata voziti tudi v klanec. Prav dva vzpona sta razlog, da strokovnjaki napovedujejo, da bo zmagovalca odločil sprint manjše skupine. "Če bi Grega ali Borut prišla v tej skupini, sta lahko zelo visoko. Deseterica je tisto, kar si želimo," je pred dirko dejal Hvastija.

Italijanske kolesarke na cestni dirki svetovnega prvenstva naslova, ki ga je lani osvojila Tatiana Guderzo, niso izpustile iz rok. Tokrat je bila v zanimivem in dramatičnem zaključku najboljša Giorgia Bronzini, ki je v sprintu ugnala Nizozemko Mariane Vos, prvakinjo iz leta 2006, in Švedinjo Emmo Johansson, ki je končno prišla do velikega odličja. Italijanka je dosegla svoj največji uspeh, doslej je bilo to tretje mesto na svetovnem leta 2007 v Stuttgartu. Polona Batagelj je v Geelongu zasedla 44. mesto, za zmagovalko je zaostala devet minut in 39 sekund.

"To je uspeh vse ekipe, ki je delovala fantastično. Zmaga je zame veliko presenečenje in nagrada za trdo delo. Posvetila pa bi jo umrlemu nekdanjemu italijanskemu selektorju Francu Balleriniju," je na cilju dejala 28-letna zmagovalka, ki je tako prva imela čast, da se z zmago pokloni nekdanjemu selektorju in odličnemu tekmovalcu, februarja umrlemu v nesreči na reliju v Toskani. Da bodo zanj poskušali zmagati, so na prvenstvu napovedovali vsi Italijani. Do zmage je prišla praktično v zadnjih 100 metrih 127,2 kilometra dolge proge. Še kilometer pred ciljem je kazalo, da se bosta za naslov udarili olimpijska prvakinja Nicole Cooke in nekdanja svetovna prvakinja Nemka Julie Arndt. Omenjeni tekmovalki sta imeli v zadnjem krogu že lepo prednost, a predvsem kanadska reprezentanca je zaslužna, da ju je zasledovalna skupina ujela v zadnjem možnem trenutku.

Polona Batagelj se je brez pomoči ekipe tokrat hrabro borila. "Presenečen sem. Polona napreduje iz leta v leto, z dirke v dirko. Če bo njen napredek tudi v prihodnosti tak, lahko še kaj pričakujemo. Dosegla je svoj maksimum, vsekakor pa si zasluži pohvale," je bil zadovoljen z vožnjo Primorke selektor Martin Hvastija, ki upa, da bo Slovenija v prihodnosti dobila še kakšno tekmovalko za največje dirke, zato pa bi bilo potrebno nekoliko bolj resno in sistematično delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.