Šport
25 ogledov

Brskali bodo po Armstrongovi zgodovini

Lance Armstrong je zaradi domnevnega uživanja prepovedanih poživil še naprej pod Žurnal24 main
Ameriški preiskovalci zahtevajo pregled pozitivnih vzorcev Lancea Armstronga iz leta 1999. Bodo Teksašanu vendarle dokazali, da je uporabljal prepovedana poživila?
Sevillo suspendirali
Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je začasno suspendirala španskega tekmovalca Oscarja Sevillo, saj ga sumijo zlorabe krvnega dopinga. Sevilla je bil na dirki po Kolumbiji, ki je potekala prejšnji mesec, pozitiven na prepovedano sredstvo hidroksietil. Sevilla bo ostal v suspenzu vsaj do zaslišanja pred špansko kolesarsko zvezo. Triintridesetletni kolesar, ki je leta 2001 dirko po Franciji končal na skupnem sedmem mestu, ima pravico zahtevati še analizo vzorca B.

Ameriški preiskovalci, ki imajo pod drobnogledom dopinški primer ameriškega kolesarja Lancea Armstronga, zahtevajo vpogled v pozitivne vzorce iz leta 1999. V francoskem protidopinškem laboratoriju so v četrtek potrdili ustrezno zahtevo Američanov in potrdili neomejeno sodelovanje. "Če jim bomo lahko pomagali, jim bomo," je potrdil vodja francoske protidopinške agencije Pierre Brodry.

Sicer pa je na Armstrongovo zgodbo prvi opozoril francoski časnik L'Equipe, ki je leta 2005 po sedmi zaporedni Američanovi zmagi na francoskem Touru pisal o pozitivnih testih iz leta 1999. Takrat je časniku do izvidov uspelo priti anonimno, s spretno zvijačo. V letu 1999 namreč še niso bili možni testi na EPO, kasnejši testi pa so pokazali, da si je Američan pomagal z omenjenim krvnim dopingom, kar je časnik razkril javnosti.

Športna javnost in ustrezne strukture takrat niso reagirale, čeprav je bilo pozitivnih kar šest vzorcev. Za teste na EPO je protidopinški laboratorij namreč uporabil B-vzorce in v primeru pozitivnega testa bi lahko kolesar po veljavnih pravilnikih zahteval B-vzorce, ki pa so bili že uporabljeni. Znanstveno je bil kolesar torej pozitiven na kontroli, pravno gledano seveda ne.

Ameriški preiskovalci so se primera lotili, potem ko je Armstronga uporabe prepovedanih poživil obtožil nekdanji moštveni kolega Floyd Landis. Armstrong, ki se je letos že drugič poslovil od kolesarstva, je vse tovrstne očitke vedno zavračal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.