Šport
39 ogledov

Čakajo jih trupla in človeško blato

Guanabara Bay EPA
V zalivu, kjer bodo tekmovali maratonski plavalci in jadralci, so razmere alarmantne.

Zaliv Guanabara, kjer bodo potekala tekmovanja v nekaterih vodnih športih na letošnjih olimpijskih igrah, je kljub trudu organizatorjev sila onesnažen. Vse skupaj meji na resno tveganje za zdravje tekmovalcev, kar potrjujejo izjave iz številnih taborov.

Marina da Glória in zaliv Guanabara bosta gostila tekmovanja jadralcev in surferjev, medtem ko se bodo na plaži Copacabana, ki se nahaja ob ustju zaliva, merili maratonski plavalci. Gre praktično za zaliv znotraj mesta in temu primerno je čiščenje morja izjemno zahtevno in obsežno početje, ki mu Brazilci očitno niso bili kos.

Usta bo treba imeti zaprta

"Plavali bodo dobesedno v človeškem blatu in tvegajo obolenja zaradi vseh prisotnih mikroorganizmov," je dejal lokalni zdravnik Daniel Becker. Nekateri so omenjali celo pojav "superbakterij", posebej nevarnih za človeški organizem.

"Bomo pač morali imeti usta zaprta, ko bo voda pljuskala," je slikovito dejala članica nizozemske jadralne ekipe Afrodite Zegers. Trener španske jadralne ekipe Nigel Cochrane je razmere opisal kot "odvratne".

Avstralski jadralec Matthew Belcher, dobitnik zlate medalje v Londonu, je moral večkrat prekiniti trening, ker so se na ogrodje njegovega čolna lepili odpadki in živalska trupla. Med čiščenjem zaliva so organizatorji naleteli tudi na človeško truplo. 

Komentarjev 4
  • primoz.g 22:43 28.julij 2016.

    close ur moth and swim madafakas

  • jakec1575 16:02 28.julij 2016.

    seveda, če je 50mrd dolarjev šlo v žepe predsednice &company namesto recimo za eno ornk čistilno napravo,ki bi jo bilo moc zgraditi v teh 5 letih.

  • endrug 15:40 28.julij 2016.

    Pretiravate. Tisoči se kopajo tam vsak dan in nihče ne umre.