Šport
15 ogledov

Cancellara na uvodu Toura razred zase

Cancellara dirka po Franciji Tour de France prolog Liege prva etapa rumena majic EPA
V belgijskem Liegeu se je začela 99. kolesarska dirka po Franciji. Na uvodnem 6,4 kilometrov dolgem prologu je bil najhitrejši olimpijski prvak in večkratni svetovni prvak v kronometru, Švicar Fabian Cancellara, ki je bil na progi razred zase.

Kolesar Radioshacka, ki je na prologih Toura zmagal že petič, je drugouvrščenega Britanca Bradleya Wigginsa premagal za tako kratko progo velikih sedem sekund, Wiggins, kolesar Skyja, pa je z drugim mestom vendarle potrdil vlogo prvega favorita dirke. Z istim zaostankom kot Britanec je tretje mesto zasedel domačin Sylvain Chavanel.

"Po vrnitvi na kolo po poškodbi sem se mesec pripravljal z mislijo na ta prolog, zato sem neznansko vesel, da mi ga je uspelo dobiti. Ponosen sem, da sem bil osem let po svoji prvi zmagi na Touru, prav tu v Liegeu, spet najhitrejši. Po slabi sezoni mi bo to zagotovo povrnilo samozavest, znebil sem se tudi pritiska. Osredotočen sem bil le na svojo vožnjo, drugi me niso zanimali. Delo sem opravil zelo dobro, čeprav mislim, da imam vendarle še tudi nekaj rezerve," je dejal "mister prologa", ki je uvodne preizkušnje Toura poleg Liegea 2004 in 2012 dobil še v Londonu (2007), Monacu (2009) in Rotterdamu (2010).

Švicar, ki je moral po štirih naslovih svetovnega prvaka lani naziv najboljšega kronometrista predati Nemcu Tonyju Martinu - slednji je imel tokrat veliko smole, saj je na polovici proge za velikim konkurentom zaostajal le sekundo, nato pa dobil okvaro kolesa, moral nekaj časa čakati na rezervno kolo in na koncu zaostal 23 sekund, je bil najhitrejši že pri vmesnem času, nato pa je prednost še povečal.

Brajkovič soliden 32.

Zelo solidno so s progo opravili še nekateri favoriti dirke. S svojim nastopom so zadovoljni tako Avstralec Cadel Evans, Italijan Vincenzo Nibali kot Kanadčan Ryder Hesjedal, sicer zmagovalec letošnjega Gira. Pa tudi slovenski adut Jani Brajkovič je delo opravil zelo solidno. Na ravninski progi, ki mu sicer ni najbolj ustrezala, ni veliko zaostal, 22 sekund zamude je pomenilo 32. mesto. Le mesto slabši je bil z enakim zaostankom Kristijan Koren (Liquigas). Borut Božič (Astana) je bil 135. (+0:38), Grega Bole pa 185. (+0:52).

Seveda pa je imela vožnja na čas tudi svoje poražence, Luksemburžan Fränk Schleck, Američan Levi Leipheimer, Španca Alejandro Valverde in Samuel Sanchez so že izgubili nekaj dragocenih sekund.

Dirka po Franciji, prolog, rezultati:

1. Fabian Cancellara (Švi/Radioshack) 07:13
2. Bradley Wiggins (VBr/Sky) + 0:07
3. Sylvain Chavanel (Fra/Omega Pharma) isti čas
4. Tejay van Garderen (ZDA/BMC Racing Team) 0:10
5. Edvald Boasson Hagen (Nor/Sky) 0:11
6. Brett Lancaster (Avs/ Orica GreenEdge)
7. Patrick Gretsch (Nem/Argos-Shimano) 0:12
8. Denis Menchov (Rus/Katjuša) 0:13
9. Philippe Gilbert (Bel/BMC Racing Team) isti čas
10. Andrij Grivko (Ukr/Astana) 0:15
...
13. Cadel Evans (Avs/BMC Racing Team) 0:17
14. Vicenzo Nibali (Ita) 0:18
15. Ryder Hesjedal (Kan/Garmin) isti čas
32. Jani Brajkovič (Slo/Astana) 0:22
33. Kristijan Koren (Slo/Liquigas) isti čas
45. Tony Martin (Nem/Omega Pharma) 0:23
65. Robert Gesink (Niz/Rabobank) 0:26
77. Jurgen Vand den Broeck (Bel/Lotto) 0:28
116. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 0:35
129. Michele Scarponi (Ita/Lampre) 0:37
135. Borut Božič (Slo/Astana) 0:38
136. Fränk Schleck (Luk/Radioshack) isti čas
145. Samuel Sanchez (Špa/Euskaltel Euskadi) 0:40
185. Grega Bole (Slo/Lampre) 0:52

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.