Šport
17 ogledov

Cancellara najboljši v "severnem peklu"

1/16
Žurnal24 main
Švicarski kolesar Fabian Cancellara je po samostojnem pobegu v zadnjem delu prepričljivo dobil prestižno enodnevno klasiko od Pariza do Roubaixa, znani tudi z imenom "severni pekel".

Nedelja je postregla z enim od spomladanskih kolesarskih vrhuncev. Na dirki od Pariza do Roubaixa v 108. izvedbi, kraljici spomladanskih enodnevnih klasičnih preizkušenj, znani tudi z imenom "severni pekel", je zmagal Švicar Fabian Cancellara, ki je 259 kilometrov dolgo dirko ProToura dobil po samostojnem pobegu v zadnjem delu. Cancellara (Saxo Bank) je v cilj prekolesaril s časom 6:35:10 sekund s prednostjo dveh minut pred zasledovalcema. Boj za drugo mesto je v ciljnem sprintu dobil Norvežan Thor Hushovd (Cervelo), tretji je bil Juan Antonio Flecha (Sky), ki je tik pred ciljem priznal premoč Norvežanu in mu zaploskal. Na startu dirke je bil tudi Slovenec Kristijan Koren (Liquigas-Doimo), ki je prišel v cilj z zaostankom + 7:05 v prvi večji skupini kolesarjev ter je zasedel 23. mesto.

Devetindvajsetletni švicarski kolesar Cancellara je sijajno odprl novo sezono ter utrdil sloves kralja klasičnih preizkušenj. Specialist za kronometer in svetovni prvak v individualni vožnji na čas je pred enim tednom slavil na dirki po Flandriji, ko je več kot 261 km dolgo dirko ProToura dobil tudi po samostojnem pobegu v zadnjem delu dirke. Uspešno taktiko je ponovil na dirki Pariz-Roubaix, ko je na pravi trenutek čakal nekaj manj kot 50 km pred ciljem po koncu enega od težkih, tlakovanih delov. Cancellara je Švici prinesel komaj tretjo zmago na dirki Pariz - Roubaix, 87 let po uspehu Henrija Suterja.

Švicar je prvič zmagal na "severnem peklu" pred štirimi leti, leta 2008 je dirko Pariz - Roubaix prekolesaril na drugem mestu, ko je ga je v ciljnem sprintu premagal Tom Boonen. Belgijec je lani zmagal po padcu sotekmovalcev iz ubežne skupine približno 17 kilometrov pred koncem.

Kolesarjem sicer sreča letos ni obrnila hrbta. Dirka je potekala v presenetljivo lepem in suhem vremenu, kar je prej izjema kot pravilo za to "peklensko" preizkušnjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.