Šport
32 ogledov

Capirossi, najizkušenejši v karavani

Loris Capirossi, rekorder v številu nastopov, bo dirkal vsaj še leto dni. Žurnal24 main
Italijanski motorist Loris Capirossi se je na dirki v Brnu, ki so jo odpeljali v nedeljo, po številu nastopov na dirkah za svetovno prvenstvo izenačil z Brazilcem Alexom Barrosom.
Loris Capirossi se je rodil leta 1973 v bližini Bologne . V karavani svetovnega motorističnega prvenstva je že dolgih 18 let. Je najstarejši in najbolj izkušen dirkač v vsej karavani. Na veliki nagradi Češke v Brnu pa se je po številu nastopov izenačil z Brazilcem Alexom Barrosom . To je bil že njegov 276. nastop na dirki za svetovno prvenstvo (v vseh razredih skupaj).
 

Capirossi v številkah

Rojen: 4.4.1973, Castel San Pietro Terem, Bologna
Število nastopov: 276
Število zmag: 29
Število stopničk: 99
Število najboljših štartnih položajev: 41
Število svetovnih naslovov: 3
Moštva: Honda, Yamaha, Aprilia, Ducati, Suzuki

Capirossi je nastopal v vseh treh razredih vključno z razredom do 500 kubičnih centimetrov, ki ga je zamenjal sedanji MotoGP . Ob njem je v vseh razredih nastopil samo Valentino Rossi . V vseh razredih je skupno zbral 29 zmag, 99 uvrstitev na stopničke, 41 najboljših štartnih položajev in osvojil tri naslove svetovnega prvaka. Capirossi je že v prvi sezoni leta 1990, ko je vozil v razredu do 125 kubičnih centimetrov, na Hondi osvojil prvo zmago (VN Velike Britanije) in osvojil prvi naslov svetovnega prvaka. Uspeh je ponovil tudi leto kasneje, prav tako s Hondo. Po drugem naslovu je presedlal v četrtlitrski razred. Kasneje je presedlal v najvišjega, a se je spet vrnil v četrtlitrski razred, v katerem je nato leta 1998 z Aprilio osvojil nov naslov svetovnega prvaka. Leta 2000 pa se je dokončno preselil v najvišji razred in tam ostal vse do danes. V najvišjem razredu sicer še ni osvojil naslova svetovnega prvaka, je pa bil dvakrat tretji v skupnem seštevku. Dosegel pa je tudi 9 zmag.


Loris Capirossi (levo) v časih, ko je stopničke osvajal z Ducatijem. © AFP

 

 

Capirossijeve nečednosti

Davčne oblasti so preiskovale Capirosija, ker naj bi utajil več kot milijon evrov. Capirosijev menedžer je o tej temi povedal: "To je absurd. Loris resnično živi v Monacu. Ne vem, kaj bi lahko uporabili proti njemu. V Italiji ni lastnik ničesar."

Loris je že pred dirko za VN Češke povedal: "Nisem vedel, da sem tako blizu izenačitvi rekorda. Mislil sem, da je nekaj fantov iz starih časov odpeljalo več dirk od mene. Vsekakor je to zame velik dosežek, da sem nastopil na več dirkah kot kdorkoli drug. Moj naslednji cilj je doseči 300 dirk. Kljub vsemu pa je moj edini cilj boriti se z najboljšimi fanti za najvišja mesta." Loris si je pred samo dirko, na kateri je leta 2006 z Ducatijem tudi zmagal, želel, da bi omenjeni dosežek kronal z dobrim rezultatom. "Brno je bilo zame že velikokrat uspešno. Tukaj zelo rad nastopam. Zelo si želim zmagati tukaj in mislim, da bo moj suzuki zelo konkurenčen," je pred dirko napovedal Italijan, ki se je pred dirko ubadal s poškodbo rame.

Loris Capirossi je na Suzukiju vse hitrejši.  © Reuters

 
Capirossiju se je želja delno uresničila. Uvrstil se je na tretje mesto, za Italijanom Valentinom Rossijem in Špancem Tonijem Eliasom . S tem je dosegel prve stopničke s Suzukijem . Se je pa s tem Lorisu vsaj malo vrnila sreča, ker se že celo letošnjo sezono ukvarja s težavami in poškodbami. Capirossi, ki je bil presrečen nad tretjim mestom, je po dirki povedal: "Zelo sem vesel današnjega uspeha, ker je celotno moštvo delalo za uspeh. Po Barceloni moje počutje ni bilo najboljše, toda po premoru sem spet 100-odstoten in to tretje mesto mi pomeni enako kot zmaga. Resnično sem vesel."

 

Prvi po Agostiniju

Loris Capirossi je z zmago leta 2003 na ducatiju postal prvi Italijan z zmago na italijanskem motociklu po legendarnem Giacomu Agostiniju, ki je daljnega leta 1976 zmagal z MV Agusto.

Po končani dirki je novinarjem dejal, da je zelo zadovoljen z napredkom Suzukija in da verjame, da so lahko še hitrejši. Kot pravi, preizkušajo tudi novosti, ki bi pripomogle k še boljšim rezultatom. Zagotavlja, da je pripravljen delati 24 ur na dan, saj po toliko letih v karavani ne želi osvajati šestih ali sedmih mest, ampak samo najvišja. Zelo pa je hvaležen vodilnim možem Suzukija, ki so mu kljub slabši formi stali ob strani in ga spodbujali, obenem pa si želi, da bi tu ostal tudi v naslednji sezoni: "Zagotovo vam lahko zatrdim, da zelo rad delam za Suzuki pa ne samo zato, ker sem danes končal na stopničkah, temveč zato, ker mi je nekaj dirk nazaj, ko nisem bil v najboljši formi, Suzuki stal ob strani in me podpiral."


Za Lorisa Capirossija pri Suzukiju zelo lepo skrbijo. © Reuters

 

Nekaj besed je spregovoril tudi o nadaljnjem sodelovanju: "Pogovarjali smo se o prihodnosti, toda pogodbe še nisem podpisal, smo pa zelo blizu dogovora." O tem, da bo Suzuki zadržal še Chrisa Vermulena , pa se šušlja tudi po garažah: "Suzuki bo kmalu objavil podaljšanje pogodb," je novinarjem zaupal vir iz Suzukija.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.