Šport
204 ogledov

CAS odločil: Contador je kriv!

tour 16. etapa 2011 contador voeckler Reuters
Mednarodno športno razsodišče v Lozani je danes sprejelo težko pričakovano odločitev. Španskega kolesarja Alberta Contadorja so spoznali za krivega zlorabe prepovedanih poživil, zaradi česar so mu odvzeli zmagi na dirkah po Franciji leta 2010 in Italiji leto kasneje.

Alberto Contador je sicer dobil dveletno prepoved tekmovanj, ki se izteče 6. avgusta letos.
Contador je bil na Touru pozitiven 21. julija 2010, zmaga na dirki tistega leta pa bo zdaj pripadla Luksemburžanu Andyju Schlecku, zmagovalec lanske dirke po Italiji pa bo postal Italijan Michele Scarponi.

Pri Contadorju so našli sledi prepovedanega klenbuterola. Contador je odločno zavračal zlorabo prepovedanih poživil, češ da je prepovedano snov zaužil z okuženo govedino, španska kolesarska zveza pa ga je oprostila, ko je v celoti pritrdila njegovim argumentom. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) in Svetovna protidopinška komisija (WADA) sta se pritožili na odločitev španske zveze. Zadnjo besedo je imelo Mednarodno športno razsodišče v Lozani.

Contadorju so odvzeli oba velika naslova, naslov zmagovalca Toura 2010 in dirke po Italiji 2011, ki ju je osvojil v času velikega dopinškega škandala in dveletne dopinške prepovedi, ki je tako stopila v veljavo za nazaj. Contador pa bo lahko tekmoval že avgusta letos.

Zmagovalec prestižne tritedenske kolesarske dirke po Franciji leta 2010 je zdaj postal Luksemburžan Schleck, ki je sicer takrat za Contadorjem v skupnem seštevku zaostal 39 sekund. Contador se je tako pridružil Američanu Floydu Landisu, ki so mu zaradi zlorabe dopinga vzeli naslov zmagovalca Toura leta 2006.

"To je žalosten dan za šport. Morda bo kdo odločitev razsodišča imel za zmago, toda to ni povsem tako. V dopingu ni zmagovalcev. Vsak nov primer je preveč," je povedal predsednik UCI Pat McQuaid.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.