Šport
30 ogledov

Cavendishu sprint in rumena majica

Mark Cavendish Tour de France 2016 EPA
Britanec Mark Cavendish iz ekipe Dimension Data je zmagovalec uvodne etape 103. kolesarske dirke po Franciji in nosilec rumene majice vodilnega.

V ciljnem sprintu v Utah Beachu je imel Mark Cavendish po 188 kilometrih več moči od svetovnega prvaka Slovaka Petra Sagana in Nemca Marcela Kittla. Cavendish je na Touru zmagal že na 27. etapi.

Uvod francoske pentlje je prinesel obračun vseh najboljših sprinterjev, smetano pa je pobral Cavendish, ki se je s 27 etapno zmago na Touru na tretjem mestu povsem približal drugemu Bernardu Hinaultu (28), Belgijca Eddyja Merckxa pa bo še nekaj časa lovil, saj jih ima ta 34. Cavendish je v zadnjih metrih ostal brez pomoči moštvenih kolegov, zato je ob sprintu Sagana skočil v njegovo zavetrje, ko je svetovni prvak začel popuščati, pa je Britanec opravil še svoje delo in šel mimo vseh.

"Za Dimension Dato je bil velik cilj zmagati etapo na Touru. Rumena majica je nagrada za naše pokrovitelje in dobrodelnemu projektu Qhubeki. Zmagal sem za ekipo, za kampanjo otroci na kolesu. Ne morem verjeti. Etapna zmaga je nekaj neverjetnega. Zelo sem čustven. Jutri bo poseben dan, ko bom vozil v rumenem. Ni lepšega kraja za kaj takšnega kot v Utah Beachu, kjer so naši vojaki umrli za nas," je razložil Cavendish.

Padec Contadorja

Etapa med Mont-Saint-Michelom in Utah Beachom ni minila brez bega. Kmalu po startu so naprej skočili Jan Barta, Paul Voss, Anthony Delaplace, Alex Howes in Leigh Howard, saj sta bili na voljo dve točki na dveh gorskih ciljih četrte kategorije. Obe je pobral Voss in tako oblekel pikčasto majico. Od omenjene peterice sta do slabih pet kilometrov do cilja vztrajala Howes in Delaplace, ko sta si čestitala za sodelovanje in se umaknila sprinterskim vlakom.

Od glavnih favoritov je prvi skozi cilj prišel Britanec Christopher Froome, ki je bil 25. s 23 sekundami zaostanka, enako je zaostal tudi 30. Kolumbijec Nairo Quintana. Španec Alberto Contador, ki je slabih 80 km pred ciljem padel, je s 55 sekundami osvojil 85. mesto.

Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) in Borut Božič (Cofidis) sta skozi cilj prišla skupaj na 78. in 79. mestu, oba z zaostankom 50 sekund. Oba Slovenca v dresu Lampre-Meride sta zaostala eno minuto, Luka Pibernik je bil 102., Jan Polanc pa 131.

Tour de France, 1. etapa:

1. Mark Cavendish (VBr/Dimension Data) 4:14:05
2. Marcel Kittel (Nem/Etixx-Quick-Step)
3. Peter Sagan (Slk/Tinkoff)
4. Andre Greipel (Nem/Lotto Soudal)
5. Edward Theuns (Bel/Trek-Segafredo)
6. Christophe Laporte (Fra/Cofidis)
7. Bryan Coquard (Fra/Direct Energie)
8. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša)
9. Daniel Mclay (VBr/Fortuneo - Vital Concept) vsi isti čas
10. Greg Henderson (NZl/Lotto Soudal) +0:03
...
78. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac)  0:50
79. Borut Božič (Slo/Cofidis) isti čas
102. Luka Pibernik (Slo/Lampre-Merida) 1:00
131. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida) isti čas
...

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.