Šport
29 ogledov

"Če bi bil četrti, bi se zjokal"

Robert Kranjec je šel v četrti skok SP v poletih jezen. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
"Potem bi se pa verjetno zjokal, zdaj pa bi bil presneto nervozen. Je že bolje, da sem peti," na vprašanje, kaj bi storil, če bi bil četrti, odgovarja Robert Kranjec, ki je skakal jezen.
Za prvo mesto bo novi prvak Simon Ammann dobil 20 tisoč evrov, drugemu gre nagrada 12, tretjemu pa 6,5 tisoč evrov. Kranjec bo za peto mesto dobil 1.500 evrov.

Robert Kranjec je s petim mestom dosegel tretjo najboljšo slovensko uvrstitev na svetovnih prvenstvih v poletih. Boljša sta bila le edina slovenska dobitnika odličij, Primož Ulaga , ki je bil srebrn v Oberstdorfu leta 1988, in Urban Franc, bronast na Kulmu leta 1996. Z Robijem smo klepetali po tekmi.

Robert, kako bi ocenili svoja sobotna nastopa?
Sem kar zadovoljen. Bil sem peti, to pa ni slab rezultat, vendar tudi ne kolajna, ki sem si jo močno želel. Veliko dobrih letalcev se je razvrstilo do 15. mesta, zato bi bila lahko moja uvrstitev še precej slabša.

Kje ste morda izgubili kolajno?
Po tekmi je lahko biti pameten. Ne vem. Nekako se mi reči niso poklopile, vse skupaj pa se je začelo s tem, da so v prvi seriji po mojem poletu znižali nalet. Tekmeci so prejeli precej bonus točk, razlika v hitrosti pa le ni bila tako ogromna.

Je ta dogodek vplival tudi na kasnejše skoke?
V drugi skok sem vsekakor krenil z jezo. Morda sem tudi zaradi tega storil napako. Kot sem že rekel, lahko bi bil šesti ali sedmi in vse skupaj bi lahko bilo še huje. 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
In če bi bili četrti?   
Potem bi se pa verjetno zjokal, zdaj pa bi bil presneto nervozen. Je že bolje, da sem peti.

To je tudi najboljša slovenska uvrstitev na svetovnih prvenstvih v Planici.
S tem se ne obremenjujem. Nikoli si ne želim biti najboljši Slovenec. Hočem predvsem zadovoljiti sebe, zato tudi rad skačem. Danes je bilo lepo vreme, gledalci so bili izjemni, sem zadovoljen. Zaradi želje po kolajni nisem bil pod nobenim dodatnim pritiskom.

Jacobsen je dokazal, da je tudi z ozadja možno priti na stopničke.
Da. Ampak pri njemu se je dalo. Bil je prvi na vrsti, nato pa so nam znižali nalet. Tu se je marsikaj dogajalo.

Torej niste več privrženec novih pravil?
Sem. Meni so ta pravila še vedno všeč. A menim, da ni bilo potrebe znižati naleta, saj se je dalo varno leteti še dlje od njegovih 230 metrov. 

Kako bi ocenili uvrstitve pri vrhu?
Simon Ammann je že skozi celo sezono dokazoval, da je najboljši. Sploh ni bilo vprašanja, da ne bi osvojil tudi zlate kolajne na SP v poletih. Res mi je pa žal, da je Adam Malysz osvojil četrto mesto. Zaslužil si je uvrstitev na zmagovalni oder. 

Matjaž Zupan, trener naših skakalcev, je v ekipo za nedeljsko tekmo postavil Robija Kranjca, Jerneja Damjana, Robija Hrgoto in Jurija Tepeša, ki je v petek in soboto opravljal vlogo predskakalca.

Čaka vas še ekipna tekma.
Zbral se bom maksimalno in poskušal poleteti čim dlje. Rezultatsko se sicer ne obremenjujem. Ostali fantje skačejo konstantno in upam, da bodo jutri zadovoljni s svojimi poleti, zase pa si želim, da me vsaj enkrat res daleč odnese.

Po koncu sezone ste zadovoljni?
Seveda. Izpolnil sem vse zastavljene cilje, razen te kolajne na SP v poletih. Bilo je super. Osvojil sem mali kristalni globus v poletih, bil sem med deseterico v skupnem seštevku svetovnega pokala, poletno sezono sem končal kot drugi. Zdaj sem vesel, da je konec, saj sem že zelo utrujen. Najprej si bom vzel 14 dni dopusta, podrobnosti pa vam ne bom povedal. Nato pa bom spet začel s treningi, saj si poleti spet želim biti med najboljšimi.

Za naslednjo sezono bodo cilji še višji?
Seveda. Če ne bi imel visokih ciljev, bi bilo brezveze skakati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.