Šport
32 ogledov

''Če nimajo 'jajc', bomo vzeli v svoje roke''

martin fourcade EPA
Zlorabo dopinga med ruskimi biatlonci je ostro obsodil tudi Martin Fourcade.

Potem ko je v četrtek v javnost prišla informacija, da naj bi Mednarodna biatlonska zveza (IBU) pred seboj imela seznam z 31 imeni ruskih biatloncev, ki naj bi zlorabili doping, so se zdaj odzvali tudi številni šampioni tega športa, na čelu s serijskim zmagovalcem letošnje sezone in olimpijskim prvakom, Francozom Martinom Fourcadom.

Fourcade, ki je sinoči v Novem Mestu zmagal še petič letos, je tako v pogovoru z novinarji po tekmi dejal, da bo prav on tisti, ki bo vodil kampanjo proti ruskemu dopingu v biatlonu.

"Ne gre za slučajne primere, kot da se pogovarjamo o enem ali dveh kršiteljih, gre za seznam 31 imen in če k temu prištejemo še 12 kršiteljev, ki so znani še od prej ... Če moja nacionalna zveza nima dovolj 'jajc', da bi se soočila s problemom, bomo vajeti v svoje roke prijeli športniki sami," je za norveško televizijo NRK s češkega prizorišča dejal Fourcade, ki ima v svoji vitrini tudi deset naslovov svetovnega prvaka.

"Če se januarja ne bo v tem v zvezi nič premaknilo, bom svoje sotekmovalce iz Norveške, Nemčije, Češke, vseh držav, pozval, da ne nastopijo več. Ponosen bom na to, saj se borim, da bi bil naš šport čist," je dejal Fourcade.

Nič manj oster ni bil niti olimpijski prvak iz leta 2010, Norvežan Emil Hegle Svendsen, ki je dejal, da "mora dati IBU jasen primer, da tega ne bo tolerirala" in podprl krovno zvezo, če bo to storila.

IBU pretresena in žalostna

Posebna komisija IBU že preučuje primere in dokumentacijo Svetovne protidopinške agencije na podlagi poročila McLaren, ki je razkrilo sistematski doping v ruskem športu. Komisija bo izsledke predstavila 22. decembra na seji izvršnega odbora IBU. Nihče od 31 biatloncev na seznamu dopinških prekrškarjev ni bil naveden poimensko.

"IBU je pretresena in žalostna po zadnjih ugotovitvah poročila McLaren. IBU se je vedno zavzemala za čistost biatlona, bila ostra v boju proti dopingu in želi zaščititi čiste športnike, ki ne kršijo pravil. To so naše ključne naloge," so pri IBU zapisali v sporočilu za javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.