Šport
23 ogledov

Čehi in Švedi za finale

Član Avangarda iz Omska Jaromir Jagr je bil v slogu priimka glavni lovec na Amer Žurnal24 main
Češka je ob sijajni strelski predstavi večno mladega Jaromira Jagra premagala ZDA, Švedska pa Nemčijo. Omenjeni ekipi se bosta med sabo za finale pomerili v petek. Dan prej pa sledita preostala četrtfinala.

Tako Švedi kot Nemci so imeli za sabo uspešen prvi del prvenstva. Nekoliko presenetljivo so morda bolje začeli Nemci, ki so zmagali v slovenski predtekmovalni skupini A, pa nato doživeli tri poraze v drugem delu ter si zagotovili tretje izhodišče. Švedi so SP začeli s presenetljivim porazom proti Norveški, nato pa klonili šele v odločilnem boju za prvo mesto v skupini v Košicah proti Kanadi.

V polfinalu se bodo Švedi v petek pomerili z branilci naslova Čehi. V četrtek bosta na sporedu še preostala četrtfinalna dvoboja, popoldne med Finsko in Norveško, zvečer pa še poslastica med Kanado in Rusijo.

Status favoritov so Švedi upravičili že po 27 sekundah. Le toliko je namreč potreboval Martin Thorberg, da je prvič premagal Dennisa Endrasa. Toda varovanci Uweja Kruppa se niso dali in že minuto in pol pozneje je Alexander Barta izenačil, ko je spretno poslal plošček pod prečko vrat Viktorja Fastha. Po dokaj izenačeni igri je Švedsko v 16. minuti v vodstvo popeljal Patrik Berglund.


Podobno kot Čehi na prvi četrtfinalni tekmi z ZDA so Švedi v drugem delu tekme stopnjevali ritem. Nemci so imeli vse več dela pred svojim golom, a so vseeno v petih minutah prejeli še dva gola. Ko je Loui Eriksson v 29. minuti povišal že na 4:1, se je zdelo, da je Nemčija na kolenih. A Švedi so imeli nato dvakrat igralca manj na ledu, česar Nemci sicer niso izkoristili, je pa kapetan Michael Wolf tik pred koncem druge tretjine zbezal plošček čez golovo črto in napovedal zanimivo zadnjo tretjino.

 Nemčija je morala, če je želela ohraniti upanje na polfinale, zaigrati bolj odprto, to pa je izkoristil Thornberg in v 49. minuti končal delo tam, kjer ga je v prvi tudi začel. Po treh golih zaostanka se Nemci niso več pobrali, Švedska pa je rutinsko pripeljala tekmo do konca.

Jagr uplenil Američane
Devetintridesetletni Jaromir Jagr je zadel trikrat in popeljal Čehe, ki se bodo v polfinalu pomerili z zmagovalcem obračuna med Švedsko in Nemčijo, do gladke zmage proti Američanom s 4:0. Čehi so v Orange Areni slavili sedemkrat zapored, zdaj pa jih le še dve zmagi ločita od naslova svetovnega prvaka. Mlada reprezentanca ZDA – povprečje 24,4 leta –, ki je imela le dva olimpijca iz Vancouvra, preprosto ni bila kos Jagru in druščini.

SP skupine A, četrtfinale:


Češka : ZDA 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Jagr (19, 25, 57), Plekanec (51)

Švedska : Nemčija 5:2 (2:1, 2:1, 1:0)
Thornberg (1, 49), Berglund (16), Persson (25), Eriksson (29); Barta (3), Wolf (39)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.