Šport
36 ogledov

Čehi minuto pred koncem končali slovenske sanje

futsal euro 2012 slovenija španija reprezentanca futsal.si
Slovenska reprezentanca v fustalu je bila vse do 39. minute povratnega dodatnega kvalifikacijskega obračuna proti Češki v Pragi uvrščena na prvo SP v njeni zgodovini, a nato je Lukaš Rešetar končal slovenske sanje. Slovencem ni zadoščala zmaga s prve tekme v Velenju, ko so slavili z 2:0.

Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu je v Pragi v povratnem dvoboju dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo (SP) na Tajskem z 1:4 (1:2) izgubila proti Češki in ostala brez vozovnice za prvenstvo, ki bo od 2. do 18. novembra. Prvo tekmo v Velenju je zmagala le z 2:0.

Edini gol za Slovence je dal Damir Pertič (3.), za Čehe pa so v polno zadeli Roman Mareš (7., 27.), Marek Kopecky (12.) in Lukaš Rešetar (39.).

Slovenija ni uspel veliki met uvrstiti se med svetovno elito v dvoranskem nogometu. Reprezentanca je v Pragi zapravila prednost z 2:0 s prve tekme dodatnih kvalifikacij za SP v Velenju. V drugi tekmi dodatnih kvalifikacij je s skupnim izidom 4:3 izgubila proti Čehom. Odločilni zadetek so tekmeci zabili le 61 sekund pred koncem tekme.

Slovenska izbrana vrsta je nastopila brez kaznovanega Benjamina Melinka, zato pa je selektor Andrej Dobovičnik imel na razpolago Damirja Pertiča, ki je prvi obračun v Velenju izpustil zaradi službenih obveznosti. Selekciji se je iz Španije pridružil tudi Kristijan Čujec. V zasedbi so bili še Damir Puškar, Rok Grželj, Rok Mordej, Igor Osredkar, Aljoša Mohorič, Primož Zorč, Sebastjan Drobne, Rajko Uršič, Alen Fetič in Gaj Rosič.

Slovenija je izvrstno začela tekmo. V tretji minuti je za vodstvo zadel povratnik Pertič, a je žal ostalo le pri tem zadetku. Čehi so hitro poskrbeli za izenačenje. V sedmi minuti so domači prvič skočili na noge. Naprej so v peti minuti nevarno prek Michala Mareša zapretili po levi strani, potem pa je Puškarja od daleč presenetil Roman Mareš in tako poravnal rezultat na 1:1. To so bile domače minute, saj so se Slovenci pomaknili na svojo polovico, gostitelj pa je pletel mrežo okoli vratarja Damirja Puškarja.

V deseti minuti bi Rajko Uršič skoraj prestregel žogo v obrambi, a so jo Čehi izbili izpred vrat, Primož Zorč pa je kasneje zapravil lepo priložnost, silovito meril, a je bil domači vratar na mestu. V 12. minuti so domačini obudili svoje upe na napredovanje. Zadel je Marek Kopecky in domača vrsta je povedla z 2:1. V 17. minuti bi lahko Čehe v črno zavil Uršič. Kristjan Čujec je izvrstno prodrl po levi strani, v sredini je na žogo čakal Uršič, ki pa je iz obrata zatresel levo vratnico.

Čehi so silovito začeli drugi del. V vodstvo s 3:1 je Čehe po domiselni akciji v 27. minuti popeljal veteran Roman Mareš, ki je že drugič zatresel slovensko mrežo. V 34. minuti je po podaji z desne strani streljal Čujec, a je šla žoga prek vrat. Brez zadetka je minilo še nekaj slovenskih brezupnih poskusov za spremembo izida. Nato je sledil trenutek resnice in gol Lukaša Rešetarja, ki je v 39. minuti ukanil slovenskega vratarja za izid 4:1 ter Čehom priboril vstopnico na Tajsko.

Slovenija je tako še drugič zapored izpadla v dodatnih kvalifikacijah za SP. Prvič se je to zgodilo pred štirimi leti, ko so bili v dveh tekmah boljši Portugalci. Čehi so že dvakrat doslej igrali na SP, leta 2004 in 2008.

Po tekmi polni razočaranj vzdušje v slovenskem taboru ni bilo nič kaj prešerno. Fantje so zapravili svojo veliko priložnost prvič se uvrstiti na SP in zapisati se v zgodovino. Nič kaj gostobeseden ni bil selektor Dobovičnik: "Kaj naj rečem? Prepoceni smo dobili gole, še zadnjo minuto smo imeli žogo in rezultat v svojih nogah in smo vse skupaj zapravili. Medsebojna obtoževanja ne pridejo v poštev. Vsi smo si želeli zmagati. Žalostni smo, ne vem, kaj naj rečem drugega. Težko bi rekel, da so se Čehi izkazali za bolj trdno moštvo. Tekma je bila že v Velenju trda in izenačena. Dobili smo dva, če ne celo tri zelo poceni gole, kar nas je tudi stalo uvrstitve naprej. Na žalost smo spet ostali daleč od svetovnega prvenstva."

"Ne vem, kje bi začel…. Ne vem, kaj bi rekel… Prioritete in hierarhija v ekipi sta bili zgrešeni, izkušeni smo gledali zadnje minute s klopi, najmanj izkušeni pa so bili na terenu….  Že pred tekmo sem rekel, da ni dobro ,da se razbija dobro tisto, kar smo imeli v Velenju in na prejšnjih tekmah.  Razočaranje je veliko, ena zgodba se končuje. Upam, da bo šla nova naprej bolj uspešno. Ne vem pa brez koga," je bil nezadovoljen Primož Zorč, medtem ko se je izvršni sekretar za futsal Stane Kokalj v imenu ekipe zahvalil vsem, ki so prišli na Češko, saj je za ekipo glasno navijalo okoli 30 navijačev, zahvala pa gre tudi vsem, ki so reprezentanci poslali dobre želje vzpodbude.

Kvalifikacije za uvrstitev na SP na Tajskem:

ČEŠKA : Slovenija 4:1 (2:1) /0:2/
R. Mareš (7), (27), Kopecky (12), Rešetar (39); Pertič (3)

// – izid prvega srečanja

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.