Šport
18 ogledov

Čehi ostali živi z zmago nad Grki

Rosicky Denisov Rusija Češka Euro 2012 Vroclav
1/20
EPA
Češka se je z zmago nad Grčijo v skupini A rešila ekspresnega izpada in skupaj s poraženo prvakinjo iz leta 2004 ohranila upanje po igranju v četrtfinalu (2:1). Čehi so spisali zgodovino, saj so proti Balkancem, ki so jih pred osmimi leti izločili v polfinalu, že po šestih minutah vodili z 2:0, napaka vratarja Petra Čecha pa bi jih kmalu drago stala.

Čehom je uspel neverjeten začetek tekme, saj so proti Grkom najprej s sploh prvim golom proti tej balkanski deželi povedli z najhitrejšim zadetkom letošnjega turnirja. Petr Jiráček je po nekaj več kot treh minutah zadel za vodstvo, potem ko je po izvrstni podaji Tomasa Hübschmana prišel do strela z roba kazenskega prostora in z močnim poskusom matiral Kostasa Chalkiasa.

Gol Jiráčka je bil po dveh minutah in 15 sekundah četrti najhitrejši v zgodovini evropskih prvenstev, a zgodovina se ni zaključila tukaj, saj niso minile niti tri minute, ko so Čehi zabili še drugič. Theodor Gebre Selassie je prodrl vse do gol avt črte in podal v sredino, kjer je bil Chalkias prekratek, Václav Pilař pa je v padcu zabil še svoj drugi gol turnirja.

To je bilo najhitrejše vodstvo z 2:0 v zgodovini evropskih prvenstev. Rekord je do torka držala tekma med Nizozemsko in Nemčijo iz leta 1992, ko so oranžni z dvema goloma povedli po 15 minutah. Le kakšno ekipo bo imel v naslednji sezoni Wolfsburg - Jiráček, Pilař in Hrvat Mario Mandžukić, v nedeljo strelec drugega najhitrejšega gola letošnjega Eura, so vsi člani zelenih!

Težave se za Grke kar niso hotele končati, saj je moral selektor Fernando Santos že v 23. minuti zamenjati poškodovanega vratarja Chalkiasa z rezervistom Michalisom Sifakisom. S skrajnimi močmi je Sifakis posredoval v 29. minuti, ko ga je s strelom po tleh dodobra pretegnil češki kapetan Tomáš Rosický.

Čech z maslom na rokavicah

Neprepoznavni Grki so rezultat vendarle znižali pet minut pred koncem polčasa, a so sodniki na čelu s Francozom Stephanom Lannoyem razveljavili gol Georgiosa Fotakisa z glavo, potem ko je bil vezist Paoka za kakšen centimeter v prepovedanem položaju.

Drugi polčas so Čehi začeli brez kapetana Rosickýja, ki je po vsej verjetnosti zaradi poškodbe ostal v slačilnici, Santos pa je za drugih 45 minut v igro poslal napadalca Theofanisa Gekasa. Neverjetna napaka vratarja Petra Čecha, ki je iz rok izpustil povsem nenevarno podajo s strani, je Grke v 53. minuti vrnila v igro, ko je izpuščeno žogo vratarja v mrežo pospravil prav Gekas.

Grki so v precej slabšem drugem polčasu jalovo napadali vse do konca in si niso pripravili praktično niti ene prave priložnosti za izenačenje, Čehi pa so zdržali za prve tri točke na turnirju, ki jih pred zadnjo tekmo skupine proti Poljski ohranjajo pri življenju, povsem brez možnosti pa niso niti Grki.

Rosický vprašljiv za tretjo tekmo

"Ta tekma se je začela res slabo za nas. Vedeli smo, da nas bodo pritisnili, nam pa se ni uspelo odzvati. Žal nas je prvih deset minut res drago stalo. V zadnjih 15 minutah smo bolj kot glavo uporabljali srce in, jasno, ni se izplačalo," je po tekmi dejal grški selektor Santos.

Češki selektor Michal Bílek je po tekmi izrazil bojazen, da bi kapetan Rosický lahko izpustil zadnjo tekmo skupine proti gostiteljem Poljakom. Bílek je Rosickýja zamenjal ob polčasu zaradi poškodbe ahilove tetive.

"On je naš ključni igralec. Jutri bomo videli, če bo pripravljen za naslednjo tekmo. Ni igralca, ki ga ne bi želel pohvaliti po tej tekmi (z Grčijo, op. a.). Še bolj smo si želeli napadati, ampak bilo je težko, ko je iz igre šel Rosický," je dejal Bílek.

EP v nogometu, skupina A, 2. krog:

Grčija : Češka 1:2 (0:2) (Vroclav)
Gekas (53); Jiráček (3), Pilař (6)

Postavi

Grčija: Chalkias (od 23. Sifakis); Torosidis, Papadopoulos, Katsouranis, Holebas; Fotakis (od 46. Gekas), Maniatis, Karagounis; Salpingidis, Samaras, Fortounis (od 71. Mitroglou). Na klopi: Tzorvas, Sifakis; Tzavellas, Malezas, Makos, Ninis, Fetfatzidis, Liberopoulos, Mitroglou, Gekas, Pekhart, Lafata.

Češka: Čech; Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limberský; Rosický (od 46. Kolář (od 90. Rajtoral)), Plašil, Pilař, Hübschman, Jiráček; Baroš (od 64. Pekhart). Na klopi: Laštuvka, Drobný; Suchý, Hubník, Rajtoral, Rezek, Petržela, Kolář, Darida, Necid, Pekhart.

Sodnik: Stephane Lannoy (Francija).

Poljska : Rusija 1:1 (0:1) (Varšava)
Błaszczykowski (57); Dzagoev (37)

Komentarjev 1
  • Kunaver 20:00 12.junij 2012.

    Malo za oko (ženske nogometašev na Euru):http://slo-kronika.si/novice/euro-2012-top-10-seksi-in-privlacnih-boljsih-polovic-vrhunskih-nogometasev/#comment-51794