Šport
25 ogledov

Čehi s trdo obrambo sklatili Ruse

1/22
Žurnal24 main
V finalu svetovnega prvenstva elitne divizije v Nemčiji so Čehi po zaslugi odlične obrambne igre z 2:1 ugnali Ruse, ki so po slabem nastopu na olimpijskem turnirju doživeli novo razočaranje.
Zadnjih deset svetovnih prvakov:
2001: Češka
2002: Slovaška
2003: Kanada
2004: Kanada
2005: Češka
2006: Švedska
2007: Kanada
2008: Rusija
2009: Rusija
2010: Češka

Hokejska reprezentanca Češke je osvojila naslov svetovnega prvaka za leto 2010. V finalu svetovnega prvenstva elitne skupine v Nemčiji so Čehi v nedeljo ugnali branilce naslova Ruse z 2:1 (1:0, 1:0, 0:1). Zadetka za Čehe sta v Kölnu dosegla Jakub Klepiš in Tomaš Rolinek, za Ruse pa Pavel Dacjuk tik pred koncem tekme.

Zadnje dejanje elitnega svetovnega prvenstva je postreglo s klasičnim hokejskim obračunom. Za zlato sta se spopadli stari znanki, Rusija in Češka. Rusi so naskakovali tretje zaporedno zlato po letih 2008 in 2009, Čehi so bili v finalu prvič po 2006, prvaki pa so bili nazadnje leta 2005.

Čehi so za vodilni zadetek potrebovali le 20 sekund, pri katerem je vratar Semjon Varlamov zapustil svoj gol, skorajda nebranjeno mrežo pa je izkoristil Jakub Klepiš in po natančni podaji veterana Jaromira Jagra poslal plošček v mrežo.

Hitro vodstvo je povsem spremenilo razmerje moči na ledu. Rusi so sicer prevladovali in bili nekajkrat zelo nevarni pred vrati Tomaša Vokouna. A češki vratar ni klonil ne ob strelih Nikoljaja Kulemina, dovolj pa niso bili niti močan poskus Konstanina Kornejeva ne streli zvezdnika Aleksandra Ovečkina. Čehi so se ruske premoči branili tudi s prekrški in v prvi tretjini trikrat sedli na kazensko klop. Toda v obrambi so bili tudi ob razmerju 4-5 trdni. Rusi so šele ob koncu tretjine po hitri akciji premagali češkega vratarja, a prepozno. Ura je namreč pokazala, da je Pavel Dacjuk plošček spravil v mrežo že po izteku 20 minut, kar je potrdil tudi sodnik po ogledu videoposnetka in z izenačenjem ni bilo nič.

Druga tretjina je ponudila povsem podobno zgodbo. Rusi so se zavedali, da morajo čim hitreje prebiti češke obrambne okope, če še želijo priti do preobrata. Toda Čehi se niso dali. Disciplinirana igra je ustavljala ruske nalete, Češka pa je bila tudi vse bližje po strelih na gol, pri katerih so Rusi prednjačili v prvem delu. Za še več ruskih skrbi je v 39. minuti poskrbel Tomaš Rolinek. Vse delo je pravzaprav opravil Karel Rachunek, ki je prodrl po desni strani in podal pred gol, kjer je plošček zadel Rolineka v drsalko in se odbil za hrbet Varlamova. Sledil je nov sodniški ogled posnetka, ker pa namerne igre z nogo ni bilo, je zadetek obveljal.

Za branilce naslova so se stvari obrnile s slabega na slabše na polovici zadnje tretjine. Takrat je Aleksej Jemelin zaradi grobega naleta na Petra Koukala, ki so mu morali pomagati z ledu, dobil petminutno in disciplinsko kazen. Čehi so pet minut igre 5-4 odlično izkoristili in Rusom onemogočili, da bi prišli do kakršnekoli akcije za znižanje izida.

Šele tik pred koncem so Rusi spet imeli možnost za gol. Iz vrat so potegnili Varlamova, na češki strani pa je bil izključen Rolinek. Začelo se je obleganje vrat Češke. Ta ni zdržala do konca, Dacjuk je pol minute pred iztekom časa dosegel še en gol, ki je tokrat obveljal. A Rusom je časa za še en zadetek zmanjkalo in Čehi so se po koncu finala lahko prešerno razveselili zlatih medalj in pokala, Rusi pa so se morali zadovoljiti s stopničko nižjim dosežkom kot v prejšnjih letih.

Svetovno prvenstvo elitne divizije, finale:


Rusija : Češka 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Dacjuk (59); Klepis (1), Rolinek (39)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.