Šport
274 ogledov

Čelado dol: Slovenija prvič na OI!

Slovenija Danska Vojens kvalifikacije za OI olimpijske igre Kristan
1/9
HZS/Drago Cvetanovič
Slovenski hokejisti so spisali zgodovino in se kot prvi hokejski kolektiv v zgodovini države uspeli uvrstiti na zimske olimpijske igre, ki jih bo naslednje leto gostil ruski Soči. Sloveniji je odločilno zmago nad Dansko z dvema goloma prinesel David Rodman, s 37 obrambami pa je blestel tudi vratar Robert Kristan (2:1).

Kakšen večer v Vojensu! Slovenska hokejska reprezentanca je na infarktni drugi tekmi olimpijskih kvalifikacij premagala domačine Dance in si po dveh zmagah že pred zadnjo tekmo proti Ukrajini zagotovila eno izmed treh prostih vozovnic za zimske olimpijske igre v Sočiju.

Risi bodo čez leto dni v Rusiji igrali v skupini A, kjer bodo njihovi nasprotniki (zajemite sapo): domačini Rusi, Slovaki in Američani! Slovenska zvezdnika lige NHL, Anže Kopitar in Jan Muršak, ki sta morala  zaradi obveznosti čez lužo izpustiti turnir v Vojensu, se bosta tako pridružila svojim rojakom na treh tekmah s starimi znanci iz najmočnejše lige na svetu.

Domačini so pred polno dvorano v Vojensu začeli silovito in takoj pritisnili na vrata Roberta Kristana. Danskega zvezdnika Frederika Andersena je v prvih petih minutah enkrat ogrozil zgolj prvi slovenski napad, a sta mreži mirovali.

Izključitve le za Slovence

V šesti minuti je bil Andersen na veliki preizkušnji, ko je po gneči pred svojimi vrati uspel ustaviti Žigo Jegliča. Risi so se povsem otresli začetnega pritiska, a bi na drugi strani praktično iz ničesar kmalu zadeli Danci, ko je Kristan z zadnjimi močmi ustavil strel Patricka Bjorkstranda.

Slovenci so preživeli prvo izključitev, ko je moral zaradi udarca v hrbet po strogi sodniški odločitvi za deset minut na klop Rok Pajič. Slabi dve minuti pred koncem prve tretjine je Jan Urbas lepo prebral namero Dancev in s prestreženo ploščico krenil sam proti njihovemu golu, a ga je Andersen ustavil.

Veselje kratkega roka trajanja

Tudi obetavni vratar ameriške ekipe Anaheim Ducks pa je bil nemočen v 24. minuti, ko je David Rodman neovirano s strani pridrsal pred njegova vrata in ga z bekendom premagal med nogami za svoj drugi gol turnirja in prvo vodstvo na tekmi.

Tišina v domači dvorani ni trajala dolgo, saj so levi takoj vrnili risom. Po sodniškem metu v slovenski tretjini je do ploščice prišel Nichlas Hardt in jo iz zapestja poslal pod Kristanovo prečko za 1:1. Kristan je ob izključitvi Davida Rodmana na sredini tretjine z nekaj izvrstnimi obrambami držal neodločen izid.

Slovenija Danska Vojens kvalifikacije za OI olimpijske igre | Avtor: HZS/Drago Cvetanovič HZS/Drago Cvetanovič
Slovenci so morali v drugi tretjini preživeti še tretjo izključitev, sedel je Žiga Pavlin, v enem izmed protinapadov pa bi prek Aleša Mušiča kmalu dosegli gol za novo vodstvo, a je bil Andersen na mestu. In potem, ko so Danci grozili pred vrati Kristana, je protinapad risov v 37. minuti le uspel, ko je mojstrsko bratsko kombinacijo s strelom na prvo vratnico zaključil David Rodman. Jeglič je imel v zadnjem napadu tretjine na palici celo vodstvo s 3:1, a je po samostojnem prodoru zadel okvir gola.

Kristan zaklenil vrata

Zadnja tretjina bi se kmalu začela sanjsko za Slovence, potem ko je Robert Sabolič fantastično preigral danskega vratarja in zadel vratnico, ploščka pa iz neposredne bližine v mrežo nista uspela spraviti niti Jeglič niti Rok Tičar.

Izjemni Kristan, do konca tekme je zbral 37 obramb, je Dance spravljal v obup, domačini pa so v 47. minuti stresli tudi njegovo prečko. Vsega bi bilo že konec, če bi Marcel Rodman pet minut pred koncem tekme izkoristil izvrstno podajo brata Davida na drugo vratnico, kjer ga je z obrambo tekme ustavil Andersen.

Danski selektor je dve minuti pred koncem tekme iz gola potegnil svojega vratarja, a so se Slovenci fantastično branili in si priigrali celo sodniški met v danski tretjini. Kristan je v zadnjih sekundah ustavil še dva strela Dancev in po infarktnih zadnjih stotinkah so se slovenski hokejisti le lahko začeli veseliti zgodovinske uvrstitve na olimpijske igre v Sočiju.

Kvalifikacije za OI 2014, skupina F (Vojens), 2. kolo:

Belorusija : Ukrajina 6:0 (1:0, 2:0, 3:0)

Slovenija : Danska 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
D. Rodman (24, 37); Hardt (25)

Komentarjev 1
  • Žurnalček 02:55 09.februar 2013.

    Spet članek z bedastim naslovom. Slovenija je že nastopala s svojo reprezentanco na OI in to 1968 v Grenoblu. V moštvu so bili sami Slovenci , tudi Rataj iz Medveščaka je Celjan , tako da se svet ni začel z ...prikaži večz PLEŠCEM , ampak imajo Slovenski hokejisti in hokej 100 letno zgodovino!