Šport
36 ogledov

Celjani in Rdeči noski še vedno z roko v roki

Uroš Zorman in ostali Celjeni aktivno pomagajo Rdečim noskom. (Foto: RK Celje P. Žurnal24 main
Rokometni klub Celje Pivovarna Laško dejavno sodeluje z Društvom za pomoč trpečim in bolnim – Rdeči noski, ki odpirajo tedenski program v Splošni bolnišnici Celje.

Rdeči noski klovni zdravniki so v Splošni bolnišnici Celje prisotni že več kot pol leta. Vsak četrtek dve ekipi klovnov zdravnikov obiščeta otroški, ORL, infekcijski in kirurški oddelek Splošne bolnišnice Celje, kjer je dnevno hospitaliziranih tudi do 100 otrok. Štirje klovni zdravniki bodo po uradnem odprtju programa tako redno vsak četrtek prinašali nasmehe bolnim otrokom v celjski bolnišnici. Veliko podporo pri pridobivanju sredstev za odprtje in ohranjanje dveh rednih programov je izkazal rokometni klub Celje, državni prvak, katerega igralci so vso sezono navijali za Rdeče noske.

Odprtje novega programa je poseben praznik za Rdeče noske. Zagotavljanje klovnske oskrbe, stalna prisotnost na oddelkih, sodelovanje z medicinskim osebjem omogočajo boljše učinke dela klovnov zdravnikov. Z bolnišnico Celje so se dogovori začeli že leto nazaj, ko je bila s strani Društva za pomoč trpečim in bolnim – Rdeči noski dana pobuda, da se odpre nov redni tedenski program na oddelkih celjske bolnišnice. Po uvajalnem obdobju, ki je trajalo več mesecev, se je zaradi velikega števila malih pacientov izkazala potreba, da se ne odpre le enega temveč dva redna tedenska programa. Tako od prvega januarja 2010 dva para klovnov zdravnikov nasmejeta otroke na štirih oddelkih.

Rokometni klub Celje je močno moralno podprl delo Rdečih noskov. Na vsaki tekmi je obiskovalce osveščal o poslanstvu društva, hkrati pa z zmagovitimi rezultati navduševal svoje someščane, sploh ko je postal državni prvak. Tudi otroci, ki premagajo bolezen, so posebni prvaki, zato je do sodelovanja profesionalnih športnikov s profesionalnimi umetniki v korist in razvedrilo bolnih otrok tudi prišlo. V prihodnje nameravajo sodelovanje še okrepiti.

Rdeči noski so lansko leto obiskali 8500 bolnikov, letošnje leto obiskanih pa bo predvsem zaradi širitve programa še večje. Veselje, ki ga prinaša 12 klovnov zdravnikov, k posteljam bolnikov je dobro sprejeto tako s strani staršev, kot tudi medicinskega osebja in drugih delavcev v ustanovah. Rdeči noski redno tedensko obiskujejo oddelke Pediatrične klinike v Ljubljani, Klinike za pediatrijo v Mariboru ter otroške oddelke Splošne bolnišnice Celje. Vsak mesec pa obiščejo tudi otroški oddelek na Inštitut RS za rehabilitacijo, ter otroške oddelke v Splošnih bolnišnicah v Novem mestu, Trbovljah in na Jesenicah. Cilji Rdečih noskov so  ohraniti dosedanje programe in ob vsaki turneji dodati tiste programe, ki jih sicer ne izvajajo. Tako bodo lahko obiskali čim več ustanov po vsej Sloveniji, ki si njihovega obiska želijo.

Društvo za pomoč  trpečim in bolnim – Rdeči noski za svoje delovanje zbira sredstev na več načinov. Pomaga lahko vsak uporabnik mobilne telefonije tako, da pošlje SMS s ključno besedo NOSKI na 1919. Na NLB Klik je odprt humanitarni račun IBAN SI56 0206 8025 8262 825, kjer lahko pomagate Rdečim noskom. Rdečim noskom lahko namenite svojih 0,5 % dohodnine, za kar dobite obrazec na spletni strani www.rdecinoski.org. Na tem naslovu prejmete tudi več informacij o delovanju društva. Če želite biti večkrat tedensko obveščeni o dogajanju v bolnišnicah pa svetujemo, da se pridružite Facebook skupini Društva za pomoč trpečim in bolnim – Rdeči noski, kjer lahko berete obvestila klovnov zdravnikov in se vsakokrat tudi pošteno nasmejete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.