Šport
23 ogledov

Celovec ostaja zaklet, poraz Jesenic

Acroni Jesenice - Tilia Olimpija Boštjan Tacol
Desetdnevni odmor slovenskima ekipama v ligi Ebel ni dobro del. Tilia Olimpija je izgubila na gostovanju pri Celovcu, kjer ni zmagala že vse od leta 2008, domači KAC pa je zmajem vzel tudi drugo mesto na lestvici (2:1). Acroni Jesenice so v domači dvorani položile palice pred Medveščakom (0:2), glavna zgodba dneva v železarskem mestu pa je bil kljub vsemu odhod petih tujcev, ki so klub zapustili zaradi neizplačanih obveznosti.

Premor po reprezentančni akciji, ko so v ligi Ebel igrali na zanje neobičajno sredo, se za hokejiste Acronija Jesenic ni najbolje iztekel. Dopoldan pred tekmo z Medveščakom je namreč jeseniško ekipo zapustila večina tujih igralcev. Ostala sta le vratar Michal Fikrt in napadalec Antti Pusa. V domači vrsti je manjkal še branilec Nejc Berlisk. Zagrebčani so upravičili vlogo favorita in dosegli šesto zaporedno zmago.

Po pričakovanju so bili Zagrebčani tisti, ki so od začetka tekme narekovali ritem. Gašper Krošelj je ubranil strel Ryana Kinasewicha, Jeseničani pa so imeli dvakrat zapored igralca več. Omembe vreden je strel kapetana Andreja Tavžlja od daleč, ki je za las zgrešil gol. Nato so tudi Zagrebčani prišli do prve številčne premoči, a jeseniška obramba s Krošljem na čelu je odbila vse njihove poskuse. V protinapadu je Jaka Ankerst nevarno ogrozil vrata gostov, Robert Kristan pa se ni dal. Krošelj je preprečil zadetek po zaporednih poskusih Grega Daya in Franka Banhama. Anže Kuralt je imel priložnost z igralcem več, Kristan je ostal nepremagan. Vroče je bilo v naslednjem napadu železarjev, ko ležečemu Andreju Židanu ploščka ni uspelo usmeriti v mrežo.

Slovenski prvaki so imeli na začetku druge tretjine novo prednost igralca več. Plošček jim je ušel iz napadalne tretjine, kar je v 23. minuti izkoristil Tom Zanoski, ki je v samostojnem prodoru med nogama premagal Krošlja. Gostje so sredi tekme stisnili Gorenjce v njihovo obrambno tretjino, mladi železarji so z borbenostjo obdržali minimalen zaostanek. Jeseničani so se uspešno branili tudi z igralcem manj ob izključitvi Toma Hafnerja, Krošelj pa je ubranil nov strel Zanoskija. V 35. minuti se je Banham nenadoma sam znašel pred domačim vratarjem, ki je njegov strel lepo ujel. Hafner je na drugi strani s strelom iz zapestja oplazil vratnico. V zadnji minuti srednje tretjine je poskušal še Pusa z igralcem manj, rezultat se po zaslugi Kristana ni spremenil.

Andy Sertich je takoj na začetku zadnje tretjine z močnim strelom povišal vodstvo Medveščaka. Židan je hitro prodrl v napadalno tretjino, a njegov strel je bil preslab za Kristana. Pusa je imel priložnost za gol priključka z igralcem več, a je predolgo odlašal s strelom. V zaključku tekme so gostje igrali le še toliko, da so zadržali vodstvo, utrujeni jeseniški mladci pa niso imeli moči, da bi ogrozili zmago Medveščaka. V zadnjih dveh minutah so železarji poskušali še s šestim igralcem v polju in brez vratarja, a brez uspeha. Jeseničani bodo v petek v naslednjem kolu gostovali v Beljaku.

Zmaji še niso našli recepta za celovški led

Po desetdnevnem premoru zaradi reprezentančne akcije so ljubljanski zmaji krenili na drugo stran Karavank v Celovec, kjer so doslej zadnjič slavili v četrtfinalu leta 2008, ko so se potem prebili vse do finala. Popotnica pa je bila vseeno dobra, saj so pred tedni Ljubljančani v domačem obračunu odpravili Celovčane kar s 6:0, pred prekinitvijo pa so se povzpeli tudi na drugo mesto lige Ebel. V ekipo se je po poškodbi vrnil John Taylor, manjkal pa je Boštjan Goličič, ki ga po poškodbi rame čaka šesttedenski premor.

Začetek tekme je pripadel navijačem obeh taborov, saj je prišlo do pomiritve strasti in so združeni vrgli prvi plošček. Potem pa so zmaji odločno krenili v napad in v 38. sekundi je imel prvo priložnost Anže Ropret. Domači so ga ustavili s prekrškom in gostje so že v začetnem obdobju prišli do številčne prednosti. A ta prvina jim nikakor ne gre in Celovčani so brez težav zdržali uvodni nalet. Potem pa je KAC povsem zagospodaril na ledu in bil veliko nevarnejši. Vratar Ljubljančanov Jean Phillipe Lamoureux je imel veliko dela, a v prvem delu ustavil vseh 18 poskusov tekmecev.

Na začetku druge tretjine so bili spet boljši gostje in spet takoj imeli igro 5-4, a z izjemo nevarnega strela Jamieja Frasierja niso bili nevarni. Domači pa so udarili v 32. minuti, ko je v hitrem protinapadu zadel John Lammers. Le minuto zatem je imel veliko priložnost Taylor, ki je že premagal vratarja Reneja Swetteta, a streljal mimo gola, v nadaljevanju akcije pa se je domači vratar izkazal pri strelu Aleša Mušiča.

V zadnji tretjini je gostom v 45. minuti le uspelo izenačiti, ko se je iz bližine najbolje znašel Mušič. To je bil šok za domače in Olimpija je imela nekaj sekund pozneje novo veliko priložnost. Med 48. in 53. minuto so zmaji zamudili tri zares lepe priložnosti za vodstvo. Najprej je John Hughes za las streljal mimo gola, v 51. minuti so bili v protinapadu kar trije, za strel se je odločil Ropret, domači vratar pa s težavo ubranil, v 53. pa je bil pred golom še Petr Šachl. V zadnjih minutah pa so spet povsem zagospodarili domači, dve minuti pred koncem pa tudi dosegli gol, ko je bil na drugi vratnici osamljen novinec Joseph Tenute.

Celovčani so z zmago spet prišli na drugo mesto na lestvici, Ljubljančani pa bodo priložnost za zmago iskali v naslednjem domačem obračunu z Medveščakom v petek.

Liga Ebel, 27. kolo:

Acroni Jesenice : Medveščak 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Zanoški (23), Sertich (41)

KAC Celovec : Tilia Olimpija 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Lammers (32), Tenute (58); Mušič (45)

VSV Beljak : Orli Znojmo 5:0 (2:0, 3:0, 0:0)

Red Bull Salzburg : Dunaj 5:1 (2:1, 0:0, 3:0)

Gradec : Linz 2:3 (1:0, 1:1, 0:2)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.