Šport
32 ogledov

Cepin Martini in Andreju

Maja_Vidmar_BT_010_main Žurnal24 main
V Domžalah so v četrtek izbrali najprestižnejše naslove za dosežke v alpinizmu in športnem plezanju v letu 2010.

Minulo leto sta v alpinizmu najbolj zaznamovala Martina Čufar in Andrej Grmovšek, ki sta dobitnika zlatega cepina, v športnem plezanju pa sta bila najboljša Mina Markovič in Klemen Bečan.

Poleg izbora najuspešnejšega alpinista in najuspešnejše alpinistke v minulem letu so izbrali tudi najperspektivnejšega alpinista za leto 2010. Tretji zlati cepin je tako šel v roke Maticu Obidu. Na slovesnosti so podelili še osem nagrad za posebne dosežke v alpinizmu. Slednje so prejeli Anastasija Davidova, David Debeljak, Matjaž Jeran, Luka Kranjc, Tadej Krišelj, Luka Lindič, Nejc Marčič in Neda Podergajs.

"Ko sem prišel sem, še nisem vedel, da bom dobil to priznanje. Sem zelo vesel, saj zdaj vem, da je moja pot v pravi smeri," je naslova najobetavnejšega alpinista vesel Matic Obid, ki je lani opravil težje smeri v Dolomitih, Paklenici in v gorah nad Chamonixom. Članu alpinističnega odseka iz Nove Gorice se je najbolj vtisnila v spomin preplezana smer v Marmoladi Irreale zaradi posebnih vremenskih razmer tisti dan, ko je povsod okrog grmelo in so se čez steno zlivali pravi slapovi.

Martina Čufar, AO Mojstrana, ki je v veselem pričakovanju otroka, je prejela svoj prvi alpinistični zlati cepin za lepo število preplezanih vzponov s težkimi ocenami v suhi skali v Maroku, ZDA, Franciji v lanski sezoni. Izstopa vzpon čez smer Le Corazon v El Capitanu v Yosemitih. "Nad izborom sem bila zelo presenečena, ker uradno sploh nisem alpinistka, temveč alpinistična pripravnica in me alpinizem, kot si ga predstavljajo mnogi, torej osvajanje zasneženih gora v Himalaji, sploh ne zanima," je po podelitvi dejala Čufarjeva, ki je po 17 letih tekmovanj v športnem plezanju nove izzive našla v skalnem plezanju.

"To priznanje je priznanje, ki vsakemu športniku nekaj pomeni, tudi meni," je bil zadovoljen s svojim tretjim zlatim cepinom Andrej Grmovšek (AO Kozjak iz Maribora), ki je lani zbral zavidljivo bero vrhunskih vzponov, izstopala pa je odisejada v kanadski tajgi.

Izbor Bečana in Markovičeve za najuspešnejša športna plezalca leta, ki sta bila v ospredju v svetovnem pokalu in na evropskem prvenstvu, ni bilo presenečenje. Tekmovalca sta po zimskem premoru z mislimi že krepko v novi sezoni, ki bo v športnem plezanju zelo zanimiva in naporna, saj plezalce čaka skupno kar 26 tekem z vrhuncem – svetovnim prvenstvom v Arcu od 15. do 24. julija.

Komisija za športno plezanje je ob tem podelila še priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih in za vzpone v naravnih plezališčih. Slednje so prejeli ena najbolj vsestranskih tekmovalk Natalija Gros, Maja Vidmar, ki je kot prva Slovenka uspela na pogled preplezati smer z oceno 8b+, Jernej Kruder za dosežke v balvanskem plezanju in Domen Škofic, ki je opravil vzpon v smeri Martin Krpan v Mišji peči z oceno 9a in tako postal eden najmlajših s takšnim podvigom.

Podelili so tudi priznanja obetavnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem mladinskem prvenstvu in evropski mladinski seriji ter za vzpone v naravnih plezališčih. Slednja so prejeli: Martin Bergant, Sergej Epih, Jera Lenardič, Gašper Pintar, Urban Primožič, Jure Raztresen, Tina Šušteršič, Gregor Vezonik in Izidor Zupan.

Krovna organizacija Planinska zveza Slovenije, pod okrilje katere spadata komisiji za alpinizem in za športno plezanje, je prvič pod eno streho združila tradicionalni razglasitvi najuspešnejših športnih plezalcev in alpinistov.