Šport
16 ogledov

Češka lekcija in nemška vztrajnost

Švedi so imeli proti Dancem lahko delo. Žurnal24 main
Čehi so se poigrali s Švicarji in jim tako prizadejali prvi poraz na prvenstvu, medtem ko so se morali Kanadčani in Američani močno potruditi. Prvi so premagali Norveško, drugi pa Nemčijo.
 

Skupine E, 1. kolo

Švedska : Danska 8:1 (2:0, 2:0, 4:1)
Švica : Češka 0:5 (0:1, 0:3, 0:1)

Švicarji so se v prvi polovici tekme odlično upirali favoriziranim Čehom , potem pa je njihova obramba padla in Čehi so zasluženo slavili zmago s 5:0. Zmagovalci so se s tem povzpeli na prvo mesto skupine D. Zdaj imajo sedem točk, s šestimi jim sledijo Švedi in Švicarji . Sicer pa je enega izmed odločilnih golov dosegel Martin Erat , ki je izkoristil podajo Patrika Eliasa in Tomasa Kaberleja , ki je po tekmi povedal: "Igro smo želeli imeti pod nadzorom in si čim dlje lastiti plošček. To nam je uspelo, saj nasprotniki niso veliko streljali proti našemu golu." Prav češki vratar Milan Hnilička je prvič na tem prvenstvu celotno tekmo ostal nepremagan.


Parise je dvakrat zadel, ko je bilo to najbolj potrebno. © AFP

 
Čehi so že prej omenjeni prvi gol dosegli po napaki Gorana Bezine , ki je na sredini igrišča izgubil plošček. Erat je 54. sekund pred koncem prve tretjine izkoristil ponujeno in svojo reprezentanco popeljal v vodstvo z 1:0. Druga tretjina je povsem pripadla Čehom, ki so vseskozi izvajali močan pritisk. Obramba Švicarjev je drugič klonila dobrih pet minut pred koncem tretjine, ko je Elias podal do Keberleja, ki je ob igri z igralcem več brez težav zadel za 2:0. Sledil je razpad sistema igre pri Švicarjih in strelske vaje Čehov. Do konca tretjine sta zadela še Elias in ob pomoči Juliena Vauclaira Tomas Fleischmann . Zadnji gol na tekmi je dosegel Jiri Novotny . Čehi so se lahko razveselili tudi prihoda dveh hokejistov iz lige NHL, in sicer Tomasa Plekaneca (Montreal) in Michala Rozsivala (NY Rangers).

Nepopustljivost ni bila dovolj
Povsem drugačna je bila tekma v Halifaxu med ZDA in Nemčijo . Po hudem boju so jo dobili Američani , ki so spoznali, kako je igrati proti trmastim in bojevitim Nemcem, ki se ne predajo niti, ko zaostajajo za tri gole. "Niso se predali in po pravici povedano tega tudi nismo pričakovali," je povedal Brandon Dubinsky in nadaljeval: "Morali smo se pošteno potruditi in uspelo nam je zmagati, kar je najpomembneje."


Elias je spet igral odlično. © AFP

 
Američani so izkoristili že prvo priložnost na tekmi, ko je Paul Martin podal Zachu Parisu , ki je brez težav zadel. Na 2:0 je povišal Patrick O’Sullivan , po tretjem golu od vsega petih strelov Američanov pa je nemški trener Uwe Kupp zahteval odmor, kar je njegovim varovancem očitno koristilo, saj so zaigrali kot prerojeni. Najprej sta zadela Michael Hackert in Christopher Schmid . V drugi tretjini je vodstvo na 4:2 povišal Jason Pominville , ki je izkoristil igro kar z dvema igralcem več. Nemcem je upanje na preobrat ohranil Florian Busch . S 4:3 se je druga tretjina tudi končala.

V zadnji tretjini je sledil nov šok za Američane, saj je izenačil Michael Bakos . To je selektorja Johna Tortorella prisililo, da je vratarja Andersona zamenjal za Roberta Escha . Pozneje so sledile številne izključitve na nemški strani, kar so Američani dobro izkoristili, saj so dosegli še dva gola. Po odmoru, ki ga je zahteval Tortorella, je najprej še drugič zadel Parise, zadnji gol na tekmi pa so Američani dosegli tik ob koncu, ko je Dustin Brown zadel v prazno mrežo. "Vrnili smo se v igro, vendar pa smo morali pozneje prevečkrat igrati z igralcem ali dvema manj, kar nam zagotovo ni pomagalo," je po koncu tekme priznal John Tripp.

 
 

Vrnili smo se v igro, vendar pa smo morali pozneje prevečkrat igrati z igralcem ali dvema manj, kar nam zagotovo ni pomagalo.

John Tripp

 
Švedi povozili Dance
Švedi so bili po porazu s Švico zelo jezni in razočarani. Trener Bengt-Ake Gustafsson je premešal postave, v moštvo pa dodal Daniela Widinga . Prvič sta na prvenstvu zaigrala tudi NHL-ovca, branilec Douglas Murray in vratar Henrik Lundqvist. Kapetan rumeno-modrih Kenny Jonsson je pri prvem zadetku preigral dva branilca, zadrsal okoli vrat Petra Hircha in v 9. minuti prve tretjine povedel Švede v vodstvo. Marcus Nilson je s svojim prvim zadetkom na prvenstvu povišal izid na 2:0.

Po petih minutah igre v drugem delu je bilo že 3:0. Tony Martensson je Hirscha premagal z močnim strelom z razdalje. Zadevali so tudi z na videz nenevarnih položajev. Anton Stralman je zadel z modre črte, potem ko se je plošček od vratarjeve palice odbil v gol.  V zadnji tretjini so gledalci videli še štiri zadetke v mreži Dancev, ki so svoj edini zadetek dosegli ob koncu srečanja, prav ob svojem zadnjem, 17. strelu na gol vratarja Stefana Lassena . Strelec je bil Kasper Degn .

 

Skupina F, 1. kolo

Kanada : Norveška 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
ZDA : Nemčija 6:4 (3:2, 1:1, 2:1)

Težko delo za Kanado
V Halifaxu, v skupini F, so se na prvi tekmi gostitelji Kanadčani pomerili s presenečenjem prvenstva, reprezentanco Norveške. Domači navijači so morali za zmago svojih ljubljencev trepetati do samega konca.

Pal Grotnes je ime, ki ga javorjevi listi ne bodo kmalu pozabili. Norveški vratar je v Metro Centru odigral tekmo kariere, kar pa na koncu kljub vsemu ni bilo dovolj za veliko senzacijo. Mike Green je občinstvo na noge spravil v 10. minuti, ko so Kanadčani ob prvi številčni premoči na ledu prišli v vodstvo. Brent Burns je močno streljal, plošček se je od ograde odbil točno na palico Greena, ki je plošček v mrežo poslal nad rokavico odličnega Grotnesa. 1:0 je bil tudi izid prve tretjine, v kateri so Kanadčani prevladovali v strelih na gol - 14:3.


Kanadčani so se do konca mučili z neugodnimi Norvežani. © Reuters

 
Norvežani so v 34. minuti, ko je po napaki kanadskega branilca Mads Hansen sam zadrsal pred vrata Pascala Leclaira in poravnal izid na 1:1. Po dveh tretjinah je bilo razmerje v strelih na gol 34:10 v korist Kanade. V zadnji tretjini je prišlo do odločitve. Rick Nash je ob številčni premoči na ledu po levi strani zadrsal pred vrata Norveške, streljal in zadel daljši vratarjev kot.

Kanada se bo v naslednji tekmi pomerila z Nemčijo, medtem ko Norvežane čaka Latvija .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.