Šport
28 ogledov

Chicago na nasilni peti tekmi korak do naslova

Toews Chicago Blackhawks Boston Bruins liga NHL finale končnica Reuters
Chicago Blackhawks so po sobotni peti tekmi finala lige NHL le še zmago oddaljeni od naslova. Indijanci so z dvema goloma Patricka Kana še tretjič premagali Boston Bruins (3:1).

Toda zmago so Chicago Blackhawks plačali s "krvnim davkom", ki so ga do konca nasilne tekme plačali tudi Boston Bruins. Oboji so namreč za naslednjo tekmo ali kar tekme izgubili ključna hokejista.

Finalna serija se za morda odločilno šesto tekmo v ponedeljek seli v Boston, kjer domači hokejisti nujno potrebujejo zmago, sicer bo najboljša ekipa rednega dela lige NHL osvojila še peti Stanleyjev pokal v zgodovini franšize, prvega po letu 2010.

"Zdaj gre na življenje ali smrt," je po tekmi dejal trener Bostona Claude Julien. "Zdaj je naš cilj priti do sedme tekme, do sedme tekme pa prideš tako, da zmagaš šesto tekmo. Tako preprosto je to. Ni nobene panike. Tako zlahka nas ne boste odrinili stran."

Vojna, bitka, ...

Po norem izvajanju kazenskih strelov na četrti tekmi sta obe ekipi spet prikazali čvrsto predstavo z začetka serije, po nekaj težkih udarcih pa sta ceno plačali obe moštvi. Vodilni strelec Bostona Patrice Bergeron je v bolnišnico z neznano poškodbo odšel že v drugi tretjini.

Kapetan Blackhawks Jonathan Toews, podajalec pri obeh zadetkih Patricka Kana, na drugi strani po silovitem naletu Johnnyja Boychuka med preigravanjem pred vrati Bostona v zadnji tretjini sploh ni stopil na led. Trener Joel Quenneville je poškodbo označil za poškodbo "zgornjega dela telesa" in izrazil upanje, da bo kapetan nared za šesto tekmo.

"To je bila vojna. To je bila bitka," je po vojni in bitki dejal Quenneville. "Vsako tekmo je tako, vsako izmeno se boriš. Če pogledate vsako minuto s prve tekme do tukaj, kjer smo zdaj, je bila to neverjetna serija in nepopustljiv hokej. Fantom obeh ekip čestitm, da res vse pustijo na ledu."

"Vsak si želi biti 'tisti' fant"

Poškodbi sta kar nekako zasenčili izvrstni predstavi dvakratnega čikaškega strelca Kana in vratarja Coreyja Crawforda, ki je odgovoril kritikam po slabi predstavi na četrti tekmi. Quennevilleu, ki je že takrat opravil menjavo v postavi in Bryana Bickella združil s Toewsom ter Kanom, se je vizionarska poteza spet obrestovala, saj je razpoloženi trojec priigral dva gola.

"Včasih se ti kaj posreči," je po tekmi povedal Kane. "Menim, da sem bil pri obeh zadetkih nocoj obakrat ob pravem času na pravem mestu. Igrati z Johnnyjem in Bicksom ... Ustvarita ti veliko prostora in ta prostor sem začel izkoriščati. Menim, da si vsak želi biti 'tisti' fant na velikih tekmah, jaz pa sem imel dovolj sreče na nekaterih, da sem stopil v ospredje."

Chára vrnil Boston v igro

Boston je po dveh golih zaostanka v zadnji tretjini sicer uspel znižati, ko je Zdeno Chára premagal Crawforda z močnim strelom z levega kroga za sodniški met. A Crawforda kosmatinci niso več uspeli premagati, Dave Bolland pa je zaključni nalet gostov ustavil z golom na prazno mrežo 14 sekund pred sireno.

"Kritikov niti ne poslušam. Imam posel, ki ga moram opraviti," je zatrdil Crawford. "Kar koli se že govori, to prav zares ne bo vplivalo na to, kar bom storil na ledu. Zdaj nas čaka še ena težka tekma in moramo se pripraviti za še en naporen obračun."

Liga NHL, finale, peta tekma:

Chicago Blackhawks : Boston Bruins 3:2 (1:0, 1:0, 1:1) /3:2/
Kane (18, 26), Bolland (60); Chára (44)  

/X:Y/ − v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na štiri 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.