Šport
35 ogledov

Cigare pripravljene za slovenske uspehe

Emil Tahirovič in Roni Pikec na sredozemskih igrah v Pescari STA
Na SP v plavanju v Šanghaju bodo po vaterpolistih, daljinskih plavalcih, skakalcih v vodo in plavalkah v sinhronem plavanju z nastopi začeli tudi tekmovalci v bazenskem plavanju.

V nedeljo, na uvodni dan tekmovanja v bazenskem plavanju na SP, bo na sporedu šest slovenskih plavalcev. Selektor slovenskih plavalcev Roni Pikec in legenda slovenskega in jugoslovanskega plavanja Borut Petrič, v Šanghaju v vlogi trenerja Tanje Šmid in Špele Bohinc, sta se opremila s pravimi kubanskimi cigarami, s katerimi nameravata simbolično slaviti vsak večji slovenski uspeh. Kot poudarjata, bo velik dosežek že vsak finale, saj je zgoščenost prijavljenih izidov največja doslej, a tudi v slovenskem taboru ostajajo optimistični. "Po uvedbi norm s strani mednarodne zveze je odpadlo veliko število tekmovalcev, ki so po posameznih disciplinah nastopali prej. Pri boljših tekmovalcih se zato lahko zgodi vse, od petega do 30. mesta, razlika je le ta, da po 30. mestu po novem ne bo več prav veliko uvrščenih," opozarja Petrič.

Selektor Pikec ostaja optimist in veliko pričakuje že od prvega dne tekmovanja, ko bodo nastopili Sara Isaković na 100 delfin, Tanja Šmid na 200 mešano, Peter Mankoč na 50 delfin, Damir Dugonjič in Matjaž Markič na 100 prsno ter prav na koncu še moška štafeta 4 x 100 prosto. "Za večino bo prvi dan ogrevanje pred najpomembnejšimi disciplinami. Dugonjič in Markič pa bosta na 100 prsno lovila olimpijsko normo A in s takim dosežkom se lahko prebijeta tudi v polfinale. V štafeti bosta za ogrevanje nastopila tudi Žbogar in Jan Karel Petrič, Peter pa je v tej disciplini napovedal lov na olimpijsko normo," pravi Pikec. Cilji plavalcev so zelo različni, vsi v en glas pa si želijo osebne rekorde ali približke tem dosežkom, kar bi v posameznih disciplinah pomenilo tudi boj za finale, morda celo za medaljo.

Nika 17. na 25 kilometrov

Nika Kozamernik, slovenska predstavnica v daljinskem plavanju na 25 kilometrov, je na svetovnem prvenstvu zasedla zadnje, 17. mesto (6:00:43,8), štiri tekmovalke pa so odstopile. Zmagala je Brazilka Ana Marcela Cunha (5:29:22,9). V moški konkurenci je na 25 kilometrov dolgi razdalji slavil Bolgar Petar Stojčev (5:10:39,8). Slovenski predstavnik Rok Kerin ni prišel do cilja in je bil med deseterico, ki je odstopila. Tekmovanje je potekalo v izjemno vroči vodi, saj so namerili tudi prek 32 stopinj Celzija, že na startu pa je bilo uradno 30,4 stopinje; po pravilniku Mednarodne plavalne zveze se tekmovanje ne more odviti, če je voda toplejša od 31 stopinj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.