Šport
17 ogledov

Čile s spoštovanjem nad Brazilce

1/6
Žurnal24 main
Južnoameriški dvoboj v osmini finala med Brazilijo in Čilom na prvi pogled nogometaše iz dežele sambe postavlja v veliko vlogo favorita, a na igrišču ne bo tako. Čilenci obljubljajo napadanje iz vseh strani.

Nogometni reprezentanci Brazilije in Čila se bosta za uvrstitev v četrtfinale svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki pomerili v ponedeljek ob 20.30 na stadionu Ellis Park v Johannesburgu. Južnoameriški državi sta se v zadnjih letih srečali vsaj ducatkrat in natanko vesta kaj ena od druge pričakovati.

Brazilci so na dosedanjih medsebojnih srečanjih iztržili več, v tekmo pa prihajajo kot izraziti favoriti. Čile na drugi strani še kako pogreša leto 1962, ko se je nazadnje na prvenstvu izven svoje države prebil med najboljših osem ekip. A Brazilci svojih tokratnih nasprotnikov ne jemljejo zlahka. "Zdaj smo v tisti fazi igranja, kjer bo 90 minut odločilnih. Napake preprosto niso dovoljene, sicer pospraviš kovčke in jo mahneš domov. Čile je v zadnjem času vse boljši, ima dobre igralce, ki se na igrišču dobro borijo, ekipa pa vseskozi zelo napreduje," je o nasprotnikih dejal brazilski selektor Carlos Dunga.

Čile je v svoji predtekmovalni skupini na tem SP ugnal Honduras in Švico, izgubil pa proti Španiji in to v tekmi, ki ni odločala. Vodi jih argentinski strokovnjak Marcelo Bielsa, ki bo tokrat stavil na preizkušeno postavo, vsekakor pa se bo proti Brazilcem zanesel na napadalno vrsto. "Čile spoštuje Brazilijo, a igrali bomo svojo igro. Izvajali bomo pritisk in napadali z vseh strani," je pred tekmo dejal igralec s sredine igrišča Arturo Vidal.

Zdaj smo v tisti fazi igranja, kjer bo 90 minut odločilnih. Napake preprosto niso dovoljene, sicer pospraviš kovčke in jo mahneš domov. Čile je v zadnjem času vse boljši, ima dobre igralce, ki se na igrišču dobro borijo, ekipa pa vseskozi zelo napreduje.
Carlos Dunga

Brazilija iz skupine G ni imela večjih težav pri napredovanju, z 2:1 je premagala Severno Korejo, s 3:1 Slonokoščeno obalo, s Portugalsko pa na zadnji tekmi igrala neodločeno 0:0. Proti Čilu Brazilci niso izgubili že zadnjih deset let, nazadnje so z 0:3 klonili leta 2000 v kvalifikacijah za SP 2002. Brazilci so dobili zadnjih sedem medsebojnih srečanj in Čile v seštevku golov nadigrali s kar 26:3. V desetih medsebojnih srečanjih v zadnjem desetletju so Brazilci zmago slavili osemkrat, enkrat igrali neodločeno in izgubili omenjeno kvalifikacijsko tekmo.

A kljub številkam, ki ne govorijo v njihov prid, Čilenci v tekmo ne prihajajo z belo zastavo. "Pričakujem odprt dvoboj. Povsem možno je, da naše igre ne bomo spremenili niti za milimeter, ne glede na to, da ima naš nasprotnik takšen sloves. In glede na njihovo zgodovino in tradicijo, bo brazilska reprezentanca prav tako stavila na napad," je pred tekmo napovedal igralec s sredine igrišča Jean Beausejour. Čilu bosta zaradi kartonov manjkala pomembna člena ekipe, osrednja branilca Gary Medel in Waldo Ponce, Bielsa pa prav tako ne bo mogel računati na Marca Estrada, ki je dobil rdeči karton.

Brazilci bodo pogrešali Felipeja Mela in Julia Baptisto, ki sta se poškodovala, se bodo pa v ekipo vrnili Kaka (rdeč karton na tekmi proti Slonokoščeni obali), Elano (poškodba gležnja) in Robinho (poškodba stegenske mišice).

Svetovno prvenstvo, osmina finala:


20.30:
Brazilija - Čile

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.