Šport
10 ogledov

Cilj Rusov: vsaj četrtfinale

Roman Pavljučenko, Alan Dzagoev EPA
Rusija je pred štirimi leti nastopila v polfinalu evropskega prvenstva, tokrat pa ji strokovnjaki napovedujejo preboj v četrtfinale. Rusi imajo kopico izkušenih nogometašev.

Kvalifikacije:

Rusija je bila zmagovalec kvalifikacijske skupine B. V njej so nastopale še Irska, Armenija, Slovaška, Makedonija in Andora. Na desetih tekmah so Rusi prišli do sedmih zmag, dveh remijev in enega poraza. Tega je doživela doma proti Slovaški. Ruski nogometaši so v kvalifikacijah zabili 17 golov, izkazala pa se je tudi obramba, ki je klonila le štirikrat. Najboljša strelca sta bila Roman Pavljučenko in Alan Dzagoev, ki sta po štirikrat zatresla mrežo tekmecev.

• Doživite norijo Eura na zurnal24.si!

Napoved:

Rusija ima izjemno izkušenega selektorja, zelo dobro obrambo in kar nekaj nogometašev, ki so sposobni odločiti tekmo v napadu. Ključni dvoboj za Ruse bo že tekma s Čehi, saj bo nato sledil težek obračun z gostiteljico prvenstva, nihče pa si ne želi vstopiti v odločilno tekmo z Grki in pri tem potrebovati zmago. Strokovnjaki so mnenja, da se bo Rusija prebila med osmerico najboljših, veliko pa bo odvisno od starih mačkov kot so Andrej Aršavin, Jurij Žirkov in Pavljučenko. Vsi imajo že izkušnje z zadnjega EP izpred štirih let.

Zvezdnik: Roman Pavljučenko

Napadalec se je v zimskem prestopnem roku iz londonskega Tottenhama preselil k moskovski Lokomotivi. Po vrnitvi v domovino je zaigral na devetih tekmah in dosegel dva zadetka, konec aprila pa ga je zaustavila poškodba stegenske mišice. Do evropskega prvenstva naj bi bil sicer že nared za igro. V reprezentanci je zelo učinkovit, doslej je odigral 45 tekem, pri tem pa zabil 20 golov. Tržna vrednost: 8,5 milijona evrov. V izjemni formi je bil tik pred prvenstvom tudi Pavel Pogrebnjak. Ta je v januarju prišel k Fulhamu, na devetih tekmah za londonsko ekipo pa je zbral šest golov. Vreden je 3,5 milijona evrov.

Kapetan: Andrej Aršavin

Vezist Arsenala je sezono končal na posoji pri Zenitu iz Sankt Petersburga. Pri Londončanih se v zadnjem času ni naigral, njegova forma pa je daleč od tiste izpred štirih let, ko je s predstavami na EP pritegnil zanimanje največjih evropskih klubov. Tokrat bo izjemno motiviran, saj bo želel vsem dokazati, da je še vedno vrhunski nogometaš. V ruski reprezentanci sicer nikoli niso dvomili vanj. Aršavin je tako v kvalifikacijah začel vseh deset tekem in je še vedno eden izmed najpomembnejših mož v izbrani vrsti. V njej je do zdaj zbral 68 nastopov, 17-krat pa se je vpisal med strelce. Tržna vrednost: 11 milijonov evrov.

Vzhajajoča zvezda: Alan Dzagoev

Ofenzivni vezist se je poškodoval konec marca, a bo po pričakovanjih zaigral na Poljskem. Selektor Dick Advocaat ga izjemno ceni, v kvalifikacijah pa je na osmih dvobojih štirikrat pospravil žogo za hrbet nasprotnikovega vratarja. Pri 21 letih velja za izjemno nadarjenega nogometaša, v zadnji sezoni pa je pri CSKA to oceno tudi potrdil. Do poškodbe je bil najboljši asistent ruske lige, v preteklosti pa se je že znašel na radarju takšnih ekip kot so Manchester United, Real Madrid, Milan in Barcelona. V reprezentanci, debitiral je pri 18 letih in 116 dneh, je odigral 18 tekem. Tržna vrednost: 16 milijonov evrov. Morda bo prvo pravo priložnost dobil tudi 23-letni napadalec Spartaka Artem Dzjuba.

Selektor: Dick Advocaat

Nizozemec je na klop Rusije sedel julija 2010 in nadomestil rojaka Guusa Hiddinka, ki je v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo moral priznati premoč četi Matjaža Keka. Težko bi našli selektorja, ki ima več izkušenj kot Advocaat. Ta je tako že dvakrat vodil Nizozemce, ki jih je popeljal do četrfinala na SP in polfinala na EP, poleg tega pa so pod njegovo taktirko vadili še nogometaši Združenih arabskih emiratov, Južne Koreje in Belgije. Zdaj 64-letni stokovnjak se je izkazal tudi na klubski ravni. Zenit iz Sankt Petersburga je naprimer leta 2008 popeljal do naslova v pokalu Uefa. Rusija je pod njegovim vodstvom zadnji poraz doživela februarja 2011, ko je bil z 1:0 boljši Irak. Na zadnjih dveh prijateljskih tekmah so se Rusi z 1:1 razšli z Grki, v gosteh pa so z 2:0 ugnali Dansko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.