Šport
17 ogledov

Cilj vseh je dober rezultat reprezentance

Žurnal24 main
Za Tomaža Jeršiča bi bilo nemogoče reči, da ni uspešen. Bil je odličen rokometaš, reprezentant, kasneje gospodarstvenik, državni sekretar. Pretekli teden je postal generalni sekretar RZS.
 

Preberite še ...

S skupnimi močmi veliko dobrega

Kaj je za vas trenutno najbolj v nebo vpijoč problem v slovenskem rokometu?
Težko bi rekel, da je neki problem na sami zvezi. Če pa gledam celoten slovenski rokomet, so to zagotovo rezultati. Vse, kar se in kar se ne dogaja v slovenskem rokometu, se odraža na reprezentanci. Cilj vseh aktivnosti mora biti dober rezultat reprezentance.

Kako boste premostili težavo premajhnega pojavljanja tekem DP v medijih (v mislih imamo televizijske prenose)? S tem se resda ukvarja predvsem združenje prvoligašev, kako boste z njim sodelovali?
Seveda moramo narediti vse, da bo rokomet bolj prisoten v medijih. Še prej pa je treba ugotoviti vse relacije med krovno organizacijo ter ostalimi telesi, organi, sveti, ki delujejo pod okriljem RZS. Zame je dobro sodelovanje z združenjem prvoligašev ključno, saj moramo vleči voz v isto smer. Glavna stvar je postaviti srednjeročno vizijo, strategijo razvoja rokometa v Sloveniji. Noben organ tega ne zmore narediti sam. To moramo storiti z roko v roki vsa združenja, strokovni svet, trenerska, sodniška, krovna organizacija ter predvsem klubi. Dejstvo je, da so klubi srce rokometne igre. Poslušati moramo njihov glas in najti skupno vizijo, kako krmariti rokometno barko v prihodnost.

 
 

Pomembna sta tako proizvodnja kadra kot skavting, predvsem s poudarkom na srednji in jugovzhodni Evropi.

Tomaž Jeršič

 
Ob imenovanju ste dejali, da je treba izboljšati vzgojo mladih igralcev. Kakšni bodo dejanski prijemi dela v tej smeri?
Izboljšati morda ni prava beseda, rekel bi okrepiti. Slovenski igralci so v Evropi močno cenjeni. Zaradi tega jih vse več igra v tujini, v močnih evropskih klubih. To je sicer dobro za reprezentanco, vendar siromaši našo ligo. Klubi vseh teh lukenj ne morejo zapolniti s tujimi rokometaši, zato vidim potrebo in nujo za razvoj mladih slovenskih talentov. Pomembna sta tako proizvodnja kadra kot skavting, predvsem s poudarkom na srednji in jugovzhodni Evropi.
 

Tomaž Jeršič, Franci Pliberšek in Izidor Krivec na seji predsedstva RZS © Saša Despot

 
Je v tem sklopu rešitev tudi vnovično zmanjšanje števila tujcev, ki lahko nastopajo v DP? Zdaj jih lahko igra šest.
To je sila pomembna tematika, ki se je moramo lotiti zelo previdno. Moja ocena je, da moramo srednjeročno število tujcev zmanjšati. Vendar ne takoj, ker bi tako lahko osiromašili konkurenčnost najmočnejših slovenskih klubov.

 
 

Minusa v tem trenutku ni, osebno pa gotovo pričakujem manj tekoče poravnavanje sponzorskih obveznosti.

Tomaž Jeršič

 
Je res, da so/bodo aktivnosti mlade oziroma B-reprezentance okrnjene?
Težko rečem, ker si programa dela reprezentanc še nisem natančno ogledal. RZS bo skušala izpolniti pogoje za delo vseh reprezentanc po načrtu. Vendar se moramo zavedati tudi trenutnega gospodarskega stanja, zato bo verjetno, ne trdim tega z gotovostjo, da bo treba katerega od programov okrniti.

Kakšno pa je trenutno finančno stanje na RZS?
Minusa v tem trenutku ni, osebno pa gotovo pričakujem manj tekoče poravnavanje sponzorskih obveznosti. Glede pokroviteljev bi dejal tudi, da si bomo prizadevali za boljšo komunikacijo z njimi. Za nazaj težko govorim, vendar se v športu stik s sponzorjem ne sme končati s podpisom pogodbe. Takrat se mora komunikacija šele začeti. Čim več jih je treba vabiti na tekme in druge športne dogodke, vzpostaviti stik tudi med pokrovitelji, kar lahko zanje predstavlja novo poslovno priložnost. Če nek direktor pride na tekmo in opravi dva, tri neformalne pogovore s svojimi kolegi, je gotovo nekaj naredil na poslovnem področju.

Z novim predsednikom Franjem Bobincem je na RZS zavel svež veter. © Saša Despot

 
Se strinjate s tezo, da je izvirni greh reprezentančnih neuspehov pri selektorjih, ki jih menjavamo (pre)hitro?
Jaz sem proti hitri menjavi trenerja, naj bo to na reprezentančnem ali klubskem nivoju. Menim, da vodstva ne smejo reagirati navijaško. Ne smejo biti preveč evforična v zmagah in preveč potolčena v porazih. Če je nihanj preveč, se je treba vprašati o vzrokih. Če ti vodijo k trenerju, je treba ukrepati. Če pa imamo srednjeročni cilj in se vanj trener vklaplja, mu je treba pustiti določeno obdobje, da pokaže, kaj zna.

Mnenje o letošnjih nastopih Celja P. L., pri katerem ste do menjave oblasti sedeli v upravnem odboru.
Rezultati so pod pričakovanji klubskega vodstva, strokovnega štaba, navijačev in verjetno tudi igralcev. To je posledica premajhne individualne kakovosti igralcev. Odnos med najvišjim proračunom in skromno kvaliteto res ne drži logike, ampak trenutno je tako stanje. Igre in položaj na lestvici tako doma kot v Evropi kažejo, da bo treba ekipo precej prevetriti. Kljub slabšim rezultatom Celje v Evropi uživa izjemno velik ugled in tega se ne sme zapraviti.

 
 

Kljub slabšim rezultatom Celje v Evropi uživa izjemno velik ugled in tega se ne sme zapraviti.

Tomaž Jeršič

 
Ste član skupine GHC, 16 evropskih klubov, ki si želijo tekmovanje narediti malo drugačno. Kako bi nove prijeme lahko prenesli na RZS kot generalni sekretar?
Združenje smo ustanovili z namenom dokopati se do podatkov, na kakšen način se tržijo evropska tekmovanja in kako se ta kolač deli. Po dveletnem delovanju je EHF priprl vrata, zato smo klubi te informacije izvedeli. Poleg tega imamo vpliv na sestavo določenega tekmovanja. Borimo se tudi za zmanjšanje števila velikih tekmovanj, saj je v štirih letih pet velikih tekmovanj. Cilj je tudi, da so reprezentanti zavarovani v korist klubov. Poleg omenjenega sem v teh krogih spoznal ogromno v rokometu uspešnih ljudi, od katerih bi lahko kakšno idejo prenesel tudi na slovenski rokomet.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.