Šport
16 ogledov

Cilji biatloncev zelo visoki: "Vsi stoodstotni"

Fak, Velepec in Klemen Bauer. (Foto: sloski.si) Žurnal24 main
Pred začetkom sezone 2011/12, ki se bo začela 1. decembra na Švedskem, so se predstavili tudi slovenski biatlonci. Kljub manjšim sredstvom so ohranili visoke cilje, pred sezono pa predvsem tekmovalci nestrpno pričakujejo prvo primerjavo z mednarodno konkurenco.

"Letošnji proračun je 10 odstotkov manjši kot lanski in temu smo prilagodili naše programe. Cilji pa kljub manjšim sredstvom ostajajo visoki. V obeh konkurencah so želja stopničke. V moški se želimo v pokalu narodov prebiti v deseterico in obdržati kvoto petih tekmovalcev, v skupnem seštevku si želimo enega tekmovalca do 20. mesta in enega do 30. V ženski pa Gregorinova načrtuje preboj med najboljšo deseterico v skupnem seštevku, Malijeva pa v trideseterico. Na svetovnem prvenstvu bo cilj ena uvrstitev do petega mesta, ena do 10., ena od štafet pa se mora prebiti med najboljših šest," je na novinarski konferenci na Pokljuki povedal vodja reprezentanc Matej Oblak.

Z opravljenim pred sezono je zelo zadovoljen tudi glavni trener Uroš Velepec. "To je moja 10. trenerska sezona in veliko sem se naučil tudi od tekmovalcev. Z delom sem zelo zadovoljen, saj so bili v pripravah vsi stoodstotni," je dejal Velepec in pristavil, da so imeli slovenski tekmovalci na Pokljuki izredno dobre pogoje, saj je slovenski center eden redkih v Evropi, kjer so že imeli dober teden dni treningov na naravnem snegu, zdaj pa je tam že 10 dni mogoče trenirati na umetnem.

Boljše strelske rezultate obljublja tudi drugi trener Tomaš Kos. Edina pomanjkljivost v slovenski vrsti je pomanjkanje primerjave s tujci in del zamujenega bodo poskušali nadoknaditi ta konec tedna na Švedskem na tekmi pokala IBU. Nestrpni so tudi tekmovalci. V ženski vrsti glavni adut ostaja Teja Gregorin, lani osma biatlonka svetovnega pokala. "Tak uspeh je težko ponoviti, a želje so seveda še večje. Upam, da bom na tekmi še izboljšala streljanje in v tem primeru bodo dosegljive tudi stopničke."

Andreja Mali, ki je imela zelo uspešno sezono že lani, pa napoveduje nov korak naprej: "Moj cilj so redne uvrstitve med 10. in 20. mestom, ki mi bodo zagotovile tudi nastope na tekmah s skupinskim startom." Prav skupinski start dobrim tekmovalcem omogoča, da naredijo še večji korak naprej. Izkušena Tadeja Brankovič zaradi novega načrtovanega materinstva v letošnji sezoni ne bo nastopala, mladi Lili Drčar in Eva Urevc pa bosta nabirali izkušnje na tekmah nižjega ranga, ob primernem napredku pa bosta morda dobili priložnost tudi v svetovnem pokalu.

V moški konkurenci prvo ime slovenskega biatlona ostaja Jakov Fak, nesrečnik lanske sezone, ki je dobro krenil v svetovni pokal, se zavihtel tudi na stopničke, kasneje pa najprej zbolel, nato pa si še poškodoval prst, zaradi česar je izgubil velik del sezone. "Moj lanski cilj je bil, da se v svetovnem pokalu prebijem med najboljših 15 in letos ta cilj ostaja enak. Verjetno se bo pokazala tudi kakšna priložnost za stopničke in takrat bo treba tvegati na vse ali nič."

Zelo visoke cilje ima tudi Klemen Bauer, ki pa v zadnji sezoni z izjemo uvoda s prikazanim ni bil zadovoljen. "Ni prostora za izgovore. Letos smo imeli dobre pogoje za priprave, saj so minile brez bolezni," je povedal Bauer in nakazal na željo po stopničkah, ki pa jih ni napovedal. Tudi najizkušenejši Janez Marič pravi, da bi lansko sezono najraje pozabil, saj predvsem po bolezni po novem letu ni več našel prave forme. "Mislim, da sem letos precej napredoval, saj nas Jaka (Jakov Fak, op. p.) precej žene na treningih," je samozavesten Marič. Kandidati za preostali mesti v ekipi so Peter Dokl, Vasja Rupnik, Vid Vončina in novinec v članski vrsti Simon Kočevar.

Vsi so na treningih pokazali viden napredek, zato upajo, da bodo na tekmah lahko prikazali podobne predstave kot na treningih. Preveč pogosto jih je doslej na tekmah namreč "zdelal" predvsem pritisk velikega nastopa. Sezona se bo, kot rečeno, začela 1. decembra v Östersundu na Švedskem, ki je zeleno luč za tekmo od mednarodne zveze dobil danes, ostale tekme v sezoni pa ostajajo pod vprašajem, saj v Evropi trenutno nikjer ni snega in IBU že pripravlja rezervne načrte, minimalne možnosti za katero od tekem ima tudi Pokljuka, ki je med redkimi centri s snežno odejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.