Šport
19 ogledov

Cime: Španci so demolirali Italijane

španija prvak italija euro 2012 EPA
Po koncu evropskega prvenstva in visoki zmagi Španije v finalu proti Italiji je prišel čas za ocene. Za zurnal24.si so po koncu 14. zbora najboljših evropskih reprezentanc spregovorili selektor Slovenije Slaviša Stojanovič, nekdanji reprezentant in legenda Olimpije Sebastjan Cimerotič ter nekdanji kapetan Slovenije in zdajšnji trener aktualnih državnih prvakov iz Maribora Darko Milanič.

"Sem navdušen nad finalom? Ja in ne. Ne zaradi tega, ker je bila razlika enostavno prevelika. To je že neverjetno, kako dobro moštvo je to. Pri meni je tako, da ko govorimo o tako kvalitetnih ekipah in ko je tako velika razlika, me to ne veseli. Včeraj je bila Španija toliko boljša od nasprotnika, o katerem smo še pred dnevi govorili v superlativih, da je to skoraj nemogoče verjeti. Zaradi tega ja in ne. Po eni strani res fantazija, čudo od nogometa. Po drugi strani pa nemoč tekmecev in to mi ni všeč," je svojo oceno sklepnega dejanja evropskega prvenstva v Ukrajini in na Poljskem podal Darko Milanič. "Španci so finale zasluženo zmagali, to je dejstvo. To je v nasprotju s tistim, kar sem jaz pričakoval, saj sem menil, da bo ravno obratno. Da bo utrujenost bolj vplivala na špansko reprezentanco, a očitno je bilo ravno obratno. Kar se pa tiče tehničnega znanja, so pa včeraj vsi lahko videli trenutno premoč španskega nogometa," je dejal selektor Slovenije Slaviša Stojanovič. Tudi mojster preigravanja Sebastjan Cimerotič je bil navdušen nad tistim, kar so pokazali varovanci Vicenteja del Bosqueja: "Jaz sem že pred začetkom prvenstva dejal, da bodo Španci evropski prvaki. To sem vseskozi poudarjal. Trenutno v Evropi nimajo konkurence in to so včeraj tudi dokazali, ko so dobesedno demolirali Italijane."

Najboljši v zgodovini? O tem je težko govoriti

Mnogi so celo mnenja, da je trenutna španska generacija celo najboljša ekipa v celotni zgodovini nogometa. "Tega ne bi vedel, nogomet se spreminja in verjetno so v preteklih časih takratne generacije tudi govorile za kakšno ekipo, da je to najboljši nogomet. Jaz nogometa v zgodovini, tako kot verjetno tudi vi, tako podrobno ne poznam, poznam mlajšo zgodovino. In v tem času so že bile nekatere reprezentance, ki smo jih občudovali. V tem trenutku pa so oni res na drugem planetu," glede tega meni Milanič, podobno mnenje je delil tudi Stojanović: "Vsako obdobje povleče za sabo ekipo, ki je zgodovinska. Pred tem so bili to Francozi, še pred tem Brazilci pa Nemci in tako naprej. V tem trenutku pa so Španci definitivno premočni. Koliko časa bo trajala prevlada, je vprašanje. Nogometni trendi se pa spreminjajo, tako da je zelo težko adekvatno primerjati in dajati tako težke ocene."

Tako so že dobri, da so nekateri že dolgočasni

Španci so v finalu prevladovali v vseh pogledih, nemočni Italijani so lahko le nemo opazovali njihovo poigravanje na zelenici olimpijskega stadiona v Kijevu. "Ta njihov pas, neverjetna umirjenost. Tako so že dobri, da so nekateri že prav dolgočasni, tako kot nekateri zdaj radi govorijo, ampak to je nogomet po mojem okusu. Da igraš takšen nogomet, moraš dobesedno biti genij," je bil nad špansko igro navdušen Cime, ki je od posameznikov še posebej izpostavil najboljšega strelca prvenstva Fernanda Torresa: "Xavi in Iniesta sta res izjemna. Mene pa je navdušil tudi Torres, ne glede na to, da je igral tako malo časa. Mojster ostaja mojster." Zvezdnika Barcelone sta navdušila tudi Milaniča, ki pa vendarle dodaja, da brez pomoči soigralcev sama ne bi zmogla: "Res, da določeni posamezniki zelo malo grešijo, vendar Xavi in Iniesta sama ne bi bila dovolj. Na splošno je njihov način, kako delujejo, nemogoče kopirati, doseči in preseči. To vse skupaj tudi malo skrbi."

Kdo jih lahko premaga?

"Pred tekmo sem mislil, da je to Italija (smeh). Potem smo pa videli, kaj se je zgodilo. Definitivno so Španci čudo, vsi ostali pa so dobri. Svetovno prvenstvo v Braziliji je še predaleč, tako da na to vprašanje, ali jih tam lahko ustavijo Brazilci, ne bi znal odgovoriti," meni Milanič, medtem ko Cimerotič dodaja, da so ravno petkratni prvaki tisti, ki morda lahko ustavijo trenutno nepremagljive Špance: "Jaz mislim, da so edini, ki jih lahko ustavijo, Brazilci, saj so jim ravno oni po stilu najbližje."

Komentarjev 1