Šport
2 ogledov

Člani ne zapuščajo SZS

Tudi dobri rezultati Tine Maze pripomorejo k priljubljenosti zimskih športov v S Žurnal24 main
V uredništvo smo dobili informacijo, da je članstvo v Smučarski zvezi Slovenije (SZS) v zadnjem času izrazito upadlo, a dejstva govorijo drugače.

Članstvo v SZS se deli na redne in zunanje člane. Redni člani Smučarske zveze Slovenije so društva oziroma klubi, ki izpolnjujejo v statutu navedene pogoje, zunanji člani pa so posamezniki, ki niso člani društev, imajo pa enake članske pravice, a brez možnosti imenovanja v organe organizacije in delovanja v tekmovalnem sistemu. Preprosto povedano – vsak rekreativni smučar, ki si želi ugodnosti, ki jih prinaša članstvo v SZS (modra kartica), se lahko včlani kot zunanji član. Po podatkih SZS v zadnjih letih upada število zunanjih članov, rednih pa je vse več.

Dejansko je bilo članov Smučarske zveze Slovenije včasih bistveno več, ampak očitno je zdaj tako, da nekateri klubi, ki pobirajo članarino svojih članov, to delajo le v sklopu svojega članstva.
Tone Vogrinec
Članarina ni pretirana
Število teh se je tako od sezone 2006/07, ko jih je bilo 6.230, do sezone 2009/10 povzpelo na 6.645. Število zunanjih članov pa je z 8.404, kolikor jih je bilo pred sezono 2006/07, do sezone 2008/09 upadlo na 3.533. Skupno pa se je število (rednih in zunanjih) članov od sezone 2005/06 do 2008/09 zmanjšalo z 11.571 na 10.178. Eden od namigov, zakaj naj bi članstvo izrazito upadlo, je bil tudi tisti o previsoki članarini. Članska sezona traja od 1. oktobra do 31. septembra naslednje leto. V sezoni 2007/08 je članarina znašala 18 evrov, v tej sezoni pa 25.

Klubi ne prijavljajo
Svoje mnenje o zadevi ima tudi podpredsednik SZS Tone Vogrinec, ki dobro pozna razmere pri nas. "Dejansko je bilo članov Smučarske zveze Slovenije včasih bistveno več, ampak očitno je zdaj tako, da nekateri klubi, ki pobirajo članarino svojih članov, to delajo le v sklopu svojega članstva. Razen tekmovalcev, ki morajo biti člani smučarske zveze, in tistih, ki se včlanjujejo zaradi določenih popustov, ki jih prinaša modra kartica, klubi drugih ne prijavljajo na smučarsko zvezo. Prepričan sem, da je članov osnovnih organizacij najmanj petkrat ali šestkrat toliko, kot jih (prek modre kartice) plača članarino v smučarski zvezi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.