Šport
30 ogledov

Coe novi predsednik Iaaf

Sebastian Coe EPA
Britanec Sebastian Coe je novi predsednik Mednarodne atletske zveze (Iaaf). Na kongresu v Pekingu si je v glasovanju zagotovil gladko zmago pred konkurentom, prav tako nekdanjim atletom, Ukrajincem Sergejem Bubko.

Coe je v glasovanju predstavnikov 207 zvez prejel 115 glasov, 51-letni Bubka, šestkratni svetovni prvak in olimpijski prvak v skoku s palico, pa 92. Coe bo tako Iaaf prevzel iz rok 82-letnega Senegalca Lamina Diacka, ki po 16 letis sestopa s položaja.

Coe, olimpijski prvak na 1500 metrov iz let 1980 in 1984, se bo v svojem mandatu najbolj zavzemal za izkoreninjenje dopinga v kraljici športa, njegov cilj je ustanoviti neodvisno protidopinško telo. Coe verjame, da bi to pomagalo v boju proti dopingu Svetovni protidopinški zvezi Wadi in nacionalnim atletskim zvezam.

Britanec je pred volitvami napovedal tudi spremembe atletskih tekmovanj, predvsem kar se tiče formata tekmovanja diamantne lige. Po njegovem mnenju ta potrebuje podoben status kot teniški grand slami.

"Zdi se mi, da bi večina v tej sobi dejala, da je rojstvo naših otrok bržkone največji dogodek v naših življenjih. Ob tem moram reči, da je ta priložnost, da bom lahko sooblikoval prihodnost našega športa, bržkone drugi največji dogodek v mojem življenju," je po zmagi dejal Coe, sicer oče štirih otrok.

"V mojem življenju še ni bilo naloge, na katero bi bil bolje pripravljen. Ne bom vas razočaral, hvala za vaše zaupanje," je še dejal Coe, ki je v 103-letni zgodovini zveze šele šesti predsednik.

"Imeli smo dva dobra kandidata, vesel sem, da imam naslednika. Seb Coe je mož, ki je našemu športu posvetil vse življenje. Naš šport je v varnih rokah. Starejši smo naredili, kar smo lahko, zdaj je vse na mlajši generaciji," pa je po volitvah dejal Diack.

Športno je poraz prenesel tudi Bubka, zdaj podpredsednik Iaaf. "To je moje življenje. Atletiki bom še naprej služil z dostojanstvom in strastjo. Vesel sem, to je bila zanimiva kampanja, resnično pomembna za ta šport. Seb, želim ti, da bi naš šport v prihodnosti vodil dobro. Atletika bo še naprej rasla in postajala močnejša," pa je dejal večkratni svetovni rekorder v skoku s palico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.