Šport
30 ogledov

Contador drvi do zmage na Vuelti

Alberto Contador Vuelta EPA
Tekmeci Alberta Contadorja imajo le še eno možnost, da mu preprečijo drugo zmagoslavje na Dirki po Španiji. Devetnajsto etapo je dobil Belgijec Philippe Gilbert.

Belgijec Philippe Gilbert (BMC) je zmagovalec 19. etape na kolesarski Dirki po Španiji. Drugo mesto je na 178,4 km dolgi preizkušnji med krajema Penafiel in La Lastrilla zasedel Španec Alejandro Valverde, tretje pa njegov rojak Daniel Moreno. Rdečo majico vodilnega je zadržal Španec Alberto Contador (Saxo Bank).

V današnji pretežno ravninski etapi se je najbolj izkazal Gilbert, ki je na letošnjem španskem krogu dosegel drugo etapno zmago. Odločitev o zmagovalcu je padla v zadnjem kilometru, ki ga je belgijski kolesar odpeljal v vrhunskem slogu in po dolgem sprintu ukanil vse tekmece.

"Etapa je bila naporna. V zadnjem kilometru sem bil vseskozi na pedalih, če bi se le za trenutek usedel, potem ne bi imel nobenih možnosti za etapno zmago," je takoj po prihodu v cilj dejal 30-letni Gilbert.

Karavana na Vuelti je vse bližje končnemu cilju v Madridu, pred dvema sklepnima etapama – v soboto bo na sporedu predzadnja etapa v dolžini 170,7 km med krajema La Faisanera Golf in Bola del Mundo, v nedeljo pa še "paradna" preizkušnja med Cercedillo in Madridom v dolžini 115 km – pa je v najboljšem položaju Contador, sicer zmagovalec Dirke po Franciji iz let 2007 in 2009.

Povratniku na veliko kolesarko sceno so zaradi uživanja prepovedanih poživil sicer odvzeli končni zmagi na Touru leta 2010 in na Giru leto dni kasneje, na španskem krogu pa je že tretji dan v "rdečem", tako da se mu po letu 2008 nasmiha druga končna zmaga.

Njegovi najhujši tekmeci, predvsem rojaka Valverde in Joaquim Rodriguez, ki sta na današnji preizkušnji na račun bonifikacij nekoliko znižala skupni zaostanek za Contadorjem, bodo imeli v soboto zadnjo priložnost, da premešajo karte na vrhu, saj bo na sporedu izjemno naporna gorska preizkušnja s štirimi vzponi prve težavnostne kategorije. Najhujši klanec bo prav zadnji na 2247 metrov visoki Bola del Mundo.

Kolesarska dirka po Španiji, 19. etapa:

1. Philippe Gilbert (Bel/BMC) 4;56:25
2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) + 0:01
3. Daniel Moreno (Špa/Katjuša)
4. Joaquin Rodrigez (Špa/Katjuša)
5. Gianni Meersman (Bel/Lotto-Belisol) + 0:03

Kolesarska dirka po Španiji, skupno:

1. Alberto Contador (Špa/Saxo Bank) 77;21:49
2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) + 1:35
3. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) + 2:21
4. Christopher Froome (VBr/Sky) + 9:48
5. Daniel Moreno Fernandez (Špa/Katjuša) + 11:29

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.