Šport
0 ogledov

Contador ima pravico braniti zmago

Alejandro Valverde je na dobri poti, da dobi dirko Po Murcii. Žurnal24 main
Španski časopis Marca je objavil intervju z direktorjem kolesarske dirke Po Franciji Christianom Prudhommeom, ki je med drugim dejal, da Albertu Contadorju in Alejandru Valverdeju ne more obljubiti nastopa na Touru.

Na kolesarski dirki po Katarju, na kateri nastopa tudi naš predstavnik Matej Mugerli, je bil tudi direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme. Njegovo prisotnost so izkoristili novinarji španskega časopisa Marca. V intervjuju jim je Prudhomme med drugim razkril, da zaradi domnenvne vpletenosti v zloglasno dopinško afero Operacion Puerto Alejandru Valverdeju in lanskemu zmagovalcu Albertu Contadorju ne more obljubiti, da bosta dobrodošla na največji kolesarski dirki.

"Trenutno ne morem reči, da bosta lahko nastopila," je dejal in razložil, da tega ne more storiti, ker je preiskavo proti njima odprl Italijanski olimpijski komite: "Zaenkrat je še prezgodaj, da bi določenim kolesarjem prepovedali nastop." Prudhomme je še dejal, da bodo imena ekip, ki se bodo potegovale za nastop na dirki po Franciji leta 2008, objavili v naslednjih dveh tednih.

Bo Prudhomme sploh dovolil Albertu Contadorju braniiti zmago na dirki Po Franciji? © Action Images

 
Predsednik Mednarodne kolesarske zveze Pat McQuaid pravi, da bi med kandidati za nastop na največji kolesarski dirki moralo biti vseh 18 moštev Pro Toura. Poleg tega pa še 12 moštev, ki nastopajo v seriji Pro Continental, in katerih kolesarji se strinjajo z enakimi protidopinškimi kontrolami kot kolesarji iz Pro Toura. "Do zdaj nam organizatorji dirke še niso sporočili, če se s temi pogoji strinjajo," je še dodal McQuaid, ki je vseskozi v sporu z organizatorji največjih treh etapnih dirk. Prav zato je malo verjetno, da bodo organizatorji upoštevali njegove besede.

Prudhomme je še povedal, da se ni odločil niti, če bo na njegovi dirki lahko nastopila kazahstanska Astana , za katero pedala vrti tudi naš Jani Brajkovič : "Če bodo imeli v ekipi kakršnekoli dopinške afere, potem jih bomo takoj izključili." V lanski sezoni so bili kar trije kolesarji tega moštva pozitivni na dopinških kontrolah. Najprej je "padel" Nemec Matthias Kessler , na Touru so "ujeli" prvega zvezdnika moštva Aleksandra Vinokourova , takoj po tej dirki pa je "padel“ še Andrej Kašečkin . "Zaenkrat še ne morem reči, ali bodo kolesarji Astane nastopili ali ne. Je pa res to, da je Astana močno škodovala ugledu Toura."

Aleksander Vinokurov naj bi si do vrhunskih rezultatov pomagal na nedovoljen način. © Action Images

 
Alberto Contador se je na te besede seveda odzval. Športnemu časopisu As je povedal naslednje: "V medijih se pojavljajo različne informacije, vendar trenutna situacija še zdaleč ni pojasnjena. Ta Astana nima nič skupnega z lansko Astano, kar bodo lahko vsi videli že na začetku te sezone. Če se odločijo, da nas ne povabijo na Tour, potem ne moremo storiti nič. Vendar mislim, da bi moral zmagovalec dirke imeti pravico braniti ta naslov."

Contador, ki je na lanskem Touru navduševal z neverjetnimi vožnjami predvsem na vzponih je tudi zanikal govorice, da so ga z italijanskega olimpijskega komiteja pozvali na zaslišanje: "Do zdaj še nisem prejel nobenega poziva in mislim, da so mediji vso zadevo preveč napihnili. Če pa me bodo Italijani pozvali, sem pripravljen sodelovati."


Alberto Contador prihaja na Elizejske poljane. © Action Images

 

O domnevni vpletenosti obeh prej omenjenih kolesarjev v špansko dopinško afero se je v zadnjem letu in pol vseskozi govorilo. Valverde je moral pravico poiskati celo na Mednarodnem športnem razsodišču v Lozani, kjer so mu dovolili, da je lahko lani nastopil na svetovnem prvenstvu v Stuttgartu. Contador pa je tarča preiskovalcev postal predvsem po zmagi na dirki Po Franciji. Oba sta kakršnokoli vpletenost in sodelovanje z zdravnikom Eufemianom Fuentesom vseskozi zanikala. Očitno v kolesarstvu v zadnjih letih prihaja do tega, da je zlorabe nedovoljenih poživil osumljen oziroma obtožen vsak kolesar, ki zmaga na kakšni izmed pomembnejših dirk.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.