Šport
46 ogledov

Contador ni mogel obleči majice

Andre Greipel EPA
V ciljnem sprintu šeste etape Dirke po Italiji jo je v padcu skupil tudi Alberto Contador, ki na zmagovalnem odru ni mogel obleči nove rožnate majice zaradi bolečin v levi roki. Luka Mezgec je v sprintu osvojil osmo mesto, zmagal je Nemec André Greipel.

Precej nezanimivo etapo je zaznamoval predvsem množičen padec le nekaj metrov pred ciljem, ko je eden od tekmovalcev zapeljal preblizu varnostnih ograj in nato končal na tleh, kasneje pa je vanj priletela še kopica tekmecev. Med žrtvami padca je bil tudi vodilni kolesar Gira Alberto Contador (Tinkoff-Saxo).

Posnetek kamer, ki so ga predvajali po televiziji, je pokazal, da za množični padec ni bil kriv kateri od kolesarjev, ki bi si s prerivanjem želel zagotoviti čim boljši položaj, ampak nespametni fotograf, ki je čez ograjo molel fotografski aparat in tako poskrbel za nesrečo. Najhuje jo je v padcu skupil Daniele Colli, ki si je zlomil roko.

Po včerajšnji gorski etapi, ki jo je spektakularno dobil slovenski kolesar Jan Polanc (Lampre-Merida), je bilatokrat na vrsti ravninska etapa. Prvih 70 kilometrov etape je bilo popolnoma položnih. Sledilo je nekoliko bolj razgibanih 50 kilometrov, kjer se je nadmorska višina povzpela tudi do 624 metrov. A za že vnaprej pričakovani obračun sprinterjev je poskrbelo zadnjih položnih šestdeset kilometrov.

Takoj po startu sta glavnini pobegnila Marek Rutkiewicz ter Eduard-Michael Grosu. Privozila sta si prednost dveh minut, nato pa so se ubežnikoma pridružili še Marco Bandiera, Alessandro Malaguti ter Alan Marangoni. Pred glavnino so si ustvarili več kot pet minut prednosti, a je ta njihov pobeg popolnoma nadzorovala. Prednost se je začela zmanjševati ter je 25 kilometrov pred ciljem znašala le še dve minuti. V naslednjih desetih kilometrih pa so bili ubežniki dokončno ujeti.

O zmagovalcu je tako odločil sprint, v katerem se je za najmočnejšega izkazal André Greipel, ki je zmago slavil pred Matteom Pelluchiem (IAM Cycling) ter Sacho Modolom (Lampre-Merida). Luka Mezgec je sodeloval v sprintu,  na koncu pa končal na osmem mestu. Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice)je bil 15. 

V zadnjih metrih dirke pa je pri borbi za prostor prišlo do množičnega padca. Med udeleženimi je bil tudi vodilni v skupnem seštevku Contador, ki pa je nato precej pretresen vseeno prikolesaril do cilja ter tudi obdržal prednost dveh sekund pred Fabiem Arujem (Astana). Na zmagovalnem odru so mu organizatorji poskušali nadeti rožnato majico, a se je Španec temu odpovedal, saj ves čas podelitve ni mogel dvigniti leve roke. Jutri je sicer na sporedu nekoliko lažja etapa, kar bi lahko načetemu Contadorju, če bo nadaljeval z dirko, ustrezalo. Polanc je v ravninski etapi seveda zadržal modro majico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.