Šport
8 ogledov

Contador še naprej premočan

Bržkone ga na letošnjem Giru ni junaka, ki bi Albertu Contadroju lahko slekel ro Žurnal24 main
Če ne bo večjega presenečenja, bo Alberto Contador v nedeljo drugič v karieri dobil Giro. Španec je 19. etapo končal na drugem mestu, zmago je slavil domačin Paolo Tiralongo.

Italijan Paolo Tiralongo je zmagovalec 19. etape kolesarske dirke po Italiji. Kolesar Astane je na 209 kilometrov dolgi preizkušnji med Bergamom in Macugnago ugnal skupno vodilnega Španca Alberta Contadorja (Saxo Bank), tretji pa je bil Italijan Vincenzo Nibali (Liquigas).

"Danes sem si res želel dati vse od sebe. Počutil sem se dobro, tako da sem se odločil, da grem na etapno zmago. Alberto mi je rekel, da je primeren čas za napad šest kilometrov pred ciljem. Zato sem se takrat odločil za takšno potezo," je po etapi dejal Tiralongo. "Etapa je bila precej nenavadna, ceste pa težke. Toda ko sem imel priložnost, sem napadel in tudi ob koncu etape sem imel dovolj moči za nov napad, ki mi je prinesel še nekaj dodatne prednosti," pa je povedal Contador, ki ima zdaj pred drugouvrščenim Italijanom Michelejem Scarponijem v skupni razvrstitvi 5:18 minute naskoka.

Kolesarje je sicer v etapi, v kateri se je takoj na začetku med ubežniki znašel tudi Simon Špilak (a se je pobeg kmalu končal), močil dež. Razmere so se sčasoma izboljšale, kar je Jeromu Pineauju, Matteu Rabottiniju in Larsu Baku omogočilo napad, pozneje (na spustu s prvega od dveh večjih vzponov) so se pridružili še Stefano Garzelli, Mickael Cherel in Johann Tschopp.

Dobrih deset kilometrov pred ciljem je Danilo di Luca z višjim ritmom glavnino pripeljal do ubežnikov in prevzel iniciativo pred zadnjim vzponom. Naslednji, ki je napadel, je bil Tiralongo in ušel za več kot 20 sekund pet kilometrov pred ciljem. Contador je bil na čelu zasledovalne skupine in napadel v zadnjem kilometru, praktično ujel Tiralonga, a mu nato prepustil etapno zmago, mogoče kot zahvalo za pomoč na lanski dirki po Franciji, ko sta bila še sotekmovalca.

Slovenca Gorazd Štangelj (Astana) in Špilak (Lampre) tokrat nista bila prav v ospredju. Štangelj je etapo končal kot 45. (+7:09), Špilak pa 75. (+19:31). Skupno je Štangelj 78. (2:12:29), Špilak pa 110. (+2:55:04).

Kolesarje v soboto čaka predzadnja in nova gorska etapa med Verbanio in Sestrierom.

Kolesarska dirka po Italiji, 19. etapa:

1. Paolo Tiralongo (Ita/Astana) 5;26:27
2. Alberto Contador (Špa/Saxo Bank SunGard)
3. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas-Cannondal) + 0:03
4. John Gadret (Fra/Ag2r) + 0:06
5. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša)
...
45. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) + 7:09
75. Simon Špilak (Slo/Lampre-ISD) + 19:31


Kolesarska dirka po Italiji, skupno:

1. Alberto Contador (Špa/Saxo Bank SunGard) 77;11:24
2. Michele Scarponi (Ita/Lampre-ISD) + 5:18
3. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas-Cannondal) + 5:52
4. John Gadret (Fra/Ag2r) + 7:53
5. Konstantin Sivcov (Blr/HTC-Highroad) + 9:58
...
78. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) + 2;12:29
110. Simon Špilak (Slo/Lampre-ISD) + 2;55:04

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.