Šport
26 ogledov

Contador: "Sem žrtev zastrupitve"

Contadorjev zagovor proti dopingu je na vse bolj majavih tleh. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Zmagovalec Toura Alberto Contador je med dirko padel na enem od dopinških testov. "Sem žrtev zastrupitve s hrano," se brani španski kolesar. Odločitev, da ga suspendirajo, je označil za napako.
Contador je peti, ki mu je uspelo zmagati vse tri največje etapne dirke: Tour, Giro in Vuelto.

Trikratni zmagovalec francoskega Toura Španec Alberto Contador je padel na enem od dopinških testov na letošnji dirki. Test, izveden 21. julija, je pokazal, da je zmagovalec jemal prepovedano snov klenbuterol. Kolesar je v izjavi za javnost, ki so jo ponoči objavili španski mediji, pojasnil, da je prepovedano snov lahko zaužil le nevede s hrano. Takšno možnost, tako v sporočilu Contador, naj bi mu potrdili tudi strokovnjaki, svojo nedolžnost pa poudarja z dejstvom, da je imel med Tourom kopico dopinških kontrol in bil pozitiven le na eni. "Ko je 24. avgusta prvič izvedel za rezultat testa, je bila edina možna razlaga okužba s hrano. Problem je rešljiv. Strokovnjaki, ki jih je kontaktiral, so potrdili, da je izvor vsega v zastrupitvi s hrano. Še posebej pri vseh testih, ki jih je opravil med Tourom," so zapisali njegovi predstavniki.

Jani Brajkovič je ta četrtek v vožnji na čas na SP zasedel 20. mesto. Četrti naslov je osvojil Fabian Cancellara.

"Sem žrtev zastrupitve s hrano. Krivo je meso," je številnim novinarjem v domačem kraju v četrtek opoldne razlagal Contador. "Meso so pripeljali iz Španije v času prostega dneva na Touru. Bile so pritožbe nad hrano v hotelu, v katerem je bila ekipa." Odločitev Mednardone kolesarske zveze o suspenzu je označil za veliko napako. "Celo predstavniki Mednarodne zveze se strinjajo, da gre za primer zastrupitve s hrano. Narejena je napaka. Žalostno je, da se kolesarstvo ukvarja s takimi stvarmi. Prepričan sem, da se bodo stvari uredile in bo prišla resnica na dan."

Medtem se preiskava kalifornijskega zveznega sodišča v primeru Lance Armstrong nadaljuje. Američan še vedno zanika vse obtožbe. Pred poroto sta bila zaslišana psiholog Radioshacka Allen Lim in dolgoletna prijateljica zmagovalca Toura, Stephanie Mcllvain. Dejala je, da ni nikoli slišala, da bi Lance jemal poživila.

Odzvala se je tudi že Mednarodna kolesarska zveza. Njeni predstavniki, zbrani so v avstralskem Geelongu, kjer poteka SP, so Španca začasno suspendirali, pač v skladu s pravilnikom UCI, a je Contador letošnjo sezono tako ali tako že končal. Sicer pa je protidopinški laboratorij v nemškem Kölnu opravil obe analizi dopinškega vzorca, A in B, in obe sta pokazali uporabo omenjenega sredstva. Pri tem so kolesarju namerili koncentracijo klenbuterola v višini 50 pikogramov (0,00000000005 grama na mililiter). UCI je zato napovedala nove preiskave, preden bo o zadevi dokončno odločala, za kar pa bo potreben čas.

Če bo potrdil sum, bo Contador drugi kolesar po Američanu Floydu Landisu (2006), ki bi mu zaradi dopinga odvzeli naslov zmagovalca na Touru. Naknadno bi zmagovalec postal Luksemburžan Andy Schleck, ki je zasedel drugo mesto, za Špancem pa je po treh tednih zaostal za 39 sekund.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.