Šport
34 ogledov

Contador: "To je linč, uničili so Armstronga"

Contador mikrofon Pariz predstavitev Tour de France dirka po Franciji EPA
V dneh, ko podporo kolesarju Lanceu Armstrongu odrekajo praktično vsi, je v bran Američanu stopil dvakratni zmagovalec dirke po Franciji Alberto Contador. Španec meni, da Armstronga z obtožbami o dopingu in odvzemom sedmih naslovov na Touru "ponižujejo in linčajo".

"Zdi se mi, da v določenem času in na določenih mestih Lanceu ne izkazujejo nikakršnega spoštovanja," je novinarjem v Parizu dejal Alberto Contador. Dvakratni zmagovalec Toura je se je po dveletni prepovedi zaradi dopinga v karavano vrnil letos avgusta, skupaj s sotekmovalci pa je v sredo sodeloval na predstavitvi trase dirke za leto 2013.

"Ponižujejo ga in linčajo, po mojem mnenju. Uničujejo ga," je še dodal kolesar Saxo Bank-Tinkoffa. Španec se z Lanceom Armstrongom sicer ni razumel preveč dobro, saj sta imela zelo napet odnos kot sotekmovalca pri Astani.

"V tem trenutku ljudje govorijo o Lanceu, a ni opravil nobenega novega testa ali česarkoli drugega. Vse temelji zgolj na pričevanjih, ki bi lahko obstajala že leta 2005. Spoštujem odločitev vsakega kolesarja, ampak rad bi videl, da bi se vse zgodilo malce prej," je nadaljeval Contador.

"Kaj imajo od dokazov ne vem, kar pa vem je, da je kolesarstvo v ZDA priljubljeno prav zaradi njega. Če tam vedo, kaj sploh je Tour, potem je za to zaslužen on, če imajo ekipe in dirke najvišjega nivoja, potem je za to zaslužen on."

Kolesarji zmagujejo brez pomoči

Armstrongu so pred dnevi vzeli vse naslove z dirke po Franciji, ki jih je osvojil med leti 1999 in 2005, potem ko je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) ratificirala odličitev Ameriške protidopinške komisije za izbris Armstrongovih dosežkov od avgusta 1998 dalje.

"V tem trenutku je potrebno (glede odkrivanja dopinga, op. a.) spremeniti le malo reči," je še dodal Contador. "Testi, ki jih opravljamo, so strogi kot je le možno. Vedno morajo vedeti kje se nahajamo. Obstajali bodo ljudje, ki bodo imeli dvome zaradi tega, kar je prišlo ven, in to razumem. Rekel bi jim, da kolesarji zmagujejo na dirkah brez pomoči, tudi na Touru."

Jubilejni Tour se bo končal ob mraku

Prihodnje leto bodo kolesarji na sloviti dirki po Franciji nastopili že stotič, ob jubilejni izvedi Toura pa organizatorji pripravljajo številne novosti. Dirka se bo začela 29. junija na Korziki, končala 21. julija v Parizu, kolesarji se bodo dvakrat v enem dnevu povzpeli na Alpe d'Huez, na cilj na Elizejske poljane pa bodo prikolesarili zvečer.

Dirka po Franciji, dolga 3.360 kilometrov, se bo prvič v zgodovini začela na Korziki, tekmovalci bodo zadnjo etapo začeli v zgodovinskem mestu Versailles, na Elizejske poljane pa bodo prikolesarili v večernih urah. Organizatorji so vključili tri etape z vožnjami na čas - dve individualni in eno ekipno -, tri etape bodo imele cilj na vzponu, med njimi tudi vzpon na Semnoz na predzadnji dan tritedenske preizkušnje.

Na ravninski prvi etapi od Porto-Vecchia do Bastie, bodo sprinterji imeli priložnost obleči rumeno majico vodilnega, največ možnosti za zmago pa naj bi imel Britanec Mark Cavendish, ki v svoji karieri še ni bil v rumenem. Dirka se bo po dveh ciljih na Korziki (v Ajacciu in Calviju) preselila na celino, kjer bo 25-kilometrska ekipna vožnja na čas. Kolesarska karavana bo nato kolesarila ob francoski rivieri, najboljši hribolazci pa se bodo prvič lahko izkazali v osmi etapi, ko se bodo soočili s Pireneji.

Contador Pariz predstavitev Tour de France dirka po Franciji | Avtor: EPA EPA
Tour de France 2013 bo bolj pisan na kožo kolesarjem, ki se bolje znajdejo v gorskih etapah. Tako se bo treba povzpeti na kar 28 gorskih ciljev. Etapa, ko bodo morali tekmovalci dvakrat na Alpe d'Huez, bo na sporedu 18. julija, le štiri dni po vzponu na Mont Ventoux. Na letošnjem Touru so v vožnjah na čas kolesarji opravili s 100 kilometri, prihodnje leto jih bo skupaj na sporedu 65, z ekipno pa 90. Najdaljša etapa, dolga 242 kilometrov, bo 14. julija, na koncu pa kolesarje čaka še 20,8 kilometra dolg vzpon na Mont Ventoux.

Zadnja etapa Toura 2013 s ciljem na Elizejskih poljanah se bo začela nekoliko kasneje, kot je bilo v navadi v zadnjih letih. Kolesarje pričakujejo na cilju okoli 21. ure, ko bo še dovolj svetlobe, da zagotovijo varno izvedbo etape. "Želimo, da je cilj 100. Toura unikaten," je ob tem dejal direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.