Šport
75 ogledov

Contadorju druga zmaga na Giru

Alberto Contador
1/3
EPA
Alberto Contador je zmagovalec dirke po Italiji. Izkušeni španski kolesar je povsem pričakovano po 21. etapah Gira ter sklepnih sedmih krogih po ulicah Milana osvojil lovoriko skupnega zmagovalca zahtevne tritedenske dirke po italijanskem škornju.

Odločitev o zmagovalcu je bila znana že pred povsem ravninsko zadnjo etapo, ki se je začela v Torinu in končala v Milanu. Zanimiv boj po milanskih ulicah je sicer dobil Belgijec Iljo Keisse (Etixx - Quick-Step) pred Lukom Durbridgeom (Orica-GreenEdge). Na čelu glavnine je v cilj z zaostankom devet sekund privozil Nemec Roger Kluge (IAM) ter osvojil tretje mesto.

Kar nekaj kolesarjev je prav v zadnjih milanskih krogih imelo težave s predrtimi zračnicami, med njimi tudi Luka Mezgec, ki je sicer sodil med favorite pred zadnjo etapo. Slovenski sprinter se je moral na koncu zadovoljiti s šestim mestom.

Sedma zmaga na velikih etapnih dirkah

Alberto Contador, član moštva Tinkoff-Saxo, je sicer še tretjič v karieri kot prvi končal Giro, čeprav mu statistike štejejo le dve skupni zmagi, saj so osvojeno lovoriko iz leta 2011 Contadorju odvzeli zaradi kršitve dopinških pravil in jo dodelili Micheleju Scarponiju. Dvaintridesetletni kolesar je zaradi pozitivnega testa na prepovedani klenbuterol ostal tudi brez skupne zmage leta 2010 na dirki po Franciji. V življenjepisu ima priznanih sedem naslovov skupnega zmagovalca na treh največjih kolesarskih dirkah. Leta 2007 in 2009 je slavil na dirki po Franciji, trikrat pa je slavil na dirki po Španiji Vuelti v letih 2008, 2012 in 2014.

Zadnjo etapo je Contador prevozil s kolesom pobarvanim z rožnatimi odtenki, lastnik moštva ruski milijarder Oleg Tinkov pa si je v Contadorjevo čast lase prebarval z rožnato barvo. Španec je na letošnjem Giru rožnato majico prvič oblekel po peti etapi, v njej je ostal oblečen tudi po tem, ko je bil v šesti etapi udeležen v množičnem padcu, v katerem je dvakrat izpahnil ramo. Zato pa je rožnato majico, sicer za kratek čas, izgubil po udeležbi v množičnem padcu na 13. etapi, a jo je spet oblekel že po enem dnevu. 

Contador je kasneje ubranil vse napade tudi na zahtevnih gorskih etapah, čeprav mu je prav na zadnji sobotni etapi z gorskim ciljem za vrat dihalo moštvo Astana in letošnje veliko presenečenje Gira 24-letni Italijan s Sardinije Fabio Aru. V treh tednih si je Contador pred zadnjo etapo nabral dobri dve minuti prednosti pred Arujem, ki je v končnem seštevku osvojil drugo mesto z zaostankom 1:53 minute. Tretje mesto je z zaostankom dobrih treh minut pripadlo še enemu članu Atsane Špancu Mikelu Landi.

Z zmagoslavjem na letošnji italijanski pentlji se Špančevi načrti na velikih tritedenskih dirkah ne bodo končali. Želi namreč ponoviti izjemen podvig že preminulega italijanskega kolesarskega asa Marca Pantanija ter v istem letu osvojiti dve največji dirki na svetu zapored, po Giru še slovito francosko preizkušnjo Tour de France.

Že drugo leto tudi slovenska zmaga v etapi

Letošnji Giro je prinesel zmagovite trenutke tudi slovenskim kolesarskim navdušencem. Jan Polanc je po Mezgecu, ki je lani slavil prav na zadnji etapi v Trstu, postal drugi Slovenec z etapno zmago na dirki po Italiji, Kranjčan je dobil peto etapo. Za nekaj časa je oblekel tudi modro majico najboljšega hribolazca. Polanc je v skupnem seštevku osvojil 53. mesto, v seštevku mladih kolesarjev za belo majico je bil sedmi, v seštevku hribolazcev pa 21.

Blizu etapni zmagi je bil tudi Mezgec, ki je v seštevku najboljših po točkah osvojil deseto mesto. Najbližje uspehu je bil na 17. etapi od Tirana do Lugana, ko je osvojil tretje mesto, v končnem seštevku je Giro končal na 138. mestu. Dobro je kolesaril tudi Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice), ki je bil skupno 61.

Rožnata majica je pripadla Špancu. Preostale tri pa so osvojili Italijani. Zmagovalec med mladimi kolesarji in lastnik bele majice je postal Aru. Največ točk na gorskih ciljih je za modro majico je zbral Giovanni Visconti (Movistar), boj za rdečo majico za najboljšega po točkah pa je dobil Giacomo Nizzolo (Trek).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.