Šport
33 ogledov

Čop in Špik bosta znova združila moči

oi2008_cop_spik_fevzer_main Žurnal24 main
Bled bo konec tedna gostil tradicionalno 56. mednarodno veslaško regato, na kateri bo nastopilo okrog 300 tekmovalcev iz sedmih držav. V prihodnje pa bosta znova moči združila Iztok Čop in Luka Špik.

Bolj kot regata pa bodo na Bledu v ospredju slovenski tekmovalci, saj selektor Miloš Janša pripravlja nove posadke, tudi nekdaj zmagovito kombinacijo Iztok Čop/Luka Špik, ki pa na Bledu še ne bo nastopila.

Po slabših rezultatih v lanski in v uvodu letošnje sezone se je selektor Miloš Janša odločil, da vnovič poskusi z nekdanjima svetovnima in olimpijskima prvakoma Iztokom Čopom in Luko Špikom, nekdaj nepremagljivo kombinacijo v dvojnem dvojcu. Izhodišče je izjemno, saj ima le malo katera država na voljo dva tako kakovostna skifista in vprašanje je le, ali bosta Čop in Špik v kratkem času, ki je na voljo, našla nekdanjo skladnost.

Konec tedna se na Bledu še ne bosta predstavila v skupnem čolnu, saj je Luka Špik odpotoval na zanimivo mednarodno regato v Sankt Peterburg, sprintersko tekmo z izločilnimi boji na 250-metrski razdalji, kamor je Mednarodna veslaška zveza (Fisa) povabila najboljših osem skifistov iz lanske sezone. Fisa želi v Rusiji testirati nov način tekmovanja v velikih mestih, delno po vzoru smučarskega teka.

Čop bo tako na Bledu nastopil le v soboto v skifu. Ob njem bo v tej disciplini nastopil tudi Mariborčan Janez Jurše, ki je v tej disciplini solidno nastopil na münchenskem svetovnem pokalu. Ostali "skulerji" bodo v soboto nastopili v dvojnih dvojcih – Žiga Pirih in Matej Rojec ter Jan Špik in Aleš Zupan, pridružila pa se jim bosta še lahka veslača Matevž Malešič in Jure Cvet. V nedeljo bodo nastopili v dvojnem četvercu v zasedbi, ki je na Bavarskem zasedla prvo mesto v B-finalu. Oba dneva bo v lahkem enojcu nastopil Rajko Hrvat.

Največ novosti je pri "rimen" veslačih, tistih z enim veslom, ki v Münchnu sploh niso nastopili. V soboto se bosta tako na novo predstavili dve mariborsko-blejski kombinaciji Gašper Fistravec-Tomaž Pirih in Rok Kolander-Urban Ulčar, ki bodo v nedeljo skupaj nastopili še v četvercu. Med dvojci je prijavljena tudi madžarska posadka, ki je na svetovnem pokalu v Münchnu zasedla četrto mesto, nastopili bodo tudi vsi hrvaški kandidati za reprezentanco. Posebej zanimiv bo tudi nastop slovenskih veslaških legend Janija Klemenčiča in Milana Janše v dvojcu brez krmarja, saj si tekmovalca še vedno želita nastopiti na domačem svetovnem prvenstvu.

Blejska mednarodna regata bo v članski konkurenci dober pokazatelj trenutne pripravljenosti in izhodišče za nadaljevanje priprav na tekmo svetovnega pokala v Luzernu, ki bo čez slab mesec, finalne tekme pa bodo oba dneva na sporedu med 9. in 13. uro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.