Šport
21 ogledov

Čop in Špik peta na Rdečem jezeru

Iztok Čop in Luka Špik se bosta poskušala uvrstiti v finale v konkurenci dvojnih AFP
Slovenska veslača Iztok Čop in Luka Špik sta na sklepni tekmi svetovnega pokala 2011 na slovitem Rdečem jezeru v Luzernu, generalki pred avgustovskim svetovnim prvenstvom na Bledu, osvojila peto mesto v dvojnem dvojcu.

Zmagala sta Novozelandca pred Nemcema in Britancema. Luzern je bil za Čopa in Špika, nekdanja svetovna in olimpijska prvaka, prvi skupen nastop po treh sezonah oziroma olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008. Gre za posadko, ki je realno edini up slovenskega veslanja, da bi se slovenski veslači na domačem svetovnem prvenstvu lahko približali najboljšim in se na Bledu borili za medaljo. Čop in Špik, oba tudi odlična skifista, sta pred odhodom v Švico opozarjala, da jima manjka še prava tekmovalna hitrost, kar je pokazala tudi finalna tekma, na kateri se nista vključila v boj za najvišja mesta. Predvsem v odločilnem tretjem delu proge sta močno zaostala za tekmeci in si v finišu z dobrimi zadnjimi zavesljaji priborila peto mesto pred Estoncema.

Na tekmi sta dolgo vodila Nemca Hans Grühne in Stephan Krüger, ki pa sta morala v zadnjem delu priznati premoč Novozelandcema Nathanu Cohenu in Josephu Sullivanu, bron sta osvojila Britanca Matthhew Wells in Marcus Bateman. Pred Slovencema sta tekmo končala tudi Francoza Cederic Berest in Julien Bahain. "Na prvih tekmah v Luzernu sva nekako uspela dvigovati ritem. Opažala sva, kaj ni v redu, to popravljala, stopnjevala in polfinale nama je uspel že precej dobro. Upala sva, da bova danes to znala nadgraditi, a se nama je ravno danes, ko je bilo to najbolj pomembno, nekako zalomilo in nisva mogla konkurirati najboljšim posadkam," je tekmo ocenil Čop, a optimistično dodal: "V bistvu se je pokazalo to, kar sva vedela. Čoln ne gre tako kot v najboljših časih. Seveda sem upal, da bova bližje najboljšim, a pokazalo se je, da če nisi stoodstoten, jim ne moreš konkurirati. Do SP morava ujeti tisti ritem in zavesljaj, s katerim sva sproščeno dosegala visoke hitrosti."

Zelo solidno so v nedeljo v dvojnem četvercu nastopili Žiga Pirih, Gašper Fistravec, Jan Špik in Matej Rojec, ki so osvojili drugo mesto v malem finalu in s tem skupno osmo mesto v dvojnem četvercu. Boljša od slovenske posadke je bila le Rusija. Slovenski četverec je prikazal eno najboljših voženj doslej in napovedal, da se na Bledu s kančkom športne sreče lahko bori tudi za uvrstitev med najboljšo šesterico, želena olimpijska norma za London 2012 pa glede na Luzern ne bi smela biti vprašljiva. Tokrat je bila slovenska posadka vseskozi v boju za najvišja mesta in prikazala dober finiš, v katerem je ugnala posadki Ukrajine in Francije, v končnici pa lovila celo vodilne Ruse. Estonci in Italijani, ki so osvojili peto in šesto mesto, so iz boja za zmago izpadli že pred tem.

"Mislim, da se je celotna zgodba tukaj v Luzernu dobro izšla, končni rezultat je kar optimalen. V polfinalu smo si sicer privoščili prevelik kiks, ki si ga na SP ne bomo smeli. Na koncu je vse skupaj dobro izpadlo. Danes smo s trenerjem Juršetom imeli dogovor, da napademo prvo oziroma drugo mesto. Malce so nas presenetili Rusi, ki so zdržali močan start, saj ponavadi ugasnejo v drugi polovici proge. Nekako smo jim poskušali slediti in zadržati vse ostale posadke blizu. To nam je uspelo, tako da smo lahko kontrolirano prišli v zaključek tekme, kjer smo premagali Francoze in Ukrajince," je tekmo videl Matej Rojec.

Trije slovenski čolni so nastope sklenili že v soboto. Matevž Malešič in Jure Cvet sta zmagala v finalu E med lahkimi dvojnimi dvojci, lahki skifist Rajko Hrvat in četverec brez krmarja v postavi Rok Kolander, Tomaž Pirih, Urban Ulčar in Janez Jurše pa sta v finalu D osvojila tretji mesti, obe posadki sta bili v boju za še boljši končni rezultat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.