Šport
23 ogledov

Čop in Špik v finalu Luzerna

Iztok Čop in Luka Špik se bosta poskušala uvrstiti v finale v konkurenci dvojnih AFP
Slovenska veslača Iztok Čop in Luka Špik, nekdanja svetovna in olimpijska prvaka v dvojnem dvojcu, sta se prebila v finale sklepne tekme svetovnega pokala v švicarskem Luzernu. Dvojni četverec v postavi Žiga Pirih, Gašper Fistravec, Jan Špik in Matej Rojc pa je po šestem mestu v polfinalu pristal v finalu B.

Iztok Čop in Luka Špik, ki na generalki pred svetovnim prvenstvom na Bledu veslata skupaj prvič po olimpijskih igrah v Pekingu 2008, sta v polfinalu brez večjih težav osvojila potrebno tretje mesto. V svoji polfinalni skupini sta zaostala le za Novo Zelandijo in Veliko Britanijo. V uvodu sta sicer začela zadržano, a vseskozi ohranjala stik s tekmeci. V drugi polovici proge sta se vendarle prebila na tretje mesto in v končnici odbila vse napade Norvežanov, Avstralcev in Italijanov. Iz drugega polfinala so se v nedeljski finale prebili še Nemca, Francoza in Estonca.

Dvojni četverec je v četrtfinalu pristal na četrtem mestu za Hrvaško, Nizozemsko in Ukrajino. V repasažu so nato Pirih, Fistravec, Jan Špik in Rojc zmagali ter si tako zagotovili nastop v polfinalu, kjer pa niso imeli možnosti za preboj med najboljše tri. Na koncu so bili šesti, iz njihove skupine so si boj za zmago zagotovili Hrvati, Nemci in Britanci, iz druge pa bodo v finalu še Avstralci, Švicarji in Novozelandci.

"S samo uvrstitvijo v finale A sem že zadovoljen, mogoče bi si želel malo hitrejšo vožnjo, čeprav za samo uvrstitev ni bila potrebna. Računam, da bosta imela Čop in Špik malo rezerve za nedeljo. Pri dvojnem četvercu je bilo mišljeno, da bi se člani bolje borili, a realno za to ni bilo možnosti. Tu so še posadke, ki so danes končale tekme, te pa so slabše uvrščene, kot smo računali, in ocena zanje ni pozivna," je dejal selektor Miloš Janša in o pričakovanjih za nedeljo dodal: "Tekmeci so močni, takšni kot bodo na SP, tako da bo treba še malo delati. Čop in Špik še nista v položaju, kot sta bila v najboljših izvedbah. Uvrstitev v finale A pa je neka dobra iztočnica za naprej. Taktika za finale še ni izdelana, kar pa ne pomeni, da se ne bomo spustili v boj za prva mesta. A če ne bosta med prvimi tremi, tudi ne bo katastrofa."

Preostali trije slovenski čolni so že danes končali svoje nastope. Matevž Malešič in Jure Cvet sta zmagala v finalu E med lahkimi dvojnimi dvojci, lahki skifist Rajko Hrvat in četverec brez krmarja v postavi Rok Kolander, Tomaž Pirih, Urban Ulčar in Janez Jurše pa sta v finalu D osvojila tretji mesti, obe posadki sta bili v boju za še boljši končni rezultat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.