Šport
23 ogledov

Čop in Špik želita kolajno

Iztok Čop in Luka Špik se bosta poskušala uvrstiti v finale v konkurenci dvojnih AFP
Iztok Čop in Luka Špik sta pred začetkom svetovnega prvenstva v veslanju na Blejskem jezeru odkrito napovedala boj za eno od kolajn. Cilj drugih slovenskih čolnov je najmanj norma za OI v Londonu 2012.

Slovenski veslači so v Bohinju še enkrat razgrnili načrte pred letošnjim svetovnim prvenstvom na domačem Blejskem jezeru in selektor reprezentanc Miloš Janša je kot poglavitni cilj vnovič izpostavil boj Iztoka Čopa in Luke Špika za eno od kolajn, drugi slovenski čolni pa naj bi se borili najmanj za olimpijsko vozovnico za London 2012.

Skupaj bo na SP na Bledu nastopilo pet slovenskih posadk. Ob Čopu in Špiku, ki bosta nastopila v dvojnem dvojcu, bodo veslali še Žiga Pirih, Gašper Fistravec, Jan Špik in Matej Rojec v dvojnem četvercu, Jure Cvet in Matevž Malešič v lahkem dvojnem dvojcu, Janez Jurše v skifu in Rajko Hrvat v lahkem skifu. Rezervi sta Aleš Zupan, ki je letos na SP mlajših članov v kombinaciji z Gregorjem Domanjkom osvojil bron, in Urban Ulčar.

"Cilji se v primerjavi z Luzernom niso spremenili. Želimo si dva finala A, dvojni dvojec naj bi se boril za kolajno, pri ostalih posadkah pa je minimalni cilj izpolnitev olimpijske norme, kar pomeni uvrstitev v mali finale in tam boj za vsaj peto mesto," je ob predstavitvi na novinarski konferenci napovedal Janša, ki je bil zelo zadovoljen s sklepnim delom priprav v Bohinju.

Janša je priprave po Luzernu, veslači po tradiciji trenirajo v Mariboru, Bohinju in na Bledu, ocenil za zelo uspešne, posebej pa "bohinjski del", kjer so imeli tekmovalci letos na voljo nekaj dodatne infrastrukture, na roko pa jim je šlo tudi vreme.

Tudi cilji veslačev so podobni selektorjevim, vsi pa so mnenja, da so v sklepnih pripravah vendarle napravili korak naprej. Najbolj neposreden je bil vnovič velikan slovenskega veslanja Čop, ki ni skrival ambicij po novi visoki uvrstitvi in po Luzernu zamenjal mesto v čolnu z Luko Špikom.

"V Švici nama je manjkala učinkovitost zavesljaja, ne pa toliko moč, pripravljenost in usklajenost. Upam, da se bova v zadnjih 14 dneh lepo ujela, da se bo Luka udomačil na mestu 'štrokerja', jaz pa se bom navadil na mesto zadaj in tam naredil, kar moram. Upam, da je to korak do ciljev, ki smo si jih zadali," je dejal Čop, ki še ni povsem zadovoljen s hitrostjo čolna, zato je v šali dodal še: "Upam, da je bohinjska voda počasnejša od blejske."

Čop in Špik, nekoč nepremagljiva naveza v svetovnem veslanju, sta zadnjo skupno kolajno osvojila pred štirimi leti in se nato razšla po olimpijskih igrah 2008 v Pekingu. V sezoni 2009 je doslej zadnjo kolajno za slovensko veslanje osvojil četverec brez krmarja in letos je po mnenju slovenskih veslačev čas za novo.

Na novinarski konferenci v Bohinju je bil tudi predsednik Veslaške zveze Slovenije Denis Žvegelj, ki je zadovoljen s pripravami na SP, a je priznal, da bo v zadnjih dneh vendarle treba opraviti še nekatere malenkosti. Natančneje bodo prireditelji prvenstvo v organizacijskem smislu predstavili prihodnji teden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.