Šport
17 ogledov

Čop: "Ne preostane mi drugega"

Žurnal24 main
Najuspešnejši slovenski veslač vseh časov Iztok Čop bo na prihajajoči tekmi svetovnega pokala na Bledu skupaj v paru z Olafom Tuftejem nastopal pod norveško zastavo.
Olaf Tufte
Je Čopova poročna priča. Na olimpijskih igrah v Sydneyju je med enojci osvojil srebro, nato pa v Atenah in Pekingu v žep spravil vso konkurenco. Idejo o skupnem nastopanju na velikih tekmah sta s Čopom gojila že dolgo in konec meseca bo beseda končno postala meso. Skupaj sta se v čolnu nazadnje preizkusila pred sedmimi leti in bila sta odlična. Treninge za svetovni pokal bosta na Norveškem začela že danes.

Pravkar smo govorili z odgovornimi pri Mednarodni veslaški zvezi (Fisa) in za zdaj je vse v redu. Mi želimo, da bi Iztok Čop in Olaf Tufte skupaj nastopila v dvojnem dvojcu. Pred dnevi smo bili glede tega vprašanja v stiku tudi s slovensko zvezo. Vse skupaj je le še formalnost. Že na Bledu naj bi nastopala skupaj,” nam je potrdil Kjetil Undset, eden izmed vodilnih mož norveške veslaške zveze.

Čop nima druge izbire
Ne ostane mi drugega, kot da nastopim za Norveško. Formalnosti obstajajo, vendar se jih da z dobro voljo premostiti. Če že Tufteju niso dovolili nastopanja pod slovensko zastavo, upam vsaj, da naša zveza Norvežanom ne bo nagajala,” je žalostno dejal Iztok Čop, potem ko Veslaška zveza Slovenije Tufteju za nastop na svetovnem pokalu na Bledu ni odobrila članstva v slovenskem veslaškem klubu.

Janša: “To sploh ni izvedljivo”
Selektor slovenske veslaške reprezentance Miloš Janša ravnanja olimpijskega in svetovnega prvaka ne razume in hkrati poudarja, da skupni nastop dveh tekmovalcev iz različnih držav vsaj na velikih tekmovanjih sploh ni možen: “Tufteja ne moremo prijaviti za tekmovanje. Za to potrebuje slovensko državljanstvo in registracijo v enem od slovenskih klubov. Teh pogojev ne izpolnjuje, zato nima v naši ekipi kaj iskati. Fisa načeloma dovoljuje izjemo, a zadevo prepušča panožnim zvezam. Če prijavim tekmovalca, ki ni del naše reprezentance, kršim slovenske športne predpise, za kar sem lahko kaznovan.” Dodaja: “Morda bo v prihodnje moje trditve nekdo demantiral, ampak mislim, da za to nima nobene podlage. Če želi Fisa na uradnih tekmah imeti dvojne posadke, naj omogoči nastop dveh držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.