Šport
24 ogledov

Čop o spremembah: "To je neumnost"

Iztok Čop o spremembah razporeda: "To je neumnost." (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Na blejskem SP v veslanju bodo finali potekali v štirih dneh (doslej v dveh). Veslači spremembe kritizirajo. "To je neumnost. Z novim razporedom bomo spet razbili ritem," pravi Iztok Čop.

Mednarodna veslaška zveza spreminja razpored tekmovanj na svetovnem prvenstvu. Med številnimi veslači je predlog novega razporeda, ki namesto dveh finalnih dni predvideva kar štiri in naj bi ga testirali že na letošnjem prvenstvu na Bledu, naletel na neodobravanje. Med kritiki je tudi eden najuspešnejših veslačev na svetu Iztok Čop. Vse do leta 2010 je veslaško svetovno prvenstvo potekalo po ustaljenem urniku s finalnimi boji v soboto in nedeljo ob koncu prvenstva. Spremembe je razpored prvič doživel lani na svetovnem prvenstvu na Novi Zelandiji, nove pa se spet obetajo že na Bledu (od 28. avgusta do 4. septembra), ki naj bi bil tudi test za olimpijsko regato v Etonu pri Londonu 2012, ki naj bi potekala po enakem razporedu kot blejsko SP.

"Že lani na prvenstvu sem se spraševal, ali se mi vse skupaj sploh zdi smisleno, saj sem bil vajen starega sistema in nisem vedel, kdaj je kaj na sporedu. Sam razmišljam, da bi imelo vse skupaj smisel le, če bi prvenstvo denimo razdelili v dve etapi, dvakrat štiri dni, s čimer bi se odprla možnost za dvojne nastope. Z enakim številom vrhunskih tekmovalcev bi dobili še več kakovostnih tekem, kar bi bil edini res logičen pristop," o spremembah pravi Čop, a zdajšnji razpored ne predvideva dveh etap, le razširjen finalni del, ki še otežuje dvojne nastope. Veslači so pred leti že imeli konkreten predlog, kako spremeniti razpored. "Tekmovalci smo predlagali, da bi izpeljali discipline v manjših čolnih v prvih štirih dneh, v drugih štirih dneh pa večje čolne. S tem bi raztegnili finalne boje, veslači bi dobili priložnost za dvojne nastope in tudi konkurenca bi bila še močnejša," predlog opisuje Čop.

Mislim, da si pri Fisi želijo več gledalcev, a ne vedo, kako to narediti.
Iztok Čop

Nov razpored med drugim predvideva, da bi bil finale morda najbolj privlačnih osmercev, ki veljajo za nekakšno prestižno ekipno tekmo, na sporedu že v četrtek, prvenstvo pa naj bi se sklenilo s četvercem brez krmarjev, tradicionalno britansko disciplino, zaradi česar nekateri namigujejo, da je Fisa predlagala spored po angleških notah. Temu nasprotujejo številne močne države, z njimi se strinja tudi Čop: "To je neumnost. Z novim razporedom bomo spet razbili ritem. To je bilo tako že lani. Nekateri veslači so imeli v prvih dveh dneh že tri tekme, nekateri praktično nič, po dva prosta dneva .... Verjamem, da Fisa želi pridobiti več gledalcev, a vseeno je neumnost, da se udarna disciplina izpelje že sredi tedna. Mislim, da si pri Fisi želijo več gledalcev, a ne vedo, kako to narediti."

Čop je ob tem razkril, da se intenzivno pripravlja na novo sezono. Tudi letos je opravil teden priprav v Italiji, kjer se je po tradiciji posvetil smučarskemu teku, saj ga Pokljuka, kot pravi, ne privlači: "Na Javorniški planini še kdaj potreniram, na Rudnem polju pa so proge slabe. Stadion je urejen, a proge so slabe, če pa se odločiš za daljše proge, je treba celo sezuti smuči. Kar se tega tiče, sem razočaran. Imamo tako lep center, proge pa mu ne sledijo. Morda sem tudi razvajen, ker sem v tujini videl, kako se to da urediti." Posadka, v kateri bo Čop, nekdanji olimpijski in svetovni prvak, veslal letos, še ni postavljena. "Upam, da bomo imeli šest do osem dobrih veslačev in lahko sestavili dve močni posadki. Upam, da bodo mladi storili korak naprej," še pravi Čop, ki pa je precej skeptičen, saj veslanje močno stagnira.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.