Šport
13 ogledov

Čop pod norveško zastavo?

Bo Iztok Čop na Bledu tekmoval pod norveško zastavo? (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Iztok Čop bi na svetovnem veslaškem pokalu na Bledu utegnil tekmovati pod norveško zastavo, saj bo v dvojnem dvojcu tekmoval z dolgoletnim prijateljem, Norvežanom Olafom Tuftejem.
Moja želja seveda je, da doma seveda nastopam za Slovenijo. Malce sem bil presenečen nad odzivom pri nas, a če ne bo šlo, bova poiskala drugo rešitev. Jaz sem na Norveškem že član enega od klubov in formalnih težav ne bo. Po drugi strani je pri tem projektu v ospredju promocija športa in prijateljstvo, kar tudi nekaj velja.
Iztok Čop

Iztok Čop je dobrih 14 dni pred svetovnim veslaškim pokalom na Bledu razkril, da bi na prvi veliki tekmi v Sloveniji po 21 letih rad veslal v dvojnem dvojcu z dolgoletnim prijateljem, Norvežanom Olafom Tuftejem, kar bi bila prva posadka, sestavljena iz tekmovalcev različnih držav na velikih veslaških tekmah. Čaka še na soglasje slovenske zveze.

Eden najboljših slovenskih športnikov vseh časov, olimpijski in svetovni prvak, je obudil idejo izpred let, ko so ga vabili na Norveško in mu nudili celo državljanstvo, tudi takrat pa bi bil njegov partner prav Olaf Tufte, eden najboljših norveških tekmovalcev. Tekmovalca sta tokrat, kot kaže, dogovorjena za skupni nastop, vprašanje je le, ali bo Čop dobil dovoljenje slovenske zveze in bosta skupaj nastopila za Slovenijo, v nasprotnem primeru Čop napoveduje nastop za Norveško.

"S Tuftejem sva se o tem pogovarjala že pred leti in zdaj je morda pravi trenutek za to. On je za, Norvežani ne delajo težav, vprašanje je samo ali bova veslala za Slovenijo ali za Norveško. Uradno ga je treba le prijaviti v enega od klubov pri nas in za tekmo. Če ga bomo prijavili v prihodnjih dneh, bova veslala za Slovenijo, če ne, bom pač jaz veslal za Norveško," pravi Čop, kateremu je bil Tufte tudi poročna priča.

Skoraj 38-letni Čop bo odšel prihodnji teden na trening na Norveško. "Drug teden odhajam tja, da vidiva, če čoln gre. Če nama ne bo šlo, zadeve seveda ne bo, a sva se skupaj pred leti že lepo ujela, zato mislim, da bo šlo tudi tokrat. Možnosti so velike. Vse skupaj vidim tudi v luči promocije veslanja in prijateljstva, saj gre za vrednote, ki nekaj veljajo."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tudi s strani Mednarodne veslaške zveze je to novost, da bi bila posadka sestavljena iz veslačev z različnim državljanstvom, a Čop pravi, da že ima potrditev s strani FISA, zato ne pričakuje težav. "Imam ustno potrditev in mislim, da ne bo težav. Mislim, da mora FISA to še uradno potrditi, a gre za formalnost, saj po pravilih FISA na svetovnem pokalu lahko nastopi tudi posadka kluba, pa čeprav sta veslača iz različnih držav."

Imam ustno potrditev in mislim, da ne bo težav. Mislim, da mora FISA to še uradno potrditi, a gre za formalnost, saj po pravilih FISA na svetovnem pokalu lahko nastopi tudi posadka kluba, pa čeprav sta veslača iz različnih držav.
Iztok Čop

Obenem je Čop ponovil: "Moja želja seveda je, da doma seveda nastopam za Slovenijo. Malce sem bil presenečen nad odzivom pri nas, a če ne bo šlo, bova poiskala drugo rešitev. Jaz sem na Norveškem že član enega od klubov in formalnih težav ne bo. Po drugi strani je pri tem projektu v ospredju promocija športa in prijateljstvo, kar tudi nekaj velja."

"O tem se bomo odločali prihodnji teden, ko bodo prijave za svetovni pokal. Zaenkrat tega ne mislim komentirati, z zadevami pa sem seznanjen, poznam idejo, a je v tem trenutku ne mislim komentirati," pa je bil odziv selektorja slovenskih veslačev Miloša Janše, ki glede na Čopove izjave ne podpira takšne posadke. "Jaz osebno nisem proti, je pa tukaj še vrsta drugih zadev, ki niso enostavne. Končna odločitev je seveda v pristojnosti Miloša Janše, ki odloča o reprezentanci, mene osebno pa tak nastop kot predsednika ne bi motil," pa pravi predsednik VZS Denis Žvegelj, ki opozarja tudi na formalno pravilno izpeljan postopek in usklajenost z veljavnimi statuti.

Čop je ob tem v pogovoru za STA razkril, da 26. maja na Prešernovem trgu v Ljubljani pripravlja promocijo veslanja, ki bo potekala v sklopu festivala Janeza Levca in Zavoda za usposabljanje otrok s posebnimi potrebami. "Na ergometru bo tekmovanje univerz, upam tudi na nekatere bivše športnike in da bom nagovoril še nekaj dobrih tujcev, ki bodo nato čez nekaj dni nastopili na Bledu."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.