Šport
14 ogledov

Čop: "Tukaj ne moreva startati na tretje mesto"

Iztok Čop in Luka Špik Reuters
Estonija, Francija, Norveška, Litva in Nova Zelandija so nasprotnice Iztoka Čopa in Luke Špika v četrtkovem polfinalu dvojnih dvojcev na veslaškem svetovnem prvenstvu na Bledu. Slovenska šampiona ob tem ne skrivata, da si želita finale in tam še kaj več ...

Polfinalni skupini sta se oblikovali po današnjih repasažih in vsem posadkam je jasno, da prav veliko prostora za taktiziranje ne bo več. "Vsi tekmeci so močni in zdi se mi tudi, da je najin polfinale težji od prvega, ker sta tukaj najhitrejša časa iz nedeljskega predtekmovanja in iz današnjega repasaža, torej midva in Novozelandca ter Norvežana in Francoza, vedno močna sta Estonca in tudi Litovca nista kar tako," o polfinalni skupini pravi Luka Špik.

"Presenečenj med polfinalisti ni, le razmerja so se v primerjavi s predtekmovanji spremenila, saj popravnega izpita ni več in izidi so se nekoliko obrnili. Vidi se, da bo polfinale zelo zahteven in tudi midva bova morala še dvigniti raven najine vožnje. Na papirju malce odstopata Litovca, prvi favorit je Nova Zelandija, Norveška je bila danes najhitrejša, pa potem Francija, vseskozi v sezoni je bila letos pri vrhu Estonija. Izredno težko bo, napak si ne bo moč privoščiti," pa pravi Čop.

Kot je dejal, skupaj s Špikom in selektorjem Milošem Janšo taktike še niso sestavili, jasno pa je, da bo treba že v polfinalu razkriti praktično vse adute: "Vsekakor bo treba vožnje tekmecev še proučiti, saj je najin cilj boj za odličja. To bomo naredili večer pred tekmo. A jasno je, da tukaj ne moreva startati na tretje mesto. To bi bil samomor in tega ne bo počel nihče."

Njegov partner, po novem tudi štroker, Luka Špik pa o obračunu s tremi od najboljših štirih posadk z lanskega SP pravi: "V osnovi pristop k tekmi poznamo vsi, čeprav konkretno taktike še nismo dorekli, a bržkone bomo to opravili jutri zvečer."

V drugi polfinalni skupini bodo veslale Češka, Avstralija, Velika Britanija, Nemčija, Argentina in Kanada. Že v sredo pa četrtfinale čaka lahki dvojni dvojec z Juretom Cvetom in Matevžem Malešičem. Ljubljančana napovedujeta boj za polfinale, a poudarjata, da bo izredno težko. "Vsekakor bova morala pokazati še boljše veslanje. V repasažu je bila prva polovica tekme že dobra, v drugem delu in v finišu pa bova morala še precej dodati. Meriva na tretje mesto. Francoza in Kanadčana sta res močna, z Belgijcema in Grkoma pa lahko kandidirava za mesto, ki še pelje naprej," je povedal Cvet.

Skupina je tudi za ta slovenski čoln zelo močna, saj je imela posadka v letošnji sezoni kar nekaj težav, a možnosti za preboj naprej so realne. "V preteklosti sva ugnala tudi vse te posadke," pravi Malešič, a priznava, da letos še nikogar, niti Madžarov, ki veljata vsaj na papirju za najlažja tekmeca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.