Šport
9 ogledov

Čop: "Zmagal je najboljši kandidat."

Žurnal24 main
Po letu 1989 se veslaško svetovno prvenstvo vrača na Bled. Odločilno vlogo pri lobiranju je opravil tudi naš najuspešnejši veslač Iztok Čop, ki pa za zdaj ne razmišlja, da bi se prvenstva udeležil kot tekmovalec.

Na Bledu se bo torej leta 2011 zbrala svetovna veslaška smetana. Vsekakor gre za veliko priznanje za slovenski šport, veliko dela pa je opravil ravno legendarni Radovljičan. Beseda Iztoka Čopa ima namreč v veslaškem svetu posebno veljavo. "Vesel sem, po drugi strani pa tudi žalosten, ker se to ni zgodilo prej in bi imel možnost nastopiti pred domačim občinstvom," je pogovor začel Čop in nadaljeval. "Zmagal je najboljši kandidat. Z vidika veslačev gre za najboljšo lokacijo na svetu, poleg pogojev na jezeru gre tu tudi za bivalne prostore. Povrh vsega pa mesto diha s športom, vse se bo dogajalo okoli te prireditve, kar v velikih mestih ni mogoče."

 

Zgodovina

Bled je SP organiziral že v letih 1966, 1979, 1989.

In kako pomembna je bila pri tem Čopova vloga? "Na prvem mestu je bilo kljub vsemu veslanje. Nisem se veliko vpletal, na prvem mestu sta bila kariera in rezultat," se je skromno branil 35-letni Čop. "Vendarle pa imam med aktivnimi veslači največ kolajn z največjih tekmovanj. Veliko sem se pogovarjal z veslači in vodjami ekip, že več let gre za iste ljudi, katere je zanimalo kaj mislim o organizacijskih zmožnostih Bleda. Pomembno je bilo, da smo imeli od samega začetka podporo velesil Anglije, Francije in Nemčije, kar potegne zraven tudi manjše države."   S pridobitvijo organizacije prvenstva pa se težko delo šele začne. Čestitk bo kmalu konec in zagnati bo potrebno celo vrsto projektov, ki bi znali Bled spremeniti v pravo malo gradbišče. "V tem vidim velik zagon za daljšo prihodnost. Podmladka imamo že zdaj veliko, pri infrastrukturi pa pešamo, kar je kruta realnost. Od leta 1989 se na tem podorčju ni naredilo nič, zdaj pa bodo organizatorji prisiljeni nekaj storiti. Upam, da bo držalo, kar smo se domenili. Lokalna skupnost mora pomagati pri pridobivanju gradbenih dovoljenj," se je v prihodnje mesece zazrlo naše prvo veslaško ime.

Tomo Levovnik in Iztok Čop sta na Bled po 22 letih pripeljala SP. © AFP

 
In Čop? Ali obstajajo možnosti, da ga bomo leta 2011 gledali tam, kjer smo ga vajeni? V čolnu torej. "Ne bom rekel, da možnosti ni. Za zdaj je cilj Peking. V načrtu imam tudi druge stvari, ki bi jih v življenju rad počel. V vrhunskem športu pa jih ne morem uresničiti. Izivov je veliko. Če bom zraven pri organizaciji prvenstva bom poskrbel predvsem za to, da bo v 99 odstotkih namenjeno veslačem," pušča vrata odprta nosilec treh kolajn iz olimpijskih iger.


Levovnik: "Organizacija zaostaja za rezultati."
Blejski veslaški delavci, predstavniki Veslaške zveze Slovenije in lokalne skupnosti so bili posebej zadovoljni, ker so dobili prav prvenstvo 2011, ki bo tako kot letošnje v Nemčiji tudi prvo odločalo o potnikih za olimpijske igre, takrat za igre 2012 v Londonu. "Po glasovanju bi rad poudaril, da sem zelo zadovoljen, ker je bilo izjemno pošteno. Moram poudariti, da sta nam pri kandidaturi zelo pomagali tudi slovenska vlada s sklepom o podpori prvenstvu in občina Bled, ki se je po stavila za projekt, ki s tem v prvi vrsti ne bo komercialno, ampak športno naravnan," je bil po izboru zadovoljen predsednik VZS Tomo Levovnik.

Levovnik pa ve, da se delo z dobljenim prvenstvom šele začenja. "V kratkem bomo začeli postavljati organizacijsko shemo, tudi za svetovni pokal, ki ga bomo gostili že leto pred SP. Pred tem moramo seveda ugotoviti, kaj to pomeni za razvoj veslanja. Pričakujem, da se bodo vrnili nekateri bivši veslači in veslaški delavci, ki jih bomo skušali obdržati v svojih vrstah tudi po SP, saj imamo na zvezi precej deficita po organizacijski in tehnični plati, ki zaostajata za rezultatskimi dosežki," se je v prihajajoče podvige ozrl Levovnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.