Šport
14 ogledov

Čopu ekshibicija na Temzi

Bo Iztok Čop na Bledu tekmoval pod norveško zastavo? (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Iztok Čop je nastopil na ekshibicijskem tekmovanju na reki Temzi v Londonu, kjer poteka tudi tradicionalni dvoboj univerz Oxford in Cambridge, in se veselil prve letošnje zmage.

Najboljši slovenski veslač vseh časov Iztok Čop je nastopil v osmercu, sestavljenem iz samih legend veslanja. V čolnu so bili vsi pekinški finalisti v skifu Norvežan Olaf Tufte, Čeh Ondrej Synek, Novozelandec Mahe Drysdale, Belgijec Tim Maeyens in Britanec Alan Campbell, izjema pa je bil oboleli Šved Lassi Karonen. Peterici finalistov so se pridružile še tri legende svetovnega skifa Iztok Čop, Nemec Marcel Hacker in Švicar Andre Vonaburg. "Mislim, da takšnega čolna doslej še ni bilo, zato smo ves čas zbujali precej pozornosti, novinarji so bili z nami na vsakem koraku, celo v čolnih, ko smo bili na vodi," je povedal Čop.

Čop je priznal, da je imel tudi sam precej pomislekov, kako bo čoln nastopil, saj je bilo v njem, kot se je izrazil sam, osem "egoistov". Začetki so bili zaradi neuveslanosti in navajenosti na skife težki: "To se je pokazalo že v sredo, ko smo imeli dve trening-tekmi z univerzo Cambridge in prvo izgubili, kar je bila pomembna šola. Takrat smo videli, da se moramo navaditi na ekipno delo, kar nam je uspelo. Prireditelji so nam priskrbeli tudi dobro krmarko, ki nas je vodila, in vsi smo se morali prilagoditi njenim ukazom preko megafona, saj drugačna kombinacija ni možna. Sam bi jo morda še slišal, saj sem veslal na prvi poziciji štrokerja, ostali pa ne. Seveda je bila tekma dobrodošla sprememba pred nadaljevanjem sezone. Nabrali smo kar nekaj kilometrov, po drugi strani pa je srečanje s temi športniki vedno prijetna osvežitev."

Na tradicionalni 4,5 kilometra dolgi dirki pa so najboljši veslači sveta dokazali, da so najboljši tudi na vodi in v finalu ugnali elitni angleški čoln iz kluba Leander, ki je po tradiciji na tej tekmi zmagoval v zadnjih letih in ki daje tudi večino članov angleškega osmerca. "Na koncu je bila razlika štiri sekunde, a bi bila lahko še veliko večja, če se ne bi zaleteli v bojo na progi," je še dejal Čop.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.